Εικόνα που δημοσίευσε η εφημερίδα Καθημερινή.
Δυστυχώς τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια της πανδημίας του κορονοϊού, που για μεγάλα χρονικά διαστήματα μας υποχρέωσαν να κλειστούμε στα σπίτια μας, μια μεγάλη καταστροφή συντελούνταν στην Εύβοια από τις εταιρείες ΑΠΕ. Γιγάντιες ανεμογεννήτριες ξεφύτρωσαν σε μια νύχτα στις Πετριές, στα Κόσκινα, στην Αχλαδερή, στην Οχτωνιά, στο Καλέτζι. Ενώ εποφθαλμιούν ακόμα να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες στο Γαβαλά, στον Οξύλιθο πλησίον του ηφαιστείου, στο Κλιματάρι, στους Κήπους, στο Άνω και στο Κάτω Κουρούνι, στην Άνω Ποταμία, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, στον αρχαιολογικό χώρο στο Νημποριό Στύρων, στην αρχαία Κήρινθο του πυρόπληκτου Δήμου Λόμνης Μαντουδίου Αγίας Άννας. Επιπλέον σκοπεύουν να ρημάξουν ό,τι έχει απομείνει στην Εύβοια –καθώς το βόρειο τμήμα της το άφησαν να καεί ενώ το νότιο έχει καταντήσει μια απέραντη βαριά αιολική βιομηχανία– με τη στρατηγική επένδυση της Ελλάκτωρ και της EDP Renewables σε βόρεια, κεντρική και νότια Εύβοια, ενός φαραωνικού αιολικού σταθμού ισχύος 470 MW που αποτελείται από 8 αιολικά πάρκα με 104 ανεμογεννήτριες έκαστο και ύψος επένδυσης μισό δισεκατομμύριο ευρώ!
Η ανάλγητη κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει λάβει υπόψη της καθόλου τις τοπικές κοινωνίες και τις αντιρρήσεις φορέων, κινημάτων, πολιτών όπως αυτές εκφράζονται με συμμετοχή στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο είτε στις διάφορες μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις. Δεν φαίνεται να λαμβάνουν καθόλου στα σοβαρά αποφάσεις συλλογικών θεσμικών οργάνων όπως π.χ. την υπ’ αριθμ. 122/07-10-2021 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κύμης Αλιβερίου αλλά και άλλων Δήμων της Εύβοιας ούτε βέβαια και του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Εύβοια. Προσπερνούν όλες τις ενδικοφανείς προσφυγές και τις αιτήσεις ακύρωσης στο ΣτΕ που έχουν καταθέσει φορείς και τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν σέβονται την απορριπτική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ούτε για τον αποχαρακτηρισμό του αρχαιολογικού χώρου της Κηρίνθου ούτε για αναβολή της συζήτησης για αυτόν του Νημποριού. Τα συμφέροντα δεν υπολογίζουν τα δρακόσπιτα της Καρύστου ούτε την κεντρική Εύβοια (Κοτύλαια, Δίρφυς και Ευβοϊκός Όλυμπος), που είναι προστατευόμενη περιοχή με το μοναδικό ελατόδασος στο Αιγαίο και για την οποία οραματιζόμαστε και θα δουλέψουμε σκληρά συλλογικά ώστε να χαρακτηριστεί εθνικό πάρκο-εθνικός δρυμός!
Έχουμε εκφράσει με κάθε τρόπο (νομικό, κινηματικό, ενημερωτικό) ότι δεν θέλουμε καμία άλλη ανεμογεννήτρια στην Εύβοια και τη Σκύρο καθώς στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας παράγεται το 40% της αιολικής ενέργειας της Ελλάδας με τον Δήμο Καρύστου και Κύμης Αλιβερίου να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος αυτής της περιβαλλοντικής λαίλαπας.
Η αιολική ενέργεια μπορεί να μην είναι καθόλου πράσινη, όταν: γίνεται φοβερή αποψίλωση των δασών, διανοίγονται τεράστιοι δρόμοι στα βουνά, προκειμένου να πέσουν τεράστιες ποσότητες μπετού για κάθε ανεμογεννήτρια (περίπου όσο πέφτει για μια εξαώροφη πολυκατοικία). Συμβάλλει ελάχιστα στη μείωση των ρύπων οι οποίοι προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου (περίπου κατά 1%). Δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας ούτε πληρώνουμε φθηνότερο ρεύμα (εξάλλου με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ η ΝΔ μας αναγκάζει να πληρώνουμε υπέρογκα ποσά για το ρεύμα). Δεν είναι υποχρεωμένες οι εταιρείες να αποκαταστήσουν περιβαλλοντικά τα σημεία εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα 20 χρόνια που τελειώνει η ζωή τους και δημιουργούνται απέραντα νεκροταφεία ανεμογεννητριών. Προκαλούν οπτική και ηχητική ρύπανση αλλά και πλημμυρικά φαινόμενα. Ακόμη, παρεμποδίζουν τομείς παραγωγικής δραστηριότητας όπως ο εναλλακτικός αθλητικός τουρισμός, η γεωργία, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, κτλ. Δεν είναι αποδοτικές αν δεν λειτουργούν κοντά τους μονάδες βάσης (φυσικού αερίου, λιγνίτη, κτλ)
Θα άφηναν αλώβητη και την Σκύρο, την κιβωτό της βιοποικιλότητας, από τον εφιάλτη των σιδερένιων τεράτων; Για τη Σκύρο, που συνιστά ένα από τα πιο επιτυχημένα διεθνώς παραδείγματα τοπικής ανάπτυξης, η οποία στηρίζεται στην αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου και της πολιτιστικής της παράδοσης, επανέρχεται για τέταρτη φορά το σχέδιο εγκατάστασης γιγαντιαίου αιολικού σταθμού ισχύος 300 MW στο νότιο τμήμα του νησιού, στο όρος Κόχυλας (58 ανεμογεννήτριες ύψους 175 μ. έκαστη) που θα καταλαμβάνει τη μισή έκταση της Σκύρου!
Ο Κόχυλας είναι προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, ανήκει στις 55 Περιοχές Άνευ Δρόμων, συνιστά τη φυσική περιοχή διαβίωσης του σκυριανού αλόγου και το μεγαλύτερο μέρος του αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας.
Ενώ λοιπόν υπάρχει: αφενός απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας λόγω αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας, του Δημοτικού Συμβουλίου, φορέων και πολιτών της Σκύρου ενάντια στην εγκατάσταση 10 αιολικών «πάρκων» με 111 ανεμογεννήτριες από την Αιολική Νοτίου Σκύρου ΑΕ της Μονής Μεγίστης Λαύρας και της ΕΝΤΕΚΑ ΑΕ το 2006, αφετέρου υπουργική απόφαση το 2017 του ΥΠΕΝ και η 1690 απόφαση του ΣτΕ που απαγορεύουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Σκύρο ωσότου να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα καθορίζει τους όρους προστασίας της περιοχής, της οικολογικής ακεραιότητας και της βιοποικιλότητας της Σκύρου, πώς είναι δυνατόν η «ιερή» επιχείρηση να επανέρχεται με περισσό θράσος και να διεκδικεί να πλουτίσει από την μετατροπή του μισού νησιού σε βαριά αιολική βιομηχανία;
Το ερώτημα είναι: Θα τους αφήσουμε να υλοποιήσουν τα βάναυσα σχέδιά τους;
Θα δώσουμε την Εύβοια και τη Σκύρο βορά στα μεγάλα αιολικά επενδυτικά συμφέροντα; Η απάντηση είναι μία και ξεκάθαρη: Όχι!
Tο περασμένο Σάββατο οι πολίτες και οι τοπικοί φορείς Κονιστρών και Κύμης απέτρεψαν την εγκατάσταση ανεμολογικού ιστού στα Μανίκια, ενώ έχει αποτραπεί με ανάλογη κινητοποίηση πριν δυο περίπου χρόνια η εγκατάσταση ανεμολογικού ιστού στο Κάδι. Ο συλλογικός δίκαιος αγώνας φορέων, κινημάτων, πολιτών, αυτοδιοικητικών για την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος συνεχίζεται και εντείνεται! Τέλος, η πολιτική αλλαγή στις επερχόμενες εθνικές εκλογές και η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα βάλει φρένο στην ασυδοσία των αιολικών συμφερόντων και θα συμβάλει στην προστασία της Εύβοιας και της Σκύρου!