Ενόψει της δίκης τριών μελών του στη Θεσσαλονίκη για «προσβολή μνήμης νεκρού», δηλαδή γιατί τριες αντιδικτατορικοί αγωνιστές υπεράσπισαν την ιστορική μνήμη της πόλης προτείνοντας να αποκατασταθεί οδόσημό της που παρέπεμπε στο «Ολοκαύτωμα» αντί αξιωματούχου στην κατοχική περίοδο, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενέκρινε ένα ιστορικά μεστό ψήφισμα συμπαράστασης.

«Στη χώρα μας πολλοί συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων ουδέποτε λογοδότησαν για τις εγκληματικές πράξεις τους. Αντίθετα, ενσωματώθηκαν στον “εθνικό κορμό”, καταλαμβάνοντας μάλιστα υψηλές θέσεις, αφού ο λεγόμενος “εθνικόφρων” πολιτικός κόσμος φρόντισε να μην τιμωρηθούν παραδειγματικά. Αντίθετα, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας επιδόθηκε στοn “σωφρονισμό” και την καθυπόταξη της ιστορικής μνήμης, ακόμη και στην “υγειονομική ταφή” της.

Τέτοια περίπτωση είναι, δυστυχώς, η Θεσσαλονίκη, μια πόλη με σβησμένα για δεκαετίες τα «μη εθνικώς ορθά» μνημονικά ίχνη από το μαρτυρικό και αντιστασιακό-αγωνιστικό παρελθόν της. Για χρόνια παρέμεινε χωρίς μνημείο για το Ολοκαύτωμα, αλλά με ταφόπλακες στους δρόμους, στις εκκλησίες και στις πλατείες από το συλημένο, 450 ετών, εβραϊκό νεκροταφείο. Αλλά και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι χτισμένο πάνω από χιλιάδες βεβηλωμένους τάφους.

Όταν εξοστρακίζεται η μνήμη μιας ολόκληρης ιστορικής περιόδου, αυτό ισοδυναμεί με μητροκτονία, που, στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, δεν εξαντλείται μόνο στην αποσιώπηση της επί αιώνες εβραϊκής παρουσίας στην πόλη, αλλά επίσης και στο μεταπολεμικό ξέπλυμα των αξιωματούχων της τριπλής Κατοχής, που υπηρέτησαν με υπερβάλλοντα ζήλο τους δημίους των Ναζί, τους ιταλούς και βούλγαρους φασίστες.

Έτσι, μισό σχεδόν αιώνα από την κατάρρευση της χούντας, η συντηρητική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης επανέφερε το οδωνύμιο του Στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου –που είχε αποφασίσει το διορισμένο από τους δικτάτορες ΔΣΘ– αναθεωρώντας έτσι την Ιστορία και “ξεπλένοντας” την εθνικά επιλήψιμη δράση του Αθ. Χρυσοχόου την περίοδο της τριπλής Κατοχής, ως Γενικού Επιθεωρητή Νομαρχιών Μακεδονίας, Φρουράρχου Θεσσαλονίκης και Γενικού Διοικητή Μακεδονίας.

Ταυτόχρονα οι απόγονοί του, αντί να ζητήσουν συγγνώμη για τον βίο και την πολιτεία του, έσυραν στα δικαστήρια τους συντρόφους μας Αλέκο Γρίμπα, Σπύρο Σακέττα και Τριαντάφυλλο Μηταφίδη –πρώην δημοτικούς συμβούλους Θεσσαλονίκης και πολιτικούς κρατούμενους της χούντας– για δήθεν “προσβολή μνήμης νεκρού”, απαιτώντας μάλιστα αποζημιώσεις 600.000 ευρώ (!). Το “έγκλημά” τους είναι ότι με ανοιχτή τους επιστολή και δια του διαδικτύου προέτρεψαν το ΔΣΘ να προχωρήσει στη μετονομασία της οδού Αθ. Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ – γόνου θυμάτων του Ολοκαυτώματος και συγγραφέα, θεματοφύλακα της κοινωνικής μνήμης της Θεσσαλονίκης.

Ο ιστορικός αναθεωρητισμός, εξισώνοντας θύτες με θύματα και ανατρέποντας το δημοκρατικό κεκτημένο της αντιφασιστικής νίκης, στην οποία συμβάλλαμε με βαρύτατο τίμημα, λειτούργησε ως “πλυντήριο” των μαζικών ναζιστικών-φασιστικών εγκλημάτων. Έτσι προετοίμασε το έδαφος, σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, για να βλαστήσει η κακή σπορά του ηττημένου ναζισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ζήτημα αρχής να υπερασπίσει τα διωκόμενα μέλη του, που αξίζουν δημόσιο έπαινο για τη συμβολή τους στην κάθαρση της Θεσσαλονίκης από τα κατοχικά κατάλοιπα. Η μετονομασία της οδού Αθ. Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ, δεν στηρίχτηκε σε δήθεν “ιδεοληψίες της Αριστεράς”, αλλά στην ιστορική αλήθεια και στην ανάγκη η Θεσσαλονίκη να σεβαστεί το μαρτυρικό και αντιστασιακό παρελθόν της.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet