Τις τελευταίες μέρες ο ισραηλινός στρατός καθημερινά επιτίθεται στους Παλαιστίνιους στο τέμενος Αλ-Άκσα,
όπου προχώρησαν σε τουλάχιστον 400 συλλήψεις.

 

 

 

Η «Εποχή» πήρε συνέντευξη από τον αμερικανο-ισραηλινό συγγραφέα, αρθρογράφο, υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ομιλητή σε διεθνή φόρα Μίκο Πελέντ, μια μορφή ευρέως γνωστή, που κουβαλά στα πέρατα του κόσμου τη φωνή του σκλαβωμένου παλαιστινιακού λαού για την απονομή δικαιοσύνης. Κατάγεται από εβραϊκή οικογένεια με σημαντικές πολιτικο-στρατιωτικές περγαμηνές: ο παππούς του, πολιτικός, δρ Αβραχάμ Κατζνελσόν (Avraham Katznelson) ήταν από τους υπογράφοντες τη Διακήρυξη Ανεξαρτησίας του Ισραήλ (14/5/1948). Ο πατέρας του, Ματί Πελέντ (Matti Peled) ήταν στρατηγός, στον πόλεμο του ’48 και ’67, μετέπειτα έγινε αρχιστράτηγος -ανέλαβε τη στρατιωτική Διοίκηση της Γάζας- και στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε φλογερό κήρυκα της ειρήνης. Η τρίτη γενιά είναι ο Μίκο Πελέντ.

 

 

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από τη νέα συμφωνία Ιράν-Σαουδικής Αραβίας στη Μέση Ανατολή;

Πιστεύω ότι η επαναπροσέγγιση των δύο μεγάλων δυνάμεων θα έχει θετικές επιπτώσεις στη Μέση Ανατολή. Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας δεχόταν πιέσεις από την αμερικανική γραφειοκρατία για να προχωρήσει στην ομαλοποίηση των σχέσεων του με το Ισραήλ. Και τώρα με τη νέα συμφωνία, όχι μόνο δεν έλαβε χώρα η ένταξη της Σαουδικής Αραβίας στον κύκλο των κρατών που έχουν υπογράψει τις Συμφωνίες Αβραάμ αλλά οι σχέσεις με το Ιράν επαναπροσδιορίζονται με θετικό πρόσημο και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη «νέμεση» του Ισραήλ.

 

Πώς αξιολογείτε τη στάση των ΗΠΑ όσον αφορά τις αδιάκοπες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού και εποίκων εναντίον των Παλαιστινίων;

Οι ΗΠΑ πάντα υποστήριζαν σταθερά το Ισραήλ και θα συνεχίσουν να το ενισχύουν. To ποσό της αμερικανικής χρηματοδότησης που κατευθύνεται προς το Ισραήλ, αγγίζει τα 3.8 δις δολάρια και αυτή η ενίσχυση είναι αδιάκοπη, ακόμα και αν το Ισραήλ θεωρείται καθεστώς απαρτχάιντ σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. Στην έκθεση της Οργάνωσης τονίζεται ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο την πραγματικότητα του απαρτχάιντ του Ισραήλ και να εξετάσει τις πολλές οδούς προς τη δικαιοσύνη, οι οποίες παραμένουν ντροπιαστικά ανεξερεύνητες».

Στην πραγματικότητα η αμερικανική στήριξη δεν είναι απλά «βοήθεια» δείχνει τη συνέργεια των ΗΠΑ, καθώς οι δύο χώρες από κοινού εμπλέκονται στη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας εναντίον των Παλαιστινίων.

 

Ποιες θα είναι οι συνέπειες από τις προωθούμενες από την ακροδεξιά, εξτρεμιστική κυβέρνηση Νετανιάχου μεταρρυθμίσεις;

Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις αλλοιώνουν τη διάρθρωση της κατανομής ισχύος μεταξύ των τριών πυλώνων του κράτους απαρτχάιντ, όμως έχουν αναφορά, αποκλειστικά και μόνο, στην προνομιούχα τάξη των Ισραηλινών Εβραίων. Εάν εγκριθούν, το Ανώτατο Δικαστήριο πλέον δεν θα μπορεί να ακυρώσει νόμους της Κνεσέτ, που είναι πρόδηλα αντιδημοκρατικοί, ενώ επιτρέπει στους πολιτικούς να έχουν περισσότερο έλεγχο στην επιλογή δικαστών για τη σύνθεση του δικαστικού σώματος.

Είναι, συνεπώς, μια βαθιά αντιδημοκρατική μεταρρύθμιση αλλά πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι το Ισραήλ δεν ήταν ποτέ δημοκρατικό κράτος. Ήταν πάντα, σύμφωνα και με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας (1/2/2022), ένα καθεστώς απαρτχάιντ που διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Όλες αυτές τις εβδομάδες εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί είναι στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι ενάντια στις μεταρρυθμίσεις και όμως είναι «τυφλοί» για την παλαιστινιακή υπόθεση. Έχουν τη δύναμη, μπορούν να τελειώσουν το καθεστώς απαρτχάιντ, να ελευθερώσουν τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους και να σταματήσουν την καταστροφή σπιτιών και τις εκτελέσεις Παλαιστινίων. Εκατοντάδες πιλότοι μαχητικών αεροπλάνων αρνούνται να υπηρετήσουν, όμως ποτέ δεν αρνήθηκαν να βομβαρδίζουν τη Γάζα (ή τον Λίβανο και τη Συρία) και να σκοτώνουν άμαχο πληθυσμό.

 

Ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες αυτής της πρωτοφανούς συνταγματικής πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει;

Υπάρχουν, πράγματι, βαθύτερα αίτια για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες. Καταρχάς υπάρχει εκείνη η μερίδα των Ισραηλινών που δεν ψήφισαν τον Νετανιάχου και την κυβέρνηση του, που μισούν τον ίδιο και τους ρατσιστές γκάγκστερ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Αυτό που θέλουν είναι αυτοί οι κακοποιοί, ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο Μπεζαλέλ Σμότριχ και οι άλλοι κυβερνητικοί εταίροι να πάνε στη Δυτική Όχθη και να τρομοκρατούν τους Παλαιστίνιους. Δεν θέλουν να βλέπουν αυτά τα πρόσωπα ως μέλη της «νόμιμης» ισραηλινής κυβέρνησης. Εντός της ισραηλινής κοινωνίας πάντα υπήρχαν ρωγμές, στην πραγματικότητα ποτέ δεν υπήρχε κοινωνική συνοχή. Οι Ισραηλινοί είναι συνονθύλευμα ετερόκλητων ομάδων, μεταξύ των οποίων δεν υπάρχει τίποτα κοινό. Μεγάλωσα σε πόλη, έξω από την Ιερουσαλήμ, όπου μένανε Ευρωπαίοι οι οποίοι είχαν ανοιχτό χρώμα δέρματος. Κάποια μέρα, κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, με συνέλαβαν και οδηγήθηκα σε ισραηλινή φυλακή. Μέσα στο κελί ήμασταν συνολικά 10-12 άτομα. Ήμουν ο μοναδικός «λευκός» ανάμεσα στους συγκρατούμενους μου. Ήταν όλοι Ισραηλινοί Εβραίοι από αραβικές χώρες και πίστευαν ότι εγώ ήμουν χειρότερος από Άραβα γιατί ήμουν ένας «Ασκενάζι» που αγαπούσε τους Άραβες, ένας Αριστερός.

 

Ποιες είναι οι νέες ποινές που προβλέπονται στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τους Παλαιστίνιους που αντιστέκονται στην ισραηλινή κατοχή;

Στη Βουλή ψηφίζεται σχέδιο νόμου που εφόσον εγκριθεί, θα επιβάλει τη θανατική ποινή στους Παλαιστίνιους «τρομοκράτες». Για το Ισραήλ, κάθε παιδί που κουβαλά πέτρα είναι τρομοκράτης. Είναι ένας πολύ δημοφιλής νόμος. Η έγκριση του ήταν προεκλογικός όρος του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, για να ενταχθεί το κόμμα του, «Εβραϊκή Δύναμη», στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο νόμος κατά τη διαδικασία της ανάγνωσης του νομοσχεδίου στη δεύτερη ψηφοφορία, εγκρίθηκε με 55 ψήφους προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στον ΟΗΕ όπως και σε πολλές χώρες.

