Απροθυμία να ξαναγυρίσουν στις θέσεις εργασίας τους μετά τις καραντίνες έδειξαν οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και τουρισμό στην Ευρώπη. Έτσι, το 2022 1,2 εκατ. θέσεις εργασίας έμειναν κενές. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα, η σεζόν άνοιξε με 80.000 κενές θέσεις εργασίας. Οι αιτίες που καταγράφονται δεν είναι άγνωστες, ούτε αδιανόητες: δύσκολες συνθήκες εργασίας, ακατάλληλα καταλύματα διαμονής, συχνές αλλεπάλληλες και βραδινές βάρδιες, διπλά και τριπλά καθήκοντα, εξαντλητική εργασία, μαύρη εργασία, μη ανταγωνιστικά επίπεδα αμοιβών, απώλεια εμπιστοσύνης στην αξιοπιστία της απασχόλησης, αλλαγές στη νοοτροπία των νεότερων σε ηλικία εργαζόμενων. Πρακτικά, όσοι εργάζονται σεζόν είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν χωρίς ρεπό, «εφτά στα εφτά», 12ωρες και 16ωρες βάρδιες, σε καταλύματα-τρώγλες ή σε καταλύματα που απορροφούν το μεροκάματο, χωρίς καμία προστασία από την εργοδοτική αυθαιρεσία, με μισθούς πείνας.

Η «λύση» που προωθεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, αλλά και η κυβέρνηση είναι να εισάγουμε φθηνά εργατικά χέρια. Να έρθουν δηλαδή «χαμάληδες» από χώρες με ακόμα μεγαλύτερη ανεργία, φτώχια και ανισότητες. Γι’ αυτό η ΠΟΞ είχε στείλει επιστολή προς την κυβέρνηση ζητώντας αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να είναι δυνατή η έλευση εποχιακά εργαζόμενων από τρίτες χώρες στον τομέα τουρισμού, με την απλούστευση των διαδικασιών μετάκλησης. Όταν δηλαδή τους ξεζουμίζουμε να τους επαναπατρίζουμε, να μην μας μείνουν και αμανάτι. Προς τούτο, οι εργοδότες του τουριστικού κλάδου ζητούσαν 80.316 εισαγόμενους εργαζόμενους στον τουρισμό και εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους όταν εγκρίθηκε η είσοδος σε 9.623 εργαζόμενους από τρίτες χώρες για το 2023-2024 (έναντι 2.811 πέρσι).

Οι λύσεις είναι πασιφανείς. Η βούληση όμως στερεύει. Εδώ η νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον τουρισμό έχει υπογραφεί από τον Νοέμβριο του 2022 και μόλις προχθές κηρύχθηκε από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας ως γενικά υποχρεωτική. Μέχρι τώρα, αρνούνταν οι επιχειρηματίες να την εφαρμόσουν, όπως κατάγγελλαν ξενοδοχοϋπάλληλοι. Μένει τώρα αν δούμε αν θα υπάρξουν νέες συμβάσεις, τη στιγμή που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανύπαρκτοι ή υποστελεχωμένοι.

Ο Κ. Μητσοτάκης μας διαβεβαίωσε ότι αναμένεται αύξηση ρεκόρ της κατά κεφαλήν δαπάνης για τον τουρισμό. «Αυτό σημαίνει ότι προσελκύουμε πλέον πιο ποιοτικό τουρισμό που ξοδεύει περισσότερα χρήματα στη χώρα μας». Ο ίδιος κάλεσε τους επιχειρηματίες του τουρισμού να πάρουν «το ρίσκο να επενδύσουν σε αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα»: «Θέλουμε όχι μόνο ανοιχτή αλλά και εύρυθμη αγορά και αυτό σημαίνει σεβασμό στους ανθρώπους που εργάζονται στον τουρισμό (…) Έχουμε βάλει τα θεμέλια και ξέρουμε που θέλουμε να πάμε τον ελληνικό τουρισμό και είμαι σίγουρος ότι με το δικό σας κόπο και εργατικότητα θα μπορέσουμε και το 2023 να είναι χρονιά μεγάλης επιτυχίας και για τον ελληνικό τουρισμό και ταυτόχρονα για την ελληνική οικονομία». Αρκεί ο τουρισμός να επιτύχει, κοινώς. Τις τελευταίες μέρες στα σόσιαλ μίντια τρεντάρει αυτή η φράση: «Ο λόγος που δεν βρίσκετε ορισμένοι προσωπικό είναι ότι η δουλεία καταργήθηκε το 1822». Και το 2023, ακόμα αναζητούνται δούλοι.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet