Το 2018, χωρίς να αντιμετωπίζει κάποια προεκλογική πίεση, αφού οι εκλογές διεξήχθησαν τελικά το 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε τις αληθινές προθέσεις του για τη διαχείριση του νερού. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο τότε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης (και νυν πρωθυπουργός) είχε ισχυριστεί ότι είναι υπέρ της εισόδου στρατηγικού επενδυτή στο νερό. Καμία έκπληξη, νεοφιλελεύθερος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, νεοφιλελεύθερες απόψεις θα έχει.

Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στ' αυλάκι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανάλαβε την εξουσία, η πανδημία κατέδειξε με τον πιο επώδυνο τρόπο ότι η κοινωνία χρειάζεται...απελπισμένα τις δημόσιες δομές για την στοιχειωδώς εύρυθμη λειτουργία της και η νεολαία στη χώρα, ιδιαίτερα μετά την τραγωδία στα Τέμπη, φώναξε με στόμφο (με διαδηλώσεις σ' όλη την Ελλάδα) "μέχρι εδώ, δεν θα παίξετε άλλο με τις ζωές μας".

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση πειραματίστηκε. Αφού έβαλε έναν από τους κοινοβουλευτικούς "λαγούς της, τον Μπάμπη Παπαδημητρίου να ισχυριστεί ότι το νερό στην Ελλάδα είναι "υπερβολικά φθηνό", με το νομοσχέδιο Σκρέκα και χωρίς μεγάλη επικοινωνιακή "φασαρία", η Νέα Δημοκρατία πρόκρινε τη λύση της ίδρυσης ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής για το νερό. Τι, άραγε, χρειάζεται η ρυθμιστική αρχή σ' ένα κρατικό μονοπώλιο; Ο Σκρέκας διαρρήγνυε τα ιμάτιά του με συνεχή δελτία τύπου με τα οποία συνοπτικά επιχειρούσε να πείσει ότι "παιδιά, δεν είναι αυτό που νομίζετε".

Σ' ένα από αυτά αναφέρονται τα εξής: "Δίνουμε την εποπτεία σε μια Ανεξάρτητη Δημόσια Ρυθμιστική Αρχή. Και αυτός είναι δημόσιος έλεγχος. Οι Ανεξάρτητες Αρχές είναι αυτό που λέει το όνομά τους: Ανεξάρτητες! Δεν υπάγονται σε ιεραρχικό έλεγχο εκ μέρους του αρμόδιου υπουργού. Τα μέλη τους έχουν λειτουργική ανεξαρτησία. Άλλωστε η Ρυθμιστική Αρχή δεν έχει αρμοδιότητα τιμολόγησης, μόνο εποπτείας και ελέγχου, τίποτα άλλο". Τρικυμία εν υπουργικώ κρανίω. Από όπου και αν το πιάσει κανείς, καταλαβαίνει ότι οι άνθρωποι έπαιζαν με τις λέξεις (για να μη σχολιάσουμε το αμίμητο "οι ανεξάρτητες αρχές είναι αυτό που λέει το όνομά τους: ανεξάρτητες" το οποίο αν το συνδέσει κανείς με την υπόθεση των υποκλοπών δεν γίνεται να μην...μελαγχολήσει).

 

Εφόσον επανεκλεγεί…

 

Η κοινωνία φυσικά δεν πείστηκε και όταν στις 2 Απριλίου η πλατεία Αριστοτέλους βούλιαξε από τον κόσμο στη συναυλία για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να κάνει άλλη μία θεαματική κωλοτούμπα και να φορέσει το "σοσιαλιστικό" του κοστούμι. Άλλωστε, εκλογές έρχονται και κάθε ψήφος μετρά. Η πρωθυπουργική ρελάνς περιελάμβανε μάλιστα και τη δέσμευση ότι η Νέα Δημοκρατία, εφόσον επανεκλεγεί, θα φέρει ρύθμιση στη βουλή με την οποία οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ θα επέστρεφαν στην κατοχή του Δημοσίου (σήμερα βρίσκονται στο Υπερταμείο).

Υποκρισία; Το λιγότερο! Αφενός γιατί τη συγκεκριμένη ρύθμιση ο πρωθυπουργός, εφόσον το ήθελε, θα μπορούσε να τη φέρει τώρα, πριν κλείσει η βουλή, για να βουλώσει τα στόματα αυτών που αμφισβητούν τις δήθεν αγαθές προθέσεις του. Αφετέρου, διότι ξέρουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν πιστεύει, λόγω εμφανούς ιδεοληψίας, ότι το νερό πρέπει να μείνει υπό την αποκλειστική διαχείριση του δημοσίου.

 

Η απάντηση Τσίπρα

 

Στην παρέμβασή του στη βουλή την περασμένη Τρίτη, ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε όλες αυτές τις πρωθυπουργικές αντιφάσεις. Θύμισε όμως επίσης κάτι που ο πολύς κόσμος είτε δεν θυμόταν είτε δεν ήξερε. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, και πριν κατατεθεί το επίμαχο νομοσχέδιο Σκρέκα, η κυβέρνηση είχε φροντίσει να στρώσει το χαλί για την ιδιωτικοποίηση του νερού με συγκεκριμένα μέτρα. Πως; Ιδού:

Με το διαγωνισμό παραχώρησης του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αττικής μέσω ΣΔΙΤ, που ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας τον Οκτώβριο του 2022. Με τη ρύθμιση Σταϊκούρα στο Νόμο 4964 του περασμένου Ιουλίου, που επιχείρησε να παρακάμψει τις αποφάσεις του ΣτΕ για την επιστροφή των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο. Με τη δημόσια προαναγγελία, ήδη από το 2020 του σχεδίου συγχωνεύσεων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης, και την εκπόνηση μελετών για ιδιωτικοποίηση και ΣΔΙΤ σε νέες αλλά και σε υφιστάμενες υποδομές.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας και η μαζική λαϊκή αντίδραση ανέβαλαν τα κυβερνητικά σχέδια. Γράφουμε ανέβαλαν διότι σε περίπτωση που οι νυν κυβερνώντες επανεκλεγούν, θεωρείται σίγουρο ότι θα επανέλθουν. Ας μην υπάρχουν αυταπάτες. Οι κυβερνητικές παλινωδίες στο θέμα του νερού και τα συνεχή ψέματα δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες. Εφόσον η ψήφος το επιτρέψει, οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στον τόπο του εγκλήματος για να ολοκληρώσουν το θεάρεστο έργο τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως δεν βρισκόταν στη βουλή για να απαντήσει. Η αμήχανη απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, που έκανε λόγο για ψέματα χωρίς να μπαίνει στην ουσία των λεγομένων του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, έδειξε πολλά. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα θα μας απασχολήσει και στο μέλλον, άμεσο και απώτερο διότι τα συμφέροντα που εποφθαλμιούν τη διαχείριση του νερού, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι πολλά και ισχυρά.

Μην περιμένετε, τέλος, να αναφερθεί ξανά σε συνέντευξή του στο θέμα ο πρωθυπουργός. Στην πρώτη τηλεοπτική του εμφάνιση, μετά το κλείσιμο της βουλής μάθαμε για την επιθυμία του να κάνει τατουάζ, το πόσο αγαπά τη σύζυγο και τα παιδιά του αλλά όχι τι σκέφτεται πραγματικά για το νερό. Δεν τον ρώτησαν, δεν απάντησε...

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet