Οι πολύμηνες διεργασίες στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς κατέληξαν στη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου ενόψει των εκλογών του Μαΐου. Δεν ευοδώθηκε τελικά η δύσκολη προσπάθεια για τη συγκρότηση της Πρωτοβουλίας για «Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς» ανάμεσα στην Αναμέτρηση, την Αριστερή Ανασύνθεση, τη Λαϊκή Ενότητα – Ανυπόταχτη Αριστερά, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα και το Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο. Οι νέες ισορροπίες που προέκυψαν οφείλονται στο γεγονός ότι παρέμειναν αμετάβλητες οι στρατηγικές τόσο της ΛΑΕ-ΑΑ  όσο και του ΝΑΡ, που αποτελεί την ισχυρότερη συνιστώσα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 Η ΛΑΕ-ΑΑ επιδίωξε μια ευρύτερη συνεργασία των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς με το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ. Το ΝΑΡ ήταν εξαρχής αντίθετο σε συνεργασία με τη ΛΑΕ. Το ΣΕΚ, η δεύτερη ισχυρή συνιστώσα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, απέρριπτε τη συνεργασία με ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ. Ο γρίφος τελικά λύθηκε όταν επιτεύχθηκε η συγκρότηση της Συμμαχίας για τη Ρήξη ανάμεσα στο ΜέΡΑ25 και τη ΛΑΕ ΑΑ.

 

Αυτόνομη κάθοδος για ΑΝΤΑΡΣΥΑ

 

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ την οποία συγκροτούν το ΝΑΡ, η ΣΕΚ, η ΟΚΔΕ και το ΕΚΚΕ, κατέρχεται στις εκλογές αυτόνομα. Ο Γιάννης Σηφακάκης, μέλος του ΣΕΚ και της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δήλωσε στην «Εποχή»: «Βαδίζουμε προς τις εκλογές με την εργατική τάξη και τη νεολαία ξεσηκωμένη ενάντια στην κυβέρνηση των δολοφόνων και το βρόμικο σύστημα που υπηρετεί. 2,7 εκατομμύρια διαδήλωσαν στη διάρκεια του Μάρτη, με κορυφώσεις τις συγκλονιστικές πανεργατικές απεργίες στις 8 και 16 Μάρτη. Και η μάχη συνεχίζεται, με τους αγώνες που ξεσπάνε σε μια σειρά χώρους, με τον κόσμο να πλημμυρίζει με κάθε ευκαιρία τους δρόμους, από την υπεράσπιση των κινηματόγραφων στο κέντρο της Αθήνας μέχρι την υπεράσπιση του νερού στη Θεσσαλονίκη. Όσες απόπειρες κι αν κάνει η κυβέρνηση, δεν μπορεί να αναστρέψει αυτό το ποτάμι. Μπορούμε να δυναμώσουμε το αντισυστημικό ρεύμα, που τόσο τρομάζει την άρχουσα τάξη και το πολιτικό της προσωπικό. Γι αυτό χρειαζόμαστε την Αριστερά που δεν μένει στη μέση του δρόμου, που δεν χαμηλώνει το πήχη των αγώνων στο όνομα των «αρνητικών συσχετισμών» και δεν περιορίζει τον ορίζοντά της στην «ρεαλιστική ανυπακοή» στο πλαίσια της Ε.Ε. Συνεχίζουμε τους αγώνες που δώσαμε μαζί. Στους δρόμους και στις κάλπες στηρίζουμε – ψηφίζουμε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ!».  

 

Απέχουν από τις εκλογές

 

Η Αναμέτρηση με ευρεία πλειοψηφία των μελών της αποφάσισε την αποχή από τις εκλογές – η μειοψηφία έθεσε ζήτημα συνεργασίας με το ΜέΡΑ25- και «δίνει γραμμή» για ψήφο στα αριστερά ριζοσπαστικά κόμματα.

Το Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο και η ΑΡΑΝ αποφάσισαν επίσης να απέχουν από την εκλογική αναμέτρηση. Αποφάσισαν όμως να επιχειρήσουν από κοινού τη συγκρότηση ενός νέου κομμουνιστικού φορέα μέχρι τα τέλη του 2023, ενώ έδωσαν κατεύθυνση στα μέλη τους για ψήφο στη ριζοσπαστική αριστερά.   

Ούτε η ΔΕΑ κατεβαίνει στις εκλογές, όμως προτρέπει για ψήφο στη ριζοσπαστική – αντικαπιταλιστική αριστερά, εννοώντας την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ. Ο Αντώνης Νταβανέλος, μέλος της  ΚΕ του κόμματος, συνοψίζοντας σε μεγάλο βαθμό τον προβληματισμό του συνόλου των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, σε άρθρο του, τονίζει χαρακτηριστικά: «Το πρώτο πολιτικό καθήκον είναι το µαύρισµα της ΝΔ του Μητσοτάκη. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο υποτίμησης αυτής της ανάγκης. Αν ο Μητσοτάκης βρει τα περιθώρια αναπαραγωγής του κυβερνητικού ρόλου του, µετά το σημερινό στρίµωγµα στα σχοινιά (αξιοποιώντας κυρίως τις πολιτικές αδυναµίες των ανταγωνιστών του…), τότε η επόµενη κυβέρνηση θα χαρακτηρίζεται από ανάλογη ή και μεγαλύτερη νεοφιλελεύθερη επιθετικότητα σε βάρος του κόσµου της εργασίας. Γι’ αυτό η πολιτική και εκλογική καταδίκη της Δεξιάς πρέπει να γίνει υπόθεση της συλλογικής και ατοµικής κίνησης του καθενός/καθεµιάς από όσους/όσες εµφανίστηκαν στους δρόµους µετά τα Τέµπη…. Στις εκλογές της 21ής Μαΐου, από τη σκοπιά των εργατικών συμφερόντων, θα κρίνεται η δύναµη της αριστερής αντιπολίτευσης που θα καταγραφεί…».

Αξίζει να επισημανθεί πάντως πως όλα τα στελέχη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, παρόλο που εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την αδυναμία εξεύρεσης μιας συνθετικής κοινής γραμμής ανάμεσά τους, δήλωσαν πως είναι αναγκαίο να επαναληφθούν τα ενωτικά εγχειρήματα και μετεκλογικά, εκτιμώντας πως είναι οι πιεστικές κοινωνικές ανάγκες που θα τα επιβάλουν.

 

Μαρίνος Μουζακίτης Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet