Την Τετάρτη 22-3-2023 στον φιλόξενο χώρο του «ΕΝΕΚΕΝ» στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της εφημερίδας «Η Εποχή» με θέμα τις μεταλλευτικές δραστηριότητες της Eldorado Gold στη Χαλκιδική. Η καλαίσθητη αίθουσα γέμισε και το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων ήταν αμείωτο. Τον συντονισμό έκανε η Γεωργία Γρηγορίου, μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, η οποία άνοιξε την εκδήλωση αναφερόμενη στην ανάγκη να αγωνιστούμε ενάντια στην περιβαλλοντοκτόνο πολιτική αυτής της κυβέρνησης που ξεπουλάει τους φυσικούς πόρους και τα δημόσια αγαθά, όπως το νερό, για χάρη των κερδών των εταιρειών. Επικεντρώθηκε στην ανάγκη της υποστήριξης, με αλληλέγγυες δράσεις, στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στις καταστροφικές δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Κατερίνα Ιγγλέζη, δασολόγος - περιβαλλοντολόγος, κάτοικος της περιοχής και υποψήφια βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις επερχόμενες εκλογές. Στην εισήγησή της έκανε μια αναδρομή στον εμβληματικό αγώνα του SOS Χαλκιδική από την δεκαετία του 1990 ως σήμερα. Μίλησε για την συνειδητοποίηση εκ μέρους των κατοίκων της απειλής που αποτελεί για τον τόπο τους η σχεδιαζόμενη δήθεν «επένδυση», για τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις τους και για την άγρια κρατική καταστολή που αντιμετώπισαν. Αναφέρθηκε στις θετικές αποφάσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στα λάθη και τις παραλήψεις που απογοήτευσαν τους αγωνιζόμενους πολίτες. Φτάνοντας στο σήμερα παρουσίασε τις αποικιοκρατικές ρυθμίσεις της νέας σύμβασης εκμετάλλευσης των Μεταλλείων Κασσάνδρας που υπογράφηκε μεταξύ της κυβέρνησης και της Ελληνικός Χρυσός και επικυρώθηκε με νόμο από την ελληνική Βουλή. Πρόκειται για μία σύμβαση που μετατρέπει την Β.Α. Χαλκιδική σε «προτεκτοράτο» της Eldorado Gold. Τέλος, κάλεσε όλους τους παραβρισκόμενους να συμμετέχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 26-3-2023 στη Μεγάλη Παναγία και έκλεισε με το επίκαιρο και δυσοίωνο σύνθημα: «Από τα Τέμπη μέχρι τις Σκουριές τα κέρδη των εταιρειών στοιχίζουνε ζωές».
Δεύτερη εισηγήτρια ήταν η Μαρία Καδόγλου από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, επίσης κάτοικος της περιοχής. Αναφέρθηκε διεξοδικά στη νέα σύμβαση μιλώντας για: «μια σύμβαση που δημιουργεί στη Χαλκιδική ένα κράτος εν κράτει, έναν τόπο όπου δεν ισχύει το Σύνταγμα και η ελληνική και διεθνής νομοθεσία, όπως τα γνωρίζουμε, αλλά κάτι άλλο, ένα πλαίσιο διατάξεων φτιαγμένο ειδικά για τη συγκεκριμένη εταιρεία. Μια σύμβαση που δένει χεροπόδαρα με ρήτρες αποζημίωσης το ελληνικό Δημόσιο, κάθε φορά που η εταιρεία κρίνει ότι βλάπτονται τα συμφέροντά της.»
Ως προς τα οικονομικά οφέλη του ελληνικού δημοσίου από αυτή τη δήθεν «επένδυση»; «Πρόκειται για μια σκανδαλώδη, ταπεινωτική και ληστρική σύμβαση που θα οδηγήσει σε συνεχή οικονομική αιμορραγία του Δημοσίου υπέρ της εταιρείας. Tο πράγμα γίνεται ακόμα χειρότερο με τη συμφωνία χρηματοδότησης του έργου των Σκουριών με 680 εκατ. από τράπεζες και από το Ταμείο Ανάκαμψης, που πέτυχε η εταιρεία. Το Ταμείο Ανάκαμψης, που τάχα θα κατευθυνόταν στον πρωτογενή τομέα, στην ψηφιακή μετάβαση και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής θα βάλει 340 εκατ., στερώντας τα από άλλες ζωτικής σημασίας επενδύσεις. Το Ταμείο παρέβη τον βασικό του κανόνα, της χρηματοδότησης μόνο υγιών επενδύσεων. Η Ελληνικός Χρυσός δεν είναι μόνο σταθερά ζημιογόνα, αλλά χρωστάει και στη μητρική Eldorado περίπου 1 δισ. Οι τράπεζες, Πειραιώς και Εθνική, ίσως και άλλες, οι ανακεφαλαιοποιημένες με το αίμα του Ελληνικού λαού θα βάλουν άλλα 200 εκατ. περίπου. Το σύνολο των δικαιωμάτων της Ελληνικός Χρυσός από τη σύμβαση έχει πλέον εκχωρηθεί στις τράπεζες που δανειοδοτούν. Αλλά η σύμβαση υποχρεώνει επίσης το Δημόσιο να συμβληθεί απευθείας με τις τράπεζες! Αυτή η συμπληρωματική σύμβαση πρόκειται να υπογραφεί αυτές τις μέρες - και σίγουρα πριν τις εκλογές. Έτσι, το ίδιο το Δημόσιο θα εγγυηθεί την αποπληρωμή των δανείων της Εldorado. Ο παρασιτικός καπιταλισμός στα καλύτερά του.»
Οι εισηγήσεις έκλεισαν με έναν ακόμη κάτοικο της περιοχής, τον ομότιμο καθηγητή Εδαφολογίας του ΑΠΘ Κυριάκο Παναγιωτόπουλο, που ανέπτυξε κυρίως τις εκτεταμένες περιβαλλοντικές ζημιές που θα προκύψουν από την εφαρμογή του φαραωνικού εξορυκτικού σχεδίου στις Σκουριές. Στην ομιλία του ανάδειξε τις διαφορές που επισημάνθηκαν μεταξύ των ΜΠΕ του 2010 και του 2022 της Ελληνικός Χρυσός και αφορούν τις μεταλλευτικές δραστηριότητες στην περιοχή των Σκουριών της Β. Α. Χαλκιδικής.
Από την αναλυτική εισήγησή του συνάγεται ότι με το νέο σχεδιασμό εκμετάλλευσης των μεταλλείων στις Σκουριές (ΜΠΕ 2022) υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ποσοτικής και ποιοτικής υποβάθμισης των υδατικών αποθεμάτων, σημαντικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και στην ποιότητα της ατμόσφαιρας αλλά και σε όλες τις άλλες οικονομικές, πλην της μεταλλευτικής, δραστηριότητες των κατοίκων. Ο δε σχεδιασμός για μελλοντική επιπλέον επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή, προδιαγράφει ένα περισσότερο ζοφερό μέλλον για τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ερωτήσεις και τοποθετήσεις από το κοινό, όπου πολύ εμφατικά αναδείχθηκε η ανάγκη για συλλογικό αγώνα και η αποφυγή της λογικής «ανάθεσης» και εφησυχασμού και έκλεισε με την αποφασιστική υπόσχεση όλων να αγωνιστούν μαζί με τους κατοίκους ενάντια στα καταστροφικά σχέδια κυβέρνησης και «χρυσοθήρων».