Αυτή τη χρονιά το Πάσχα, δεν θα είναι η γνωστή ανάπαυλα στον πολιτικό ανταγωνισμό. Σύντομη και με αντιπαράθεση θα είναι. Εκλογές, γαρ. Αλλά ποια και ποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι θα είναι πράγματι καθοριστικές, ιστορικής σημασίας. «Κρίσιμη και δύσκολη, σε κάθε πτυχή, εκλογική μάχη», την χαρακτηρίζει η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οι πολίτες θα βρεθούν, πράγματι, μπροστά σε δύο αντίθετες προτάσεις, μια κοινωνική πόλωση, που όπως είδαμε και στην έρευνα του Eteron, είναι αμείλικτη.

Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής ήταν καθοριστικός σταθμός στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς τις εκλογές. «Πολιτική αλλαγή και προοδευτική διακυβέρνηση» ήταν η κατεύθυνση που προέκυπτε και από τις πρόσφατες πυκνές ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα. Νέο στοιχείο σ’ αυτές τις τοποθετήσεις θα μπορούσε να θεωρηθεί η έμφαση ότι νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι και η ανάληψη της κυβέρνησης για πρώτη φορά χωρίς καταναγκασμούς και μνημόνια. Συγχρόνως, με την ψήφιση του προεκλογικού προγράμματος, την έγκριση του πολύ μεγάλου μέρους των υποψήφιων και τη δημοσιοποίηση της στήριξης έξι υποψήφιων δημάρχων μεγάλων πόλεων, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιχείρησε να ορίσει την προεκλογική του στρατηγική και την εικόνα του στους ψηφοφόρους.

 

Η ΝΔ εξακολουθεί να «ψάχνει» να βρει και να σταθεροποιήσει κεντρική κατεύθυνση. Τελευταία εκδοχή είναι η στροφή, με ένα ακόμη βήμα, του Κ. Μητσοτάκη προς την απόδοση βαρύτητας στο αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου. Εσωκομματικές πιέσεις, οι δημοσκοπήσεις τον ωθούν σ’ αυτό; Βοηθούσης και της απλής αναλογικής η ΝΔ φοβάται ότι θα βρεθεί με ποσοστά που όχι μόνο θα την απομακρύνουν από την αυτοδυναμία, αν οι εκλογές επαναληφθούν, αλλά και από τη νίκη. Συμπέρασμα που ενισχύεται και από τις θεσμικές ανακολουθίες της, τη βάναυση παρέμβαση στη δικαστική εξουσία όπως και τον περαιτέρω εκχυδαϊσμό της επιθετικής κριτικής της στον ΣΥΡΙΖΑ: ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης κάλυψε τον υπουργό που είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιζητεί έναν νεκρό, ενώ στελέχη της ΝΔ την κατηγορούν ότι, μη ψηφίζοντας στη Βουλή την προσθήκη για αποκλεισμό του φασιστικού κόμματος, κλείνει το μάτι προς την ακροδεξιά. Η ενορχηστρωμένη επίθεση με αφορμή την απόφαση για τον Ν. Παππά ήταν αναμενόμενη αν και η απόφαση εξέπληξε για το …. πολιτικό όχι το νομικό της σκεπτικό.

 

Προτάσεις προς τους οιονεί συμμάχους

 

Καθώς το τελευταίο(;) νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή περιλάμβανε διατάξεις πολλών υπουργείων, εκτός από τη διάταξη για το φασιστικό κόμμα, ο Α. Τσίπρας έκανε συνολικότερη κριτική στο κυβερνητικό έργο. «Μια κυβέρνηση αυτοδυναμίας με πρωθυπουργό Μητσοτάκη», παρατήρησε, «θα είναι μια κυβέρνηση η οποία θα αποτελειώσει ό,τι έμεινε όρθιο από τις αντιστάσεις της ελληνικής κοινωνίας τα τέσσερα χρόνια». Και απευθυνόμενος, έμμεσα, στις δυνάμεις που καλούνται για την προοδευτική κυβέρνηση σημείωσε ότι «χρέος τους είναι να δημιουργηθεί ένα κέλυφος προστασίας για τα δημόσια αγαθά».

Η προγραμματική απεύθυνση προς τις άλλες δυνάμεις της δημοκρατικής – προοδευτικής αντιπολίτευσης είναι πιο συχνή το τελευταίο διάστημα, και αναμένεται να συνεχιστεί. Έμμεση παραδοχή, ίσως, ότι υπάρχει καθυστέρηση και με δική του ευθύνη. Επιπλέον, επιδιώκει να ασκηθεί πίεση, μπροστά στα τμήματα της κοινωνίας που υποφέρουν από την πολιτική της Δεξιάς, στα άλλα κόμματα που το καθένα με το σκεπτικό του απορρίπτει το ενδεχόμενο συμμετοχής σε προοδευτική κυβέρνηση, με βάση συμφωνημένο πρόγραμμα.

Στην απόφαση της Κ.Ε. αυτή η στόχευση είναι πιο καθαρή. Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα. «Αγωνιζόμαστε και θα πετύχουμε τη λύση της προοδευτικής διακυβέρνησης. Με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τα απαραίτητα, αναγκαία και επιτακτικά στοιχεία της αύξησης των μισθών, της μείωσης των τιμών, της ρύθμισης χρεών, της αποκατάστασης της λειτουργίας των θεσμών, αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας στον τόπο μας, της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, της Υγείας, της Παιδείας, των δημόσιων υποδομών, της άμβλυνσης των πολλαπλών ανισοτήτων. Για μια ζωή με αξιοπρέπεια δικαιώματα και ασφάλεια για όλες και όλους, για μια ζωή με προοπτική για τη νεολαία». Aλλά και το προεκλογικό πρόγραμμα περιλαμβάνει επεξεργασμένες προτάσεις αριστερού προσανατολισμού.

 

Ορατή αναντιστοιχία

 

Όταν όμως μεταφερθούμε, από το προεκλογικό πρόγραμμα -όπως και από το πρόγραμμα του κόμματος και τις αποφάσεις του Συνεδρίου- στην καθημερινή εκφορά του κεντρικού πολιτικού λόγου ή στις συνθέσεις, εν μέρει, των ψηφοδελτίων υπάρχει, αναντιστοιχία. Η μονότονη, αναφορά στη μεσαία τάξη και τα δεινά της από την πολιτική της ΝΔ, ενώ αυτό είναι αλήθεια, καθιστά εντούτοις μονομερή την οπτική του κόμματος, δεν προτάσσει την κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών τάξεων, ιδιαίτερα των άνεργων, των εργαζόμενων, των μεταναστών, των νέων, γενικά των ευάλωτων. Ούτε την αντιπεριβαλλοντική πολιτική της ΝΔ ή τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων.

Συντονισμένα μ’ αυτή τη μονομέρεια είναι, σε έναν βαθμό, τα ψηφοδέλτια και οι πρώτες επιλογές στους Δήμους. Ασφαλώς, υπάρχουν πολύ αξιόλογες/οι υποψήφιοι που έχουν διακριθεί σε διάφορα κοινωνικά μέτωπα. Είναι και το φυσιογνωμικό 50% - 50% άνδρες - γυναίκες. Ωστόσο επιλογές όπως αυτές του κ. Αντώναρου ή του κ. Παχατουρίδη ως δημάρχου Περιστερίου, δυστυχώς όχι οι μόνες, είναι σήματα που εξασθενίζουν το υπαρκτό ρεύμα «να ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ για να φύγει ο Μητσοτάκης». Αλλά και η υποψηφιότητα του κ. Παππά για τον Δήμο Αθήνας -παρά τις διαφωνίες που διατυπώθηκαν- είναι το ίδιο προβληματική, μη πειστική, ως πρόταση της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε μια Αθήνα που δοκιμάζεται πολλαπλά.

Πικρή γεύση άφησε σε πολλά μέλη της ΚΕ η απόσυρση της υποψηφιότητας της βουλεύτριας Κιλκίς Ειρήνης Αγαθοπούλου. Η ηγεσία του κόμματος, εκπέμποντας, θα λέγαμε, εξουσιαστικό λόγο, μη θωρακίζοντας το κόμμα και από τον κίνδυνο εσωστρέφειας, αποδέχθηκε πολύ γρήγορα και εύκολα την απώλεια μιας νέας γυναίκας, στελέχους με προσφορά στο φεμινιστικό κίνημα χάριν μιας «διεύρυνσης» που, όπως εκλαμβάνεται βλάπτει. Πρόταση να συζητηθεί η περίπτωση του Κιλκίς μαζί με τα υπόλοιπα κενά των ψηφοδελτίων μειοψήφησε αν και με ικανή στήριξη μελών της ΚΕ. Ως συνέπεια ήταν τα 22 λευκά στην έγκριση των ψηφοδελτίων.

Η ΚΕ ενέκρινε ψήφισμα για την υπόθεση της παραπομπής σε δίκη τριών μελών του κόμματος, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, Αλέκου Γρίμπα και Σπύρου Σακέττα γιατί υπερασπίστηκαν την απόδοση μνήμης σε προσωπικότητα της Θεσσαλονίκης θύματος του Ολοκαυτώματος (ολόκληρο στην ηλεκτρονική Εποχή).

 

 

«Δεν φοβόμαστε, προσπαθούμε να στεκόμαστε μακριά»

 

Δήλωση της Ειρήνης Αγαθοπούλου, βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Κιλκίς

«Εχθές, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας είμαι εκλεγμένο μέλος, ανακοίνωσα την παραίτησή μου από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στο Κιλκίς. Την ανακοίνωσα εχθές στο ανώτατο όργανο του κόμματος, αλλά την είχα καταθέσει πολύ καιρό πριν στα αρμόδια όργανα, δηλώνοντας ότι δεν με ενδιαφέρει με την παρουσία μου ούτε να ξεπλένω ούτε να υπερασπιστώ ονόματα που έχουν συνδεθεί με συμπεριφορές και πρακτικές, στις οποίες το κόμμα μας μια ζωή ήταν απέναντι. Δεν ζήτησα ποτέ να αποχωρήσει κάποιος άλλος υποψήφιος από το ψηφοδέλτιο, ούτε να αλλάξει κάποια ειλημμένη απόφαση συλλογικού οργάνου για κάποιο άλλο όνομα, παρά μόνο για το δικό μου.

Ζήτησα το εξής πολύ απλό: να μου δοθεί η δυνατότητα να μην υπηρετήσω από την πρώτη γραμμή –δηλαδή ως υποψήφια– μια επιλογή με την οποία δεν συμφωνώ. Εξάλλου, το προηγούμενο διάστημα έγινε ξεκάθαρο σε όλους τους τόνους ότι η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του κόμματος είναι εθελοντική και δεν συγχέεται με την υπόλοιπη παρουσία μου στο κόμμα.

Δεν φοβάμαι για την εκλογή μου, όπως κάποιοι καλοθελητές πρόλαβαν να πουν. Η νέα γενιά –στην οποία τολμώ ακόμη να συμπεριλαμβάνω τον εαυτό μου– το σάπιο, παλιό πολιτικό κατεστημένο και τους εκπροσώπους του δεν τους φοβόμαστε, τους απεχθανόμαστε και προσπαθούμε όσο το δυνατόν να στεκόμαστε μακριά.

Μπορεί η Κεντρική Επιτροπή να αποφάσισε ότι δεν κάνει δεκτή την παραίτησή μου και ευχαριστώ όσες και όσους ψήφισαν έτσι γιατί θεωρούν την παρουσία μου σημαντική, όμως η τελική απόφαση είναι καθαρά προσωπική».

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet