Όταν πριν την οπερετική του έξοδο από τον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ διόριζε δικούς του ανθρώπους στο Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, λίγοι προέβλεψαν το εύρος των συνεπειών της κίνησης του. Η ανακούφιση για την εκθρόνιση του σκέπασε τις ανησυχίες που προκαλούσαν οι ρωγμές σε ένα εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα διακυβέρνησης και αλλληλεπίδρασης των εξουσιών, επιτρέποντας στους πλέον συντηρητικούς θύλακες των Ρεπουμπλικανών να διατηρούν ισχυρότατες προσβάσεις.
Πράξη πρώτη: 10 μήνες πριν, το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, στο οποίο οι Τραμπικοί έχουν πλειοψηφία, έδωσε σε όλες τις πολιτείες το δικαίωμα να απαγορεύουν μέσω των δικών τους δικαστικών αρχών τις αμβλώσεις. Χρειάστηκε πρώτα να ανατρέψουν τη νομολογία Ρόου κατά Γουέιντ του 1973, που θέσπισε το δικαίωμα στην άμβλωση. Ήδη δώδεκα από τις πενήντα πολιτείες προέκριναν την απαγόρευση, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων γυναικών που προστρέχουν σε δίκτυα μεταφοράς προς άλλες πολιτείες, όπου μπορούν να τερματίσουν μία ανεπιθύμητη κύηση. Προϋποτίθεται η πρόσβαση των γυναικών στη σχετική ενημέρωση, η στοιχειώδης υποστήριξη από το άμεσο περιβάλλον τους και πόροι για να καλύψουν τα σχετικά έξοδα. Αυτομάτως, όσες ανήκουν σε εξαιρετικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες λόγω προέλευσης, συνθηκών διαβίωσης ή ακραίας φτώχειας, αποκλείονται. Για να αντιμετωπισθεί αυτή ακριβώς η εξέλιξη, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι δύο σκευάσματα που εδώ και 23 χρόνια χορηγούνται από τους γιατρούς για τη διακοπή της κύησης –μιφεπριστόν και μιζοπροστόλ– θα διατίθενται από τα φαρμακεία και έτσι θα είναι ευκολότερα προσβάσιμα.
Πράξη δεύτερη: Χρησιμοποιώντας την εξουσία που απέκτησε, ο Μάθιου Κάσμαρικ, πρώην δικηγόρος χριστιανικής οργάνωσης και νυν μέλος του Δικαστηρίου του Τέξας, απαγόρευσε το μιφεπριστόν, ισχυριζόμενος ότι ο FDA δεν δικαιούται να εγκρίνει σκευάσματα που εμφανίζουν παρενέργειες και ότι τα μέλη του δέχτηκαν πολιτικές πιέσεις προκειμένου να επεκτείνουν τη διάθεση του. Αίολο επιχείρημα, όπως με δημόσια επιστολή τους καταγγέλλουν 250 στελέχη φαρμακευτικών εταιρειών, εφόσον αγνοούνται δεκαετίες επιστημονικής τεκμηρίωσης και νομικών δεδικασμένων. Από τις 930 χιλιάδες αμβλώσεων που καταγράφονται στη χώρα κάθε χρόνο, οι 615 χιλιάδες γίνονται με τη χρήση του επίμαχου σκευάσματος.
Πράξη τρίτη: Το διάβημα δεν απέτρεψε τις εξελίξεις. Αναλόγως του μείγματος των μελών των πολιτειακών δικαστηρίων, αλλά και των κυβερνητών, 5 πολιτείες ακολούθησαν ήδη την απόφαση Κασμάρικ –παρόλο που προβλέπεται χρονικό περιθώριο μίας εβδομάδας μέχρι να τεθεί σε ισχύ, διάστημα κατά το οποίο η κυβέρνηση μπορεί να κάνει έφεση– 13 τάχθηκαν κατά, ενώ σε 9 πολιτείες οι δικαστές τηρούν στάση αναμονής. Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, ο περιφερειακός δικαστής της Ουάσινγκτον Τόμας Ράις ανταπάντησε απαγορεύοντας την απόσυρση του φαρμάκου σε 17 πολιτείες με δημοκρατικούς γενικούς εισαγγελείς, στο Μίσιγκαν η κυβερνήτης αρνήθηκε την ακύρωση της απόφασης του 1973, στη Μασαχουσέτη η κυβερνήτης Μώρα Χίλυ ανακοίνωσε ότι θα παραλάβει άμεσα 15 χιλιάδες δόσεις μιφεπριστόνης για τις ιατρικές ανάγκες ενός χρόνου. Το Σάββατο, 40 βουλευτές των Δημοκρατικών ζήτησαν από τον Τζο Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο υπέρ της προστασίας της αναπαραγωγικής υγείας και του δικαιώματος στην άμβλωση. Δημόσια δέσμευση ανέλαβαν η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις «κατά της πρωτοφανούς απειλής στα δικαιώματα των γυναικών όλης της χώρας» και η Αλεχάντρα Οκάσιο- Κορτές, μέλος του Κογκρέσου, χαρακτηρίζοντας την ανάκληση της άδειας για το χάπι πρωτοφανή κατάχρηση εξουσίας, προάγγελο πανεθνικής απαγόρευσης των αμβλώσεων.
Στο μεταξύ, στο Γουαιόμινγκ ανήκει η πρωτιά της απαγόρευσης συνταγογράφησης, διάθεσης και χρήσης των χαπιών, επί ποινή εξάμηνης φυλάκισης και πρόστιμου 9.000 δολαρίων για τους παραβάτες. Οι γυναίκες δεν διώκονται. Απλώς κανείς δε θα τολμά να τις βοηθήσει.
Περιμένοντας τα αποτελέσματα της έφεσης που το υπουργείο Δικαιοσύνης άσκησε κατά της απαγόρευσης τη Δευτέρα, το προσωπικό των κλινικών που χρόνια αγωνίζεται υπέρ της υγείας γυναικών, φτωχών και κοινωνικά ευάλωτων, βρίσκεται σε απόγνωση. Εκτός από τις γνώριμες καταστροφές των υποδομών και τις απειλές κατά της ζωής τους από ακροδεξιές και παραθρησκευτικές ομάδες, αντιμετωπίζουν τώρα την πιθανότητα σύλληψης. Ήδη η οργάνωση «Προγραμματισμένη Γονεϊκότητα» ακύρωσε ιατρικές πράξεις υπό τον φόβο της επαναφοράς του νόμου κατά των αμβλώσεων του 1849. Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Βοστόνη ή τη Μασαχουσέτη με πανό «Δικό μου το σώμα–δική μου η επιλογή», δεν παρηγορούν όσες ρισκάρουν τη ζωή τους αβοήθητες, θύματα της θρησκοληπτικής υστερίας και των βαθύτατων πατριαρχικών αντιλήψεων της Αμερικής, εκείνης που τρέφει τον τραμπισμό και προσβλέπει στην επανεγκαθίδρυση του. Αυτές που στέλνονται σπίτι με αντιβίωση, όταν οι επιπλοκές της κύησης επιβάλουν τη διακοπή της.
Σε αυτό το σκηνικό των ακραίων αντιφάσεων, οι ΗΠΑ αποκτούν την πρώτη μαύρη ομοσπονδιακή δικαστίνα, την πρώτη μωαμεθανή δικαστίνα με χιτζάμπ, ενώ επιλέγουν μία ακόμα προοδευτική γυναίκα στην έδρα, σε αντικατάσταση ενός συντηρητικού 83χρονου. Ούτε αυτές, ούτε οι συμπατριώτισσες τους μπορούν να απαντήσουν αν είναι τελικά κυρίες του εαυτού τους