Σε επίπεδο Ευρώπης, έχουμε συνεχείς παρεμβάσεις, που βαθμιαία έγιναν πολύ αυστηρές, που εγκαλούν την κυβέρνηση για την αντι-θεσμική πολιτική της σε διάφορους τομείς. Όπως συμβαίνει σε όλα σχεδόν τα θέματα, δεν υπήρξε επαρκής διαφάνεια ούτε και στη διαχείριση της πανδημίας.
Από την αρχή της πανδημίας η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμετείχε ενεργά στις προσπάθειες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναγκάστηκε να καταθέσει ερώτηση στην Επιτροπή για την επιμονή της κυβέρνησης να μη δημοσιοποιεί τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκαν συγκεκριμένα ΜΜΕ να χρηματοδοτηθούν για την εκστρατεία ενημέρωσης όσον αφορά τα υγειονομικά μέτρα, καθώς και για την καθυστερημένη και τελικά ελλιπή δημοσίευση της λίστας των ΜΜΕ που επιλέχθηκαν. Ερώτηση καταθέσαμε μετά τα δημοσιεύματα ελληνικών εφημερίδων για ελλιπή παροχή στοιχείων προς την εθνική επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Σε ό,τι με αφορά λόγω του αντικειμένου της Επιτροπής που συμμετέχω, εστίασα σε δύο βασικούς τομείς. Από τη μία, με μία σειρά από παρεμβάσεις τόσο στην Επιτροπή Πολιτισμού, στην οποία είμαι συντονιστής, όσο και πολλές ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις επιπτώσεις της πανδημίας στους πολιτισμικούς και δημιουργικούς τομείς, τονίζοντας τις όχι μόνο τις συνέπειες που αυτή είχε για την απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά αναδεικνύοντας τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στα θέματα ψυχικής υγείας για τα παιδιά, τους νέους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όσο και για τον ευρύτερο πληθυσμό.
Σε επίπεδο εκπαίδευσης εντόπισα και ανέδειξα προβλήματα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που αφορούν σε ενίσχυση ανισοτήτων, ιδίως εξαιτίας μη παροχής της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής σε ευάλωτες οικογένειες, μη προστασία των προσωπικών δεδομένων των ανήλικων στην επιλεγμένη πλατφόρμα, μη λήψη κατάλληλων μέτρων για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, κάμερες στις τάξεις για μαγνητοσκόπηση μαθημάτων παρουσία μαθητών/τριών, διακοπή εξωσχολικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, όπως ωδεία κτλ λόγω οικονομικών δυσκολιών γονιών στην πανδημία.
Πρωτοστάτησα στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που πρότεινε εμφατικά την ανάγκη να δοθεί 2% από το Ταμείο Ανάκαμψης στον πολιτισμό, μέτρο που δυστυχώς δεν υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση. Αντίστοιχες επιστολές ενημέρωσης και παρότρυνσης για αυτή τη δυνατότητα εστάλει σε όλους τους υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού των κρατών-μελών της ΕΕ με συνυπογραφή άλλων 150 σχεδόν ευρωβουλευτών στο σύνολο.
Τέλος, συμμετέχω ως μέλος της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «για την πανδημία COVID-19, άντληση διδαγμάτων και συστάσεις για το μέλλον», με αποστολή να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο η ευρωπαϊκή αντίδραση στην πανδημία και τα διδάγματα που αντλήθηκαν μπορούν να συμβάλουν στη μελλοντική δράση.
Πριν από λίγες μέρες καταθέσαμε τις τροπολογίες μας στην πρόταση ψηφίσματος, με το
οποίο θα κλείσει τις εργασίες της η συγκεκριμένη Επιτροπή αυτή. Ως ευρωομάδα της Αριστεράς καταθέσαμε περίπου 500 τροπολογίες που προσπαθούν να βελτιώσουν το ψήφισμα. Οι δικές μου οι προτάσεις τροπολογιών ζητούν κυρίως:
-
-
περισσότερη διαφάνεια και συνεργασία σε θέματα που άπτονται στην κοινωνική, στην ισότητα των φύλων, στις δημόσιες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και στην απασχόληση.
-
-
αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης του COVID-19 σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας συνολικά, αλλά και συγκεκριμένα στους δημιουργικούς και πολιτιστικούς τομείς.
-
-
ενίσχυση της νέας γενιάς ειδικά σε θέματα ψυχικής υγείας.
-
-
εξασφάλιση επαρκούς πρόσβασης στον πολιτισμό για όλους τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες.