Ο θάνατος και η ανάσταση του μπουζουκιού

 

Όλοι μιλούν για το τέλος του μπουζουκιού, για την απαξίωση του, για την επιθυμία τους να γλυτώσουν από την παρουσία του ώστε να επικρατήσει εκείνο το άχρωμο κι άοσμο, το κάτι σαν μουσική! Έτσι ξεκινά το ντοκιμαντέρ του Φοίβου Κοντογιάννη «Σπασμένος ήχος», με λόγια γεμάτα απαισιοδοξία διάφορων γνωστών βιρτουόζων του οργάνου. Για την καταναλωτική κοινωνία που λειτουργεί εις βάρος του τραγουδιού μιλά ο μέγας Βασίλης Τσιτσάνης και για την ψυχή που χρειάζεται το όργανο και όχι τα εκατομμύρια, μιλά έτερος μεγάλος, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ερχόμενοι να επιβεβαιώσουν τα όσα υποστηρίζουν οι σύγχρονοι οργανοπαίχτες. Κι ύστερα ο σκηνοθέτης απλώνει την κουβέντα, μαθαίνουμε για τις διάφορες εκδοχές καταγωγής του μπουζουκιού αν δηλαδή προέρχεται από την αρχαία πανδούρα, ή τον ταμπουρά και τη σχέση του με το σάζι και το μαντολίνο. Αλλά αυτό το οποίο είναι το πιο σημαντικό είναι πως για να παίξεις μπουζούκι πρώτα απ’ όλα χρειάζεται η ψυχή και το βίωμα. Προς το φινάλε αρχίζει και αποκαθίσταται η ισορροπία καθώς οι συμμετέχοντας βλέπουν το μέλλον με αισιοδοξία. Κι αυτό επειδή, όπως λένε, υπάρχουν πολλά νέα παιδιά που αγαπούν και σέβονται το όργανο και πως το μπουζούκι, τελικά, έχει μέλλον. Από 25/4, ειδικές προβολές στο Άστορ.

Προβάλλονται επίσης:

«Καραόκε» (Karaoke) του Μος Ρόζενταλ: Οι βραδιές καραόκε στο σπίτι του γείτονα αναζωογονούν τη σχέση ενός ζευγαριού. Ρομαντική κομεντί από το Ισραήλ.

«Οι τρεις σωματοφύλακες: Ντ’ Αρντανιάν» (Les trois mousquetaires: D’ Artagnan) του Μαρτάν Μπουρμπουλόν: Το πρώτο μέρος της μεταφοράς στο σινεμά του αθάνατου έργου του Αλεξάνδρου Δουμά.

«Άρρηκτος δεσμός» (The covenant) του Γκάι Ρίτσι: Ο λοχίας Τζον Κίνλι ταξιδεύει στο Αφγανιστάν για να ζώσει τον Αχμέντ που του είχε σώσει τη ζωή στον πόλεμο.

«Evil dead rise