Η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωσαν εσπερίδα με θέμα: «Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα», τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2023, στην Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων θεωρεί δεδομένο ότι, με τη νομοθετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ισότητα στον γάμο, θα λυθούν όλα τα προβλήματα που βιώνουν οι ΛΟΑΤΚΙ+. Στην πραγματικότητα, όμως, οι διακρίσεις ξεπερνούν το ζήτημα του γάμου, της τεκνοθεσίας και της πρόσβασης στις μεθόδους της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αν αναλογιστούμε βέβαια τον δρόμο που έχουμε ήδη διανύσει από το 2015, την περίοδο της πρώτης διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέχρι σήμερα, θα βρούμε νίκες και εμβληματικές νομοθετικές ρυθμίσεις: σύμφωνο συμβίωσης, νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, νομοθεσία περί ίσης μεταχείρισης, αντιρατσιστικός νόμος, κλπ. Παρόλ’ αυτά τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα εξακολουθούν να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, καθώς νομικά κενά, αλλά και θεσμοθετημένη λοατκιφοβία, έχουν εδραιώσει κανόνες και πρακτικές σε όλα τα πεδία –στη δικαιοσύνη, την υγεία, την εκπαίδευση, την εργασία, την κοινωνική πρόνοια κ.ο.κ.– που έχουν τις ρίζες τους σε συγκεκριμένα ιστορικά πρότυπα αποκλεισμού και περιθωριοποίησης.

Το συλλογικό μας βίωμα ήταν σαφές: τώρα είναι η ώρα για μια ολοκληρωμένη και ολιστική στρατηγική διεκδικήσεων και η πρόταση της ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήρθε ως απάντηση στην πρόκληση της ανάδειξης εκείνων των πολιτικών που θα εξασφαλίσουν «Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα». Πώς, δηλαδή, στον δρόμο προς τα εμπρός δεν θα αφήσουμε κανένα, καμία, κανένα πίσω, εξαιτίας του σεξουαλικού του προσανατολισμού, της ταυτότητας, της έκφρασης ή των χαρακτηριστικών φύλου του, λαμβάνοντας πάντα υπόψη μας τις πολλαπλές ταυτότητες των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων, που εξαιτίας τους, βιώνουν και πολλαπλές διακρίσεις (ΛΟΑΤΚΙ+ ανάπηροι, ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες και μετανάστες κ.ο.κ.)

Κεντρικός, λοιπόν, στόχος αυτής της εκδήλωσης ήταν να αναδείξουμε τις διακρίσεις που βιώνουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σε όλους τους τομείς της ζωής τους και να απαιτήσουμε όλα μαζί συμπεριληπτικές νομοθεσίες, οι οποίες θα συμβάλλουν στην άρση των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων που δημιουργούν εμπόδια στον δρόμο για την πραγματική ισότητα.

Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δεσμευτεί ότι θα αντιμετωπίσει τον αποκλεισμό και τις διακρίσεις που βιώνουν οι ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι –αντιμετωπίζοντας τα πάντα, από τους δομικούς και κοινωνικούς μηχανισμούς των δικών του οργάνων και μελών μέχρι τις ριζικές νομοθετικές και κοινωνικές αλλαγές– η πρωτοβουλία της ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ έχει σκοπό να λειτουργήσει διαμεσολαβητικά, ώστε να φτάσει η φωνή των συλλογικοτήτων που δρουν στο πεδίο εκεί που πρέπει να ακουστεί: στα κέντρα εξουσίας που θα έχουν την δυνατότητα στο άμεσο μέλλον, ως κυβέρνηση, να σχεδιάσουν νομοθετικές παρεμβάσεις και να εφαρμόσουν πολιτικές που θα συντονίσουν τις δεσμεύσεις του κόμματος για την εξάλειψη των διακρίσεων και θα θέσουν νέα πρότυπα για την εξασφάλιση της πραγματικής ισότητας.