 

Είναι πιθανό η κυβέρνηση Νετανιάχου, σε μια προσπάθεια «εξωτερίκευσης» της κρίσης, να ξεκινήσει νέο πόλεμο στη Γάζα;

Ο Νετανιάχου δεν χρειάζεται κανένα πρόσχημα για να επιτεθεί στη Γάζα. Το να σκοτώνεις Παλαιστίνιους στον αποκλεισμένο θύλακα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, επομένως μπορεί να ξεκινήσει νέα πολεμική επιχείρηση οποιαδήποτε στιγμή.

Βέβαια οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες. Τις τελευταίες μέρες ο ισραηλινός στρατός καθημερινά επιτίθεται στους Παλαιστίνιους στο τέμενος Αλ-Άκσα. Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες μέρες ήταν σοκαριστικά, καθώς έδειχναν πάνοπλους ισραηλινούς στρατιώτες να εισβάλουν στο τέμενος. Επιτέθηκαν στους Παλαιστίνιους με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα και αφού τους ακινητοποίησαν και τους έριξαν στο έδαφος, δεμένους με χειροπέδες, τους χτυπούσαν με ρόπαλα στην αίθουσα προσευχής Αλ-Κιπλί (Al-Qibli) και στη συνέχεια προχώρησαν σε τουλάχιστον 400 συλλήψεις.

 

Ποιες θα είναι οι συνέπειες εάν η κυβέρνηση Νετανιάχου υλοποιήσει τα σχέδια προσάρτησης της Δυτικής Όχθης;

Δεν πιστεύω ότι θα προχωρήσει στην ολική προσάρτηση εδαφών της Δυτικής Όχθης. Επιδιώκουν την προσάρτηση της περιοχής C, δεν θέλουν την περιοχή Α και Β, καθώς το Ισραήλ θέλει να παραμείνουν οι συγκεκριμένες εδαφικές ζώνες υπό τον έλεγχο της λεγόμενης Παλαιστινιακής Αρχής, άλλωστε η Αρχή συνεργάζεται στενά με το ισραηλινό καθεστώς απαρτχάιντ.

Όμως θέλω να απευθύνω ένα μήνυμα σε όλους τους Έλληνες. Ο λαός σας πάλεψε εναντίον του φασισμού, της στυγνής δικτατορίας των συνταγματαρχών και πρόσφατα αγωνίστηκε εναντίον των εξοντωτικών μνημονίων που του επιβλήθηκαν. Το κράτος απαρτχάιντ που είναι γνωστό ως «Ισραήλ» διαπράττει εγκλήματα εναντίον των Παλαιστινίων. Θεωρώ αδιανόητο χώρες όπως η Ελλάδα να στηρίζουν το απαρτχάιντ στην Παλαιστίνη. Αυτό που ζητώ από τον ελληνικό λαό είναι να θέσει τέλος στη νομιμοποίηση αυτού του εγκλήματος. Ζητήστε από την κυβέρνηση σας να προχωρήσει στον τερματισμό των διπλωματικών, πολιτιστικών και οικονομικών σχέσεων με το ισραηλινό καθεστώς, να στείλει τον ισραηλινό πρέσβη πίσω στο Τελ Αβίβ και να ζητήσει από τον δικό σας διπλωμάτη την επιστροφή του στην Αθήνα.

Βοηθήστε μας να δημιουργήσουμε μια ελεύθερη, δημοκρατική Παλαιστίνη σε ολόκληρη την εδαφική επικράτεια που της ανήκε ιστορικά, με την επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων στα σπίτια και στη γη τους.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet