«Υπερασπίσου το νερό». Αυτό ήταν το σύνθημα που κινητοποίησε χιλιάδες πολίτες της Θεσσαλονίκης, ώστε να δώσουν το «παρών» στην ιστορική συναυλία κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, στην πλατεία Αριστοτέλους, την Κυριακή 2 Απριλίου.
Λίγες ημέρες πριν, είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση το νομοσχέδιο για την υπαγωγή των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, έναν από τους κύριους διοργανωτές της συναυλίας, «η νέα Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων θα μπορεί να καθορίζει την τιμολόγηση και τον τρόπο διαχείρισης των παρεχόμενων υπηρεσιών». Η εξέλιξη αυτή αποσκοπεί στη «μετατροπή του νερού σε εμπόρευμα, πέρα από κάθε δημόσιο έλεγχο, όπως ακριβώς είχε γίνει με το ρεύμα».
Στη σκιά της νέας αντιδραστικής πολιτικής της κυβέρνησης που στοχοποιεί τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού, σωματεία και συλλογικότητες βρίσκονταν σε κινηματικό αναβρασμό για εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη. Απότοκο αυτού του αναβρασμού ήταν η μεγαλειώδης συναυλία που συσπείρωσε κινήματα και συλλογικότητες, αλλά και πολίτες που βρέθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους για να στείλουν αντικυβερνητικό μήνυμα.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, Γιώργος Αρχοντόπουλος, σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε δώσει έμφαση στη συμμετοχή του κόσμου, σημειώνοντας ότι «ξεκίνησαν άνθρωποι από την Πιερία, τη Δράμα, τη Λάρισα και ήρθαν στη συναυλία», ενώ έστειλε το μήνυμα, «να μην γίνει το νερό όπως το ρεύμα ακριβό».
Στη συναυλία που διοργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, με την υποστήριξη του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος και την εθελοντική συμμετοχή άλλων συλλογικοτήτων, ένωσαν τις φωνές τους οι: Φωτεινή Βελεσιώτου, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Φοίβος Δεληβοριάς, Δημήτρης Μυστακίδης, το σχήμα «Η Πριγκιπέσα» και οι «Χειμερινοί Κολυμβητές».
Η Κορίνα Μανιάκα, υποψήφια βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Θεσσαλονίκης και μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην Εποχή κάνει λόγο για μια «σημαντική αντικυβερνητική στιγμή», σημειώνοντας ότι «όσο η κυβέρνηση επιτίθεται στην κοινωνία, τόσο οι πλατείες θα μετατρέπονται σε γιορτές που θα “σπάνε” το σκοτάδι που θέλουν να μας επιβάλουν». Έδωσε, μάλιστα, έμφαση στην ενωτική διάθεση των συμμετεχόντων και διοργανωτών ως σημαντικό λόγο που συνέβαλε στην επιτυχία της συναυλίας.
«Ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών παροχής ύδρευσης», μας λέει στη συνέχεια η κ. Μανιάκα και επισημαίνει ότι «αυτό ήταν εξαρχής το σχέδιο Μητσοτάκη». Ως προς τις ανακοινώσεις της ΝΔ που διαψεύδουν τις αιτιάσεις περί ιδιωτικοποίησης του νερού κατηγορώντας την αντιπολίτευση για διασπορά ψευδών ειδήσεων, η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ απαντά πως με τη στάση της «η κυβέρνηση επιτίθεται και υποτιμά την κοινωνία της Θεσσαλονίκης που βρέθηκε στη συναυλία, υποστηρίζοντας ότι όλος αυτός ο κόσμος πιστεύει αμάσητα σε fake news».
Σε ερώτηση αναφορικά με το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, η ίδια ξεκαθαρίζει ότι προτεραιότητα είναι η υπεράσπιση του ανθρώπινου δικαιώματος που σχετίζεται με την ποιότητα ζωής, την ενέργεια, την τροφή, το νερό, την υγεία. «Τα κοινά αγαθά πρέπει να αντιμετωπιστούν ως δημόσια αγαθά, καθολικώς προσβάσιμα, προκειμένου να αρθούν οι ανισότητες στην απόλαυση αυτών».
«Όπως στην περίπτωση της ΔΕΗ, όπου θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανάκτηση του “Δ”, δηλαδή του δημοσίου χαρακτήρα, έτσι και στο νερό, η πολιτική κατεύθυνση είναι ίδια. Στρατηγική μας επιλογή, ο αναντικατάστατος ρόλος του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΗ», ξεκαθαρίζει η Κορίνα Μανιάκα, η οποία στέκεται στο γεγονός ότι η πάλη κόντρα στον νεοφιλελευθερισμό, πρέπει να έχει διεθνιστικό και ενωτικό χαρακτήρα. «Για αυτό αναρτήσαμε πανό που ανέγραφε το σύνθημα “Από τη Γαλλία, ως τη Θεσσαλονίκη, τα καθεστώτα τα ρίχνουν οι λαοί”, γιατί ο αγώνας απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό είναι ενιαίος στην Ευρώπη».
Ως προς την επόμενη μέρα; Σωματεία, κόμματα και συλλογικότητες εκτιμούν ότι το νέο πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο στη διαχείριση του νερού και των αστικών αποβλήτων από ιδιωτικά συμφέροντα. Η κα Μανιάκα θέτει ως επόμενο κόμβο, τον Δεκέμβρη του 2023, οπότε θα κληθεί το υπερταμείο, βάσει αποφάσεων του ΣτΕ, να επιστρέψει το νερό στο δημόσιο. «Το ΣτΕ με τις υπ’ αριθμόν 190 και 191 αποφάσεις του είχε κρίνει ως αντισυνταγματική τη μεταβίβαση των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο. Ωστόσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε τον νόμο 4964/22 με τον οποίο όχι μόνο δεν συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις του ΣτΕ αλλά τις καταπάτησε», λέει η κα Μανιάκα στην Εποχή.
Για την ιστορία, οι ιδιωτικοποιήσεις του νερού, όπου και όποτε εφαρμόστηκαν, είχαν κοινή μοίρα: αύξηση των τιμολογίων και επιδείνωση της δημόσιας υγείας. Το πιο ενδεικτικό (αντι)παράδειγμα είναι αυτό της Βρετανίας, όπου οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης οδήγησαν στην αποτυχία εξασφάλισης φθηνού και ποιοτικού νερού, ανοίγοντας τον δρόμο σε μια πρωτοφανή οικολογική καταστροφή.
Θ.Λ.