Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις πολιτικές της κυβέρνησής του, που καταβαράθρωσαν τη χώρα στους διεθνείς δείκτες για το Κράτος Δικαίου και για την Ελευθεροτυπία, και με αποκορύφωμα το σκάνδαλο των υποκλοπών, έχει κάνει κακό στην εικόνα της χώρας, διεθνώς. Αλλά έχει καταστρέψει και το προφίλ που είχε μεθοδικά φιλοτεχνήσει για τον ίδιο, του ευρωπαίου μεταρρυθμιστή.

 

Ένας από τους βασικούς λόγους που ο πρωθυπουργός σχεδίαζε να κάνει εκλογές στις 9 Απριλίου, ήταν για να αποφύγει τις πολιτικές επιπτώσεις από το πόρισμα της PEGA, της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ερευνά το σκάνδαλο των υποκλοπών. Το σχέδιο του καταστράφηκε στα Τέμπη. Το πόρισμα της Pega θα ψηφιστεί στα τέλη του μήνα και αναμένεται να είναι καταπέλτης για την κυβέρνηση.

 

Σαν να μην έφτανε η παρομοίωση, από τον συντηρητικό αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόφκσις, του συστήματος παρακολουθήσεων Μαξίμου με εκείνο της Σοβιετικής Ένωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε μια ακόμη αρνητική πρωτιά, μετά τους θανάτους από Covid και την ακριβότερη βενζίνη στην ΕΕ. Η ευρωπαία εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι ξεκίνησε να ερευνά πτυχές του σκανδάλου των υποκλοπών. Ούτε στον Όρμπαν, τον ακροδεξιό ηγέτη της Ουγγαρίας, μιας χώρας που υποφέρει από τις κυρώσεις της ΕΕ για την καταστρατήγηση του Κράτους Δικαίου από την κυβέρνησή της, δεν έχει επιφυλάξει τόση δυσμενή μεταχείριση.

 

Είχα προτρέψει την ευρωπαία εισαγγελέα, με επιστολή μου τον περασμένο Ιανουάριο, να το κάνει, τονίζοντας ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκαν κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης από την κυβέρνηση για να χρηματοδοτήσει το Predator. Εμπίπτει στη δικαιοδοσία της ευρωπαίας εισαγγελέως να ερευνά κράτη μέλη, όπου υπάρχει υποψία χρήσης κοινοτικών πόρων με τρόπο που θίγει τα συμφέροντα της ΕΕ.

 

Οι συνεργάτες-εισαγγελείς της κυρίας Κοβέσι ερευνούν και το ζήτημα των εξαγωγικών αδειών του κακόβουλου λογισμικού από την ελληνική κυβέρνηση σε τρίτες χώρες και τη μεγάλη φοροδιαφυγή των εταιρειών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Έχουν ήδη πάρει πολύωρες καταθέσεις από δημοσιογράφους, που είτε ήταν θύματα των υποκλοπών, είτε τις ερεύνησαν. Ή και τα δύο μαζί.

 

Τα περιθώρια στενεύουν για τον κ. Μητσοτάκη, που έχει βάλει τη χώρα σε μια πορεία βαλκανικής οπισθοδρόμησης. Μάλλον στις συνομιλίες, που υπέκλεπτε, δεν άκουσε ότι στις Βρυξέλλες υπάρχουν εισαγγελείς και ευρωβουλευτές, ταγμένοι στη νομιμότητα και στην προάσπιση του Κράτους Δικαίου.

 

Και αυτοί δεν είναι τίποτα πράκτορες του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), στην πολιτική οικογένεια όπου ανήκει η ΝΔ, πολλοί θα νιώσουν ανακούφιση αν χάσει τις εκλογές ή δεν ξαναγίνει πρωθυπουργός. Είναι εμφανές ότι βουλευτές του ΕΛΚ βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με ένα δύσκολο δίλημμα: Πώς θα καλύψουν τον πολιτικό τους σύμμαχο και το αδελφό κόμμα, τη ΝΔ, αλλά θα προστατεύσουν ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια τους;

 

Ένας στενός σύμμαχος του έχει μείνει. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Δεξιάς στο Ευρωκοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα αντέδρασε σθεναρά –αλλά και ανεπιτυχώς– να συζητηθεί στην Ολομέλεια η κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα. Αλλά αυτή την εβδομάδα η βελγική αστυνομία έκανε έφοδο στα γραφεία του ΕΛΚ, ερευνώντας τον επικεφαλής της ψηφιακής εκστρατείας του κ. Βέμπερ στις ευρωεκλογές του 2019 για μεθόδους ...απευθείας ανάθεσης της καμπάνιας σε ιδιωτική εταιρεία. Το γεγονός ότι το ΕΛΚ ακύρωσε το συνέδριο του στη Βαρσοβία δείχνει ότι το σκάνδαλο είναι μεγάλο και η έφοδος της αστυνομίας στα γραφεία τους δεν ήταν απλή «επίσκεψη», όπως θέλησε να το παρουσιάσει ο Βέμπερ. 

 

Το αποτέλεσμα είναι ότι ο κ. Βέμπερ έχει πλέον και άλλες σκοτούρες, πλην της διάσωσης Μητσοτάκη. Οι φίλοι του τελευταίου λιγοστεύουν ή χάνουν τη δύναμη τους. Αν ο «Μωυσής», όπως τον παρουσίασαν τα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, πνιγεί στη δική του Ερυθρά Θάλασσα, ελάχιστοι στις Βρυξέλλες θα τον κλάψουν.

 

Στέλιος Κούλογλου Ο Στέλιος Κούλογλου είναι ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της Ειδικής Επιτροπής για τις εξωτερικές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης, σε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες στην ΕΕ. Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet