Αυτό που θα μείνει οπτικά από την επίσκεψη στο Πεκίνο του Εμανουέλ Μακρόν και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είναι η παγερή συνάντησή τους με τον κινέζο πρόεδρο γύρω από ένα τεράστιο στρογγυλό τραπέζι. Κάτι παρόμοιο με το μεγάλο οβάλ τραπέζι, που έγινε η συνάντηση του ρώσου προέδρου με τον γάλλο ομόλογό του πριν από λίγο καιρό στη Μόσχα. Οι αποστάσεις μεταξύ των συνομιλητών ήταν μεγάλες και κυριολεκτικά και μεταφορικά και στις δύο περιπτώσεις. Το μόνο που διέφερε ήταν το σχήμα του τραπεζιού. Στη συνέχεια, όμως, έγιναν και συναντήσεις εκ του σύνεγγυς, με μεγάλο ενδιαφέρον.
Η συνάντηση, αρχικά, φάνηκε ότι δεν είχε μεγάλο ενδιαφέρον και ο Σι Ζινπίν δεν έκρυβε την έντονη δυσφορία του στα λόγια του Εμανουέλ Μακρόν, που τον καλούσε «να συνετίσει» τον Βλαντίμιρ Πούτιν και να τηλεφωνήσει στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η κινεζική ηγεσία στη συνέχεια προσπάθησε να αναβαθμίσει τον γάλλο πρόεδρο, υποβαθμίζοντας την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο Πεκίνο θεωρούν ότι η Γαλλία είναι πλούσιος και ανεπτυγμένος εταίρος, με τον οποίο επιθυμούν περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων, ενώ την Ευρωπαϊκή Ένωση την αντιλαμβάνονται ως οργανισμό που τα τελευταία χρόνια σύρεται πίσω από τα συμφέροντα των ΗΠΑ, πολλές φορές εις βάρος των δικών της. Σε καμιά, όμως, περίπτωση δεν προτίθενται να δέχονται συμβουλές ή πιέσεις από τη Δύση για το πώς θα διαμορφώνονται οι σχέσεις τους με τις άλλες χώρες και ιδιαίτερα με τη Ρωσία, που αποτελεί στρατηγικό τους σύμμαχο. Επιθυμούν την αναβάθμισή των σχέσεών τους, ιδιαίτερα με χώρες όπως η Γαλλία, αρκεί να μην προσπαθούν να περιορίσουν την Κίνα ως υπερδύναμη, κάτι που αποτελεί διακηρυγμένο στόχο των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο κινέζος ηγέτης επιθυμεί να έχει βασικό εταίρο τη Γαλλία στην Ευρώπη και προσπαθεί να την φέρει πιο κοντά, απομακρύνοντάς την από τις ΗΠΑ. Στο παρελθόν το Παρίσι αποχώρησε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ επί Σαρλ ντε Γκωλ, ενώ τώρα αισθάνεται θιγμένη από τη στάση των αγγλοσαξόνων, που δημιούργησαν ερήμην της την AUKUS. Τόσο το Πεκίνο, όσο και η Μόσχα, προσπαθούν να αποσπάσουν το Παρίσι από την πλήρη ταύτισή του με τις ΗΠΑ, προσφέροντάς του οικονομικά και επενδυτικά κίνητρα.
Ο ρόλος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας θα είναι ακόμη σημαντικότερος τις επόμενες δεκαετίες. Μέχρι τώρα επιδίωκε οικονομική διείσδυση προς όλες τις ηπείρους, κυρίως με μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ. Πλέον εμφανίζεται και ως δύναμη που θα μεσολαβεί για τη διπλωματική διευθέτηση αντιπαραθέσεων και πολεμικών συγκρούσεων, όπως με το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία.
Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο λε Μερ δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Europe 1, στις 11 Απριλίου, δήλωσε ότι η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμούν τον διάλογο με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας για την Ταϊβάν και δεν θα στραφούν εναντίον της λόγω των σχέσεών τους με τις ΗΠΑ. Κατά τη συνάντηση του Πεκίνου ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ και να αποφύγει αντιπαράθεση μεταξύ Γαλλίας και Κίνας με αφορμή την Ταϊβάν. Η συνάντηση συνέπεσε με την επίσκεψη της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-βεν στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Το Πεκίνο διαμαρτύρεται ότι η Ουάσινγκτον πωλεί όπλα στην Ταϊβάν και το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι εκατέρωθεν επισκέψεις με σκοπό τη δημιουργία αποσχιστικών τάσεων σε ένα νησί που θεωρείται ότι αποτελεί τμήμα της κινεζικής επικράτειας. Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ–Κίνας χειροτέρευσαν ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη στην Ταϊβάν της επικεφαλής της Βουλής των αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, τον Αύγουστο 2022.
Εναντίον του γάλλου προέδρου ασκήθηκε έντονη κριτική από τις ΗΠΑ και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις θέσεις του κατά την τριήμερη επίσκεψή του στην Κίνα, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Les Echos ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελεί «υπηρεσία των ΗΠΑ» στα θέματα άμυνας και ενέργειας και δεν θα πρέπει να σύρεται πίσω από την αμερικανική ατζέντα στο θέμα της Ταϊβάν, όπως επίσης ότι είναι πολύ βασική η «στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης», που μπορεί να αποτελέσει την τρίτη υπερδύναμη μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να αποφεύγει την εμπλοκή της σε αντιπαραθέσεις, που δεν αποτελούν δικές της προτεραιότητες, τονίζοντας πως «αν οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να επιλύσουν την ουκρανική κρίση, πώς μπορούν να υπαγορεύουν στην Κίνα τους τρόπους για την επίλυση του θέματος της Ταϊβάν;». Στην ίδια συνέντευξη τονίστηκε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να μειώσει τη χρήση του δολαρίου στις διεθνείς συναλλαγές
Οι θέσεις του Εμανουέλ Μακρόν έγιναν αντικείμενο οξύτατης κριτική στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκπρόσωποι των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο αναρωτήθηκαν αν ο γάλλος πρόεδρος εκφράζει προσωπικές απόψεις, μιλάει ως πρόεδρος της Γαλλίας ή ως εκπρόσωπος όλης της Ευρώπης.