Ήδη από τη δεκαετία του 1980, το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ήταν ένοχο ενός βαρύτατου ηθικού και πολιτικού εγκλήματος. Στη Γαλλία, η επικύρωση μιας προεδρικής υποψηφιότητας περνά μέσα από την εξασφάλιση ενός συγκεκριμένου αριθμού υπογραφών προερχόμενων από εκλεγμένους στην τοπική αυτοδιοίκηση, δημοτικούς ή κοινοτικούς συμβούλους. Υποψήφιοι χωρίς μεγάλη πρόσβαση σε τέτοιους χώρους, είθισται να επικαλούνται το δημοκρατικό δικαίωμα να θέτεις υποψηφιότητα για να ψάξουν υπογραφές από όμορους χώρους. Έτσι, οι τροτσκιστές λχ, πάντα βρίσκουν τις υπογραφές που χρειάζονται σε συμβούλους της ευρύτερης αριστεράς και το αντίστοιχο συμβαίνει και με μικρότερους υποψηφίους της δεξιάς ή του κέντρου. Ήταν, ωστόσο, γνωστό ότι ο φασίστας Ζαν Μαρί Λεπέν –ανύπαρκτος τότε στα αυτοδιοικητικά δρώμενα- έβρισκε πάντα τις υπογραφές που του έλειπαν ανάμεσα σε σοσιαλιστές συμβούλους. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έβρισκε αρκετά έξυπνη ιδέα να διασφαλίζει την κάθοδο του Λεπέν στις εκλογές, για να διασπά τη δεξιά ψήφο και να κερδίζει. Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, η κόρη του Λεπέν συγκέντρωσε ποσοστό 23,2% και η υποψήφια των Σοσιαλιστών 1,7%. Έτσι, από το πολιτικό τους αναχωρητήριο, οι Σοσιαλιστές, θα έχουν όλον τον χρόνο να σκεφτούν πάνω στους κινδύνους που ελλοχεύουν και τις συνέπειες, όταν ακολουθείς μια οπορτουνιστική πολιτική χωρίς αρχές απέναντι στον φασισμό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανώς δεν έχει τέτοιους προβληματισμούς. Η στάση του απέναντι στο «κόμμα Κασιδιάρη», που φιλοδοξεί να κληρονομήσει τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, εκμεταλλευόμενο τα μαζικά αντι-πολιτικά και αντι-κοινωνικά συναισθήματα που γεννά η παρατεταμένη και αναπαραγόμενη κρίση του κεφαλαίου, εξαρτάται απόλυτα, εδώ και τρία χρόνια, από τους εκλογικούς υπολογισμούς του. Το 2020, μετά τη δικαστική καταδίκη των ναζί, δεν πήρε καμία πρωτοβουλία. Το 2022, με το βλέμμα στην αυτοδυναμία, έφερε μια τροπολογία εντελώς αμφιλεγόμενη για να αποκλείσει τη συμμετοχή του. Και σήμερα, βλέποντας την πιθανότητα να προκύψει στο επόμενο κοινοβούλιο μια ανεπιθύμητη πλειοψηφία να είναι ισχυρότερη από την πιθανότητα να κερδίσει ο ίδιος την αυτοδυναμία σε οποιαδήποτε αναμέτρηση, φλερτάρει με την ιδέα της συμμετοχής του καταδικασμένου ναζί στις εκλογές. Στο μεταξύ, αυτή η οπερέτα επέτρεψε στον ίδιο τον Κασιδιάρη να επιστρέψει από τη θέση ενός πολιτικού πτώματος, σε αυτή ενός φασίστα ηγέτη που συνομιλεί με τον λαό και –κυρίως- με επιχειρηματικά συμφέροντα.
Η παρουσίαση του πρώην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου ως αυτοφωράκια του Κασιδιάρη, αποτελεί βέβαια μια επίδειξη δύναμης του ακροδεξιού βαθέως κράτους μέσα στη δικαιοσύνη. Ο Κανελλόπουλος δεν αρκέστηκε να δανείσει το όνομά του στον Κασιδιάρη, προχώρησε στο να αναγνωρίσει ανοιχτά ότι το έκανε για να πάρει από μπροστά του τα νομικά εμπόδια. Δήλωσε δηλαδή αρκετά δυνατός ώστε να εμπαίζει τον νόμο. Βέβαια, ο Κανελλόπουλος δεν είναι μόνος του. Οι ακροδεξιοί θύλακες στη Δικαιοσύνη είναι σήμερα μεγαλύτεροι από ποτέ άλλοτε μετά την πτώση της χούντας. Ποιος ξεχνά την Οικονόμου, την εισαγγελέα στη δίκη της Χρυσής Αυγής με την ανατριχιαστική αγόρευση της; Η Ένωση Εισαγγελέων έχει εδώ και χρόνια ακροδεξιά διοίκηση. Όσο για την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με την πιο δημοκρατική παράδοση, πέρασε πριν μερικούς μήνες στα χέρια ενός μαύρου συνασπισμού, που βάσισε την εκλογή του στην καμπάνια που έκανε ενάντια στην τήρηση του κράτους δικαίου στην υπόθεση της απεργίας πείνας του ισοβίτη Κουφοντίνα.
Η απόπειρα αναγέννησης των ναζιστών ως ορατή δύναμη μέσα στην ελληνική κοινωνία θα ήταν αδύνατη χωρίς αυτή την ισχυρή πρόσβαση σε θύλακες της Δικαιοσύνης, αλλά και χωρίς την στήριξη κάποιων επιχειρηματικών συμφερόντων, που για την ώρα βλέπουν σε αυτούς μια δύναμη αποδυνάμωσης πολιτικών που θέλουν να αποδυναμωθούν και γνωρίζουν ότι στο μέλλον μπορούν να βασίζονται σε μια μιλίτσια ενάντια σε όποιον χρειαστεί.
Ο Κασιδιάρης μπόρεσε να κερδίσει τη μάχη εξουσίας που ξέσπασε στο εσωτερικό των ναζί μετά την εκλογική τους ήττα του 2019 (όταν δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πήραν ωστόσο περισσότερες από 165.000 ψήφους και ποσοστό 2,9%), παρά το γεγονός ότι ο ιστορικός φίρερ Μιχαλολιάκος κράτησε μαζί του τον σκληρό μηχανισμό της Χρυσής Αυγής και ο Λαγός είχε στην κατοχή του τον μηχανισμό των Ταγμάτων Εφόδου και τα χρήματα από την Ευρωβουλή. Αυτό συνέβη γιατί κατάφερε να ενσαρκώσει καλύτερα τη σύγχρονη εικόνα της ευρωπαϊκής δεξιάς, η οποία προσπαθεί να «κατακτήσει το κράτος» με πιο συστημικούς όρους από ότι οι πολιτικοί του πρόγονοι. Ασφαλώς, τα ποσοστά του δεν ξεπερνούσαν το 1-2% μέχρι οι νομικίστικές παλινωδίες να του επιτρέψουν να κεφαλαιοποιήσει την ακροδεξιά δυναμική που αναπτύχθηκε ανάμεσα στις ανορθολογικές τάσεις που εκφράστηκαν μέσα στην πανδημία.
Η τροπολογία που πέρασε η ΝΔ από τη Βουλή, ένα κείμενο επικίνδυνα αμφίσημο, επιτρέπει στον Άρειο Πάγο να αποκλείσει τη συμμετοχή του μορφώματος του Κασιδιάρη στις εκλογές. Η διατύπωση είναι τέτοια ώστε η τελική απόφαση θα είναι ξεκάθαρα αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης. Δηλαδή μιας δικαστικής παρέμβασης στη διανομή ενός εκλογικού ποσοστού που όσον αφορά το σύνολο της ακροδεξιάς ξεπερνά, όπως όλα δείχνουν, σήμερα το 10% (ήταν κοντά στο 8% το 2019).
Ας σημειωθεί, ως ένας ακόμα αμφίσημος οιωνός, η αποδοκιμασία που επιφύλαξαν στον Κανελλόπουλο τα τρία αδέρφια του, εκ των οποίων ένα είναι πρώην αρεοπαγίτης, ένα είναι νυν αρεοπαγίτης και το τρίτο είχε διατελέσει πρόεδρος της πρώην ΕΠΑΕ, του κονσόρτσιουμ των ποδοσφαιρικών ομάδων και των προέδρων τους. Τα αδέρφια Κανελλόπουλου αποδοκίμασαν σθεναρά την «πολιτική επιλογή» του έσχατου Ντάλτον. Όμως, ακριβώς, το αν αυτή αποτελεί πολιτική επιλογή ή επιλογή αυτοφωράκια είναι αυτό που θα κληθεί να κρίνει ο Άρειος Πάγος στις 5 Μαΐου.