Ο στόχος, λοιπόν, αυτός επιτεύχθηκε και με το παραπάνω. Οι ομιλητές από τις ΛΟΑΤΚΙ+ συλλογικότητες της κοινωνίας των πολιτών παρουσίασαν τη μεγάλη εικόνα των διακρίσεων και των αλλαγών που θα πρέπει να δρομολογηθούν στο σύνολό τους. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ –επίσης στο σύνολό της, από τον πρόεδρο του κόμματος, τη γενική γραμματέα, τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου, τους βουλευτές/τριες, τους τομεάρχες και όλα τα υπόλοιπα μέλη του κόμματος– που παρακολούθησαν, είτε από κοντά, είτε διαδικτυακά, άκουσαν με μεγάλη προσοχή και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν απέναντι στα αιτήματα.

Την εσπερίδα άνοιξε ο Πάνος Ξανθόπουλος, δικηγόρος, μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι παρακάτω ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις:

Ελληνική Κοινότητα Ίντερσεξ - Intersex Greece: Ρηνιώ Συμεωνίδου. Οικογένειες Ουράνιο Τόξο: Χαρίλαος Μιχαήλ. Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ Εργασιακής Υποστήριξης: Τζωρτζ/Ζωρζ Κουνάνης. Πολύχρωμο Σχολείο: Απόστολος Πούλιος, , Μέλος του Πολύχρωμου Σχολείου. Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή»: Γιάννος Λεβισιάνος Λαμπρόπουλος. Σύμπραξη για το κοινωνικό φύλο: Θεοφανώ Παπαζήση. Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών: Άννα Απέργη Κωνσταντινίδη. Υπερήφανοι Γονείς: Χάρης Σκοκότσα. Colour Youth - Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας: Χαρά Νικολάου. Emantes - International Lgbtqia+ Solidarity: Σοφία Ζαχαριάδη. Orlando LGBT+: Έλενα-Όλγα Χρηστίδη. Police Action - Δράση Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Μιχάλης Λώλης. Proud Seniors Greece ομάδα υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων 50 και άνω: Νίκος Τσατσαλίδης. Queer Athens: Βάγια Γεωργαλή. Rainbow Seniors: Μιχάλης Σακελλαρίου. Thessaloniki Pride: Αποστόλης Καραμπαΐρης

Συντονίστρια του πάνελ ήταν η Κατερίνα Τρίμμη: δικηγόρος, νομική σύμβουλος της ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέλος της οργάνωσης «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο», τακτικό ορισμένο μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων.

Η έναρξη του δεύτερου μέρους έγινε από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας - υπεύθυνο για την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος και στη συνέχεια μίλησαν οι: Αγαθοπούλου Ειρήνη: τομεάρχισσα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων, Αναγνωστοπούλου Σία: τομέαρχισσα Πολιτισμού, Ζαχαριάδης Κώστας: τομεάρχης Εσωτερικών, Ξανθός Ανδρέας: τομέαρχης Υγείας, Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα: τομεάρχισσα Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Φίλης Νίκος: τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων, Φωτίου Θεανώ: τομεάρχισσα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ψυχογιός Γιώργος: τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου, για τις λύσεις που προτείνει το κόμμα σχετικά με τα προβλήματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων ανά θεματική ενότητα.

Διαδικτυακό χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, ο Κώστας Αρβανίτης, ευρωβουλευτής, μέλος της Επιτροπής LIBE για τις Πολιτικές Ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις και της Επιτροπής EMPL για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις και η ευρωβουλεύτρια Έλενα Κουντουρά. Τη διαδικασία συντόνισε η Βασιλική Κατριβάνου: ψυχολόγος - συντονίστρια του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όλα, όλες, όλοι που συμμετείχαν αναγνώρισαν ότι ήταν μια πραγματικά αμεσοδημοκρατική διαδικασία που μπορεί να κάνει τη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί η βάση με την ηγεσία του κόμματος, ώστε να έχουμε μια ουσιαστική αλληλεπίδραση.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet