Σαν τα αγριόχορτα ξεφυτρώνουν οι ανεμογεννήτριες στα ελληνικά βουνά –«απάτητα» και μη– πολύ μάλλον που το περιβάλλον το οποίο διαμόρφωσε ο λεγόμενος και νόμος Χατζηδάκη, και το οποίο συνεπικουρούν σημαντικές θεσμικές εκκρεμότητες, επιτίθεται ευθέως στο φυσικό περιβάλλον και συνεπώς στο μέλλον μας, καθιστώντας τη χωροθέτηση ανεμογεννητριών ανοριοθέτητη. Όπου οι πολίτες κινητοποιούνται, και δεν είναι καθόλου λίγες αυτές οι περιπτώσεις, σημειώνονται νίκες υπέρ του φυσικού περιβάλλοντος. Ένα τέτοιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η κατασκευή πάρκου με επτά ανεμογεννήτριες γύρω από την κορυφή του όρους Καλοβούνι, στα Ακαρνανικά Όρη, όπου οι αρχές, το υπουργείο Περιβάλλοντος και ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), γνωμοδότησαν αρνητικά, αφού η περιοχή είναι σημαντική για απειλούμενα είδη.

 

Όμως οι ανάλογες περιπτώσεις παραμένουν πολλές. «Για παράδειγμα, βρίσκεται υπό αδειοδότηση αιολικό πάρκο στην περιοχή του Μεσολογγίου, συγκεκριμένα στον Αράκυνθο, όπου όχι μόνο είναι περιοχή Natura, αλλά τμήμα της περιοχής αποτελεί ενδιαίτημα προστατευόμενων ειδών όρνεων», λέει στην Εποχή ο Παναγιώτης Κατσούλης, υποψήφιος δήμαρχος Μεσολογγίου και μέλος της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αιτωλοακαρνανίας. «Για να καταλάβετε την έκταση της έκθεσης στην οποία υπόκειται το περιβάλλον, σε όλη την Ελλάδα αυτή τη στιγμή περισσότερες από 10.000 ανεμογεννήτριες βρίσκονται υπό τοποθέτηση ή έγκριση σε περιοχές Natura. Συνολικά στην περιοχή του νομού Αιτωλοακαρνανίας, και στους εφτά Δήμους που τον απαρτίζουν, έχουν εγκατασταθεί μέχρι σήμερα λίγο περισσότερες από 150 ανεμογεννήτριες, το μεγαλύτερο ποσοστό βρίσκεται στα Ακαρνανικά Όρη, και οι υπόλοιπες στους Δήμους Ναυπακτίας και Ξηρομέρου. Παράλληλα, βρίσκονται υπό αδειοδότηση αρκετοί αιολικοί σταθμοί που αφορούν άλλες 500 περίπου ανεμογεννήτριες, καθώς και δύο πλωτοί –ένας από την πλευρά του Αστακού και ο άλλος από την πλευρά του Δήμου Ναυπακτίας– σταθμοί φωτοβολταϊκών ενώ βρίσκονται υπό συζήτηση και πλωτοί σταθμοί ανεμογεννητριών», επισημαίνει ο Π. Κατσούλης.

Εντοπίζοντας την πηγή του προβλήματος, ο πρώην δήμαρχος, και εκ νέου υποψήφιος στον Δήμο Μεσολογγίου, σημειώνει: «Το ζήτημα συνολικά για τις ανεμογεννήτριες, και ειδικά για την περιοχή μας, είναι το νομοθετικό πλαίσιο, που έχει καταστεί εξαιρετικά προβληματικό μετά την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη. Μιλάμε πλέον για ξέφραγο αμπέλι, με τη χωροθέτηση να γίνεται σε προστατευόμενες περιοχές Natura, που ο νομός μας διαθέτει αρκετές. Οι διαδικασίες είναι φαστ τρακ, οι διαβουλεύσεις ελαχίστων ωρών, που δεν λαμβάνουν υπόψη τις γνωμοδοτήσεις φορέων».

Από τη μια λοιπόν αυτός ο νόμος αφήνει εκτεθειμένες προστατευόμενες περιοχές, από την άλλη, το καταστροφικό έργο συμπληρώνει η εκκρεμής θεσμοθέτηση του νέου ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ – ευθύνη επίσης του υπουργείου Περιβάλλοντος. «Αυτό είναι μείζον θέμα, που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχουν κατατεθεί ακόμα τα σχέδια διαχείρισης για τις περιοχές Natura, αποκαλύπτουν το μέγεθος και τη δομή του όλου προβλήματος», αποσαφηνίζει ο Π. Κατσούλης.

 

 

Πάντως, οι πολίτες επιδεικνύουν σημαντική εγρήγορση παρά τα εμπόδια. Ένα από αυτά είναι ο «πόλεμος προπαγάνδας που εκτυλίσσεται πλάι στον πραγματικό πόλεμο, για τον επείγοντα και χωρίς όρια χαρακτήρα της αναγκαιότητας των ανεμογεννητριών λόγω της αύξησης των τιμών του ρεύματος και της εξάρτησης από τρίτες χώρες για τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Εκτός από το στοιχείο της παραπλάνησης που ενέχει ένα τέτοιο αφήγημα, η εμπειρία από άλλες χώρες, που είναι πιο μπροστά στη χρήση ΑΠΕ, δείχνει ότι, ειδικά στην περίπτωση της αιολικής ενέργειας που έχει έντονη περιοδικότητα, δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτές εξ ολοκλήρου παρά μόνο συμπληρωματικά, λόγω του ότι δεν είναι εφικτή η αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας. Όμως ας μην παραβλέπουμε ότι, στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που ζούμε, ένας πόλεμος, όπου κι αν γίνεται, μας αφορά άμεσα. Και, βέβαια, δεν μπορούν όσοι έμμεσα ή άμεσα στηρίζουν έναν πόλεμο, να τον επικαλούνται για να προκαλέσουν στο όνομά του περαιτέρω δεινά».

Σε κάθε περίπτωση, στον αγώνα των πολιτών «είναι καθοριστικός ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης» τονίζει ο υπ. δήμαρχος Μεσολογγίου, «όπου οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μπήκαν μπροστά, υπήρξαν αποτελέσματα υπέρ του περιβάλλοντος».

 

Πρόσφατα άρθρα ( Περιβάλλον )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet