Τα προβλήματα των συνθηκών εργασίας στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) και των προϋποθέσεων η επιχείρηση να γίνει πυλώνας για μια δίκαιη ενεργειακή μετάβαση στη χώρα ήταν τα θέματα που απασχόλησαν ημερίδα που οργάνωσαν στην Ελευσίνα οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ των ΕΛΠΕ, την προηγούμενη εβδομάδα. Στην ημερίδα ανέλυσαν τα ζητήματα αυτά νυν ή πρώην εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ, εκπρόσωποι του κόμματος, καθώς και συνδικαλιστές της περιοχής.

 Από την πλευρά των διοργανωτών ομιλητές ήταν οι Σπύρος Λάττας, χημ. μηχανικός πετρελαίων, πρώην μέλος ΔΣ ΕΛΠΕ Upsteam, Σταύρος Στέλλας, πρώην πρόεδρος ΕΛΠΕ Diaxon και Σταύρος Κρόκος, οργανωτικός γραμματέας ΕΚ Ελευσίνας και μέλος ΔΣ σωματείου ΕΛΠΕ. Ζήτησαν την ανάκτηση του δημοσίου ελέγχου των ΕΛΠΕ, κατέδειξαν τον ρόλο των ΕΛΠΕ ως πυλώνα της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης, αναλύοντας τη στρατηγική τους σημασία για εθνική οικονομία και κοινωνία, αναδεικνύοντας και τη γεωπολιτική τους σημασία. Ανέδειξαν, επίσης, τη σημασία των ΕΛΠΕ στην έρευνα των υδρογονανθράκων, υπό την προϋπόθεση της ανάκτησης του δημοσίου ελέγχου, και πρότειναν να σχεδιαστεί μηχανισμός αποτροπής της αισχροκέρδειας σε περιόδους αυξημένων τιμών υγρών καυσίμων.

Κατέδειξαν επίσης το πρόβλημα της εργολαβοποίησης και άλλων ευέλικτων σχέσεων εργασίας στα ΕΛΠΕ, καθώς και τις πρακτικές αναξιοκρατίας, αλλά και διώξεων στον Όμιλο. Αναφέρθηκαν χαρακτηριστικά παραδείγματα προγραφών και στοχοποιήσεων. Τέλος ανέδειξαν τη σημασία ασφαλούς λειτουργίας των ΕΛΠΕ τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες.

Οι ομιλητές επισήμαναν ότι για να επιτευχθεί αυτό δεν αρκούν οι ορθές εταιρικές διαδικασίες. Αυτό οφείλεται, τόνισαν, στο ότι η τήρησή τους υπονομεύεται από ελλιπείς υποδομές και την πίεση χρόνου χάριν της οικονομικότητας, είτε της λειτουργίας ων διυλιστηρίων, είτε των «χτυπημένων» εργολαβιών που υλοποιούν τις κατασκευές.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν Έφη Αχτσιόγλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο τοπικός βουλευτής Γιώργος Τσίπρας, και άλλοι βουλευτές ή υποψήφιοι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ. Παρενέβησαν ακόμη ο πρόεδρος Πανελ. Ομοσπονδίας Ενέργειας Παναγιώτης Κοντουσιάδης, ο πρόεδρος του ΕΚ Ελευσίνας Βαγγέλης Λίγγος, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πρώην εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ των ΕΛΠΕ και ο Πάνος Ροδάκης, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, μηχανικός ΕΛΠΕ upstream, το μέλος του ΔΣ του ΕΚΑ. Θεόφραστος Βαμβουρέλλης, καθώς και ο πρώην δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς.

Από το σύνολο των τοποθετήσεων των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε σειρά θέσεων και προτάσεων για τα ΕΛΠΕ:

* Στρατηγική ανάκτησης δημοσίου ελέγχου.

* Διαφάνεια, Αξιοκρατία, Δημοκρατία σε όλες τις διαδικασίες του Ομίλου ΕΛΠΕ.

* Εξάλειψη της εικονικής εργολαβίας, συμβάσεις αορίστου χρόνου για όσους εργαζόμενους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

* Αποκατάσταση των απολυόμενων και διωκόμενων εργαζομένων στον Όμιλο.

* Προσπάθεια ελέγχου και περιορισμού του περιθωρίου κέρδους των διυλιστηρίων σε περιόδους με μεγάλα περιθώρια διύλισης.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Εργασία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet