Μέσα στον ορυμαγδό της προεκλογικής περιόδου που επισκιάζει τα πάντα, υπάρχουν κάποιοι που θυμούνται ότι και οι δημοτικές εκλογές είναι σημαντικές, είναι πολύ κοντά, αμέσως μετά το καλοκαίρι, και ότι και γι’ αυτές τις εκλογές χρειάζεται σοβαρή προετοιμασία. Έτσι, σε μια μαζική συνέλευση στην οποία συμμετείχαν περίπου 250 μέλη της, η δημοτική κίνηση για τον δήμο Θεσσαλονίκης «Πόλη Ανάποδα» κατέληξε στις προτεραιότητες, τη φυσιογνωμία, τους στόχους και τον τρόπο εκπροσώπησής της στις δημοτικές εκλογές του φθινοπώρου. Όπως και στις περασμένες εκλογές, για να τονίσει έμπρακτα τον συλλογικό της χαρακτήρα, απέναντι στις ατομικές φιλοδοξίες, τα χρίσματα και τον παραγοντισμό των κυρίαρχων παρατάξεων, η «Πόλη Ανάποδα» δεν προτάσσει έναν υποψήφιο δήμαρχο, αλλά μια συλλογική εκπροσώπηση από τρεις γυναίκες και τρεις άντρες. Η Μαρία Ερμείδου, η Μαρία Κέκη, ο Θανάσης Μαρίνης, η Έλλη Μέλλιου, ο Νίκος Νικήσιανης και ο Κώστας Ξενόπουλος αναλαμβάνουν να εκπροσωπήσουν προεκλογικά τις θέσεις, αλλά και τον χαρακτήρα του σχήματος. Από τα έξι μέλη, η Μαρία Κέκη θα τεθεί τυπικά επικεφαλής του συνδυασμού ως υποψήφια δήμαρχος, για τις ανάγκες του εκλογικού νόμου.

Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ότι το δημοτικό σχήμα διαρκώς διευρύνεται, μιας και η «Δύναμη Ανατροπής», συνεργαζόμενη παράταξη στις προηγούμενες εκλογές που έχει την αναφορά της στο ΝΑΡ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αποφάσισε να ενταχθεί οργανικά σε αυτό. Επίσης στην «Πόλη Ανάποδα» συμμετέχει, διακριτικά και ουσιαστικά, το ΜέΡΑ25, η ΛΑΕ και άλλες συλλογικότητες, καθώς και κόσμος των κινημάτων της πόλης. Φυσικά, στη ζωντανή λειτουργία του σχήματος υπάρχουν και κάποιες παρενέργειες που πρέπει να προσεχθούν, όπως η πανστρατιά παρουσίας νέων μελών στη συνέλευση για να κερδηθούν πλειοψηφίες, επιθετικές υπερβολές που τελικά δεν βοηθούν στον στόχο, αλλά απεναντίας απωθούν και χειρισμοί που αφήνουν σκιές κι ερωτηματικά. Δεν είναι, βέβαια, δυνατόν όλα να είναι τέλεια, πόσο μάλλον που η «Πόλη Ανάποδα» έχει διαλέξει έναν πρωτότυπο και δύσκολο δρόμο συγκρότησης και λειτουργίας, με αμεσοδημοκρατικές προτεραιότητες που θέλουν χρόνο να γίνουν κτήμα όλων.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από το δημοτικό σχήμα, η Μαρία Κέκη ανέλυσε σε ποιους απευθύνεται η πρόσκληση για στήριξη της «Πόλης Ανάποδα»:

«Στους ανθρώπους που εργάζονται και σπουδάζουν σε αυτή την πόλη και βλέπουν μέρα με την ημέρα την καθημερινότητά τους να χειροτερεύει, στις άνεργες και τους συνταξιούχους που στριμώχνονται καθημερινά στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, τις αυτοαπασχολούμενες, τους μπλοκάκηδες, τους νέους επιστήμονες με τα πολλά πτυχία και τα λίγα λεφτά. Επίσης, σε αυτούς που έχουν πληρώσει την κρίση και τα μνημόνια και τους τελειώνει ο μισθός τις πρώτες εβδομάδες του μήνα. Στους μετανάστες και τις μετανάστριες, αλλά και στους δικούς μας φίλους που έφυγαν για δουλειά στο εξωτερικό. Στους φοιτητές-τριες που δεν έχουν να πληρώσουν για ένα αξιοπρεπές δωμάτιο και σε αυτούς που κινδυνεύουν να τους αρπάξει το σπίτι η τράπεζα. Στους ανάπηρους που πέφτουν πάνω στα τραπεζοκαθίσματα και στα σπασμένα πεζοδρόμια. Στις γυναίκες που βιώνουν τον σεξισμό από το σπίτι τους μέχρι τις υποφωτισμένες γειτονιές της πόλης. Σε αυτές και αυτούς που υφίστανται διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Στους ανθρώπους που ασφυκτιούν μέσα στο γκρίζο και την εγκατάλειψη αυτής της πόλης. Σε αυτούς απευθυνόμαστε και σε αυτές θέλουμε να δώσουμε φωνή. Θέλουμε η πολιτική να γίνεται από τους πολλούς και τις πολλές. Αυτές τις φωνές θέλουμε να τα φέρουμε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, να αλληλεπιδράσουν και να ακουστούν».

Σύμφωνα με το Νίκο Νικήσιανη, μέλος της συλλογικής εκπροσώπησης, το πρόγραμμα της «Πόλης Ανάποδα» θα είναι έτοιμο μετά το Πάσχα και φτιάχνεται μέσα από μια συλλογική διαδικασία που υπερβαίνει και το σχήμα με τη συμμετοχή ερευνητών-τριών, συλλογικοτήτων και κινημάτων της πόλης. «Είναι η δημιουργία ενός συμμετοχικού, τεκμηριωμένου και ριζοσπαστικού προγράμματος από τα κάτω με εφτά θεματικές που θα παρουσιαστεί σύντομα. Κεκτημένο είναι το πρόγραμμα που είχαμε καταθέσει στις προηγούμενες εκλογές αλλά κυρίως η εμπειρία που αποκτήσαμε τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και στους αγώνες της πόλης».

 

Ο δικηγόρος του διαβόλου Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet