Στη ζωή και το έργο του Τάκη Τλούπα αναφέρεται η ταινία της Καλλιόπης Λεγάκη «Το φωτογραφείο του μπαμπά μου» που ακολουθεί τις μνήμες της κόρης του Βάνιας Τλούπα που συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση.

Μέσα από την όμορφη και άμεση αφήγηση της κόρης του γνωρίζουμε τον άνθρωπο Τάκη Τλούπα, μαθαίνουμε για την οικογένειά του, για τον ξυλογλύπτη και μεγάλο σοσιαλιστή, πατέρα του, για τις παρέες του, για τα ενδιαφέροντά του, για την αγαπημένη του βέσπα και τα ταξίδια που έκανε μ’ αυτήν αλλά και για το πως ήρθε σε επαφή με τη φωτογραφία. Μαθαίνουμε πως η φύση αρχικά αποτέλεσε τη μεγάλη του έμπνευση. Ο ίδιος μάλιστα έλεγε πως η φύση είναι το φως αλλά και πολλά άλλα που τα ανακαλύπτεις δουλεύοντας!

Φυσικά η ταινία δεν θα μπορούσε να μην είναι εμπλουτισμένη με πολλές φωτογραφίες του Τλούπα, με τοπία, σκηνές από την αγροτική ζωή, πρόσωπα καθημερινών ανθρώπων, την αγαπημένη του Λάρισα, τους Βλάχους και τη ζωή τους, το Κιλερέρ, τη λίμνη Κάρλα, τον Πηνειό ή Σαλαβριά όπως είναι η σλάβικη ονομασία του κ.ά. Η Λεγάκη δεν μένει στην παρουσίαση των φωτογραφιών κατά θέματα αλλά «ανοίγει» την αφήγησή της προσθέτοντας πληροφορίες για όλα αυτά. Δηλαδή για το Κιλελέρ και την αγροτική εξέγερση του Μαρίνου Αντύπα το 1910, για την Κάρλα που αποξηράνθηκε το 1962 αλλάζοντας τη ζωή των ανθρώπων της περιοχής και την προσπάθεια που γίνεται σήμερα για την ανασύστασή της κ.λπ.

Πολλές πληροφορίες, πλούσιο υλικό μονταρισμένο με τρόπο που δεν αφήνει το θεατή να βαρεθεί, μια ταινία που αφήνει μια όμορφη αίσθηση ανθρωπιάς. Γιατί μπορεί να μιλάμε για έναν καλλιτέχνη της φωτογραφίας αλλά πάνω απ’ όλα η Λεγάκη φροντίζει να προσεγγίσει τον άνθρωπο ο οποίος «είχε πολλές και διαφορετικές παρέες για τις διάφορες δραστηριότητές του. Αλλά στα τσίπουρα ήταν μία παρέα όλοι μαζί» όπως λέει η κόρη του.

Προβάλλονται επίσης:

«Ο εξορκιστής του Βατικανού» (The Pope’s exorcist) του Τζούλιους Έιβερι: Ο αρχιεξορκιστής του Βατικανού ερευνά για τον τρομακτικό δαιμονισμό ενός αγοριού.

«Γλυκιά καταστροφή» (Beautiful disaster) του Ρότζερ Καμπλ: Η συντηρητική Άμπι γνωρίζει στο κολέγιο τον Τράβις. Ένα στοίχημα που βάζουν θα τους φέρει πρόσωπο με πρόσωπο.

«Air: Κυνηγώντας έναν θρύλο» (Air) του Μπεν Άφλεκ: Η απίστευτη και επαναστατική συνέργεια ανάμεσα στον τότε πρωτάρη Μάικλ Τζόρνταν και το ανερχόμενο τμήμα καλαθοσφαίρισης της Nike.

«Flux gourmet» του Πίτερ Στρίκλαντ: Σκοτεινή κωμωδία που μας υπενθυμίζει πως η σφαίρα της φαντασίας και το ανθρώπινο σώμα είναι στην ουσία αδιαχώριστα. Πρωταγωνιστεί ο Μάκης Παπαδημητρίου.

«Super Mario Bross: Η ταινία» Των Άαρον Χόρβατ και Μάικλ Γέλενικ: Παιδική ταινία κινουμένων σχεδίων.

 

Στράτος Κερσανίδης strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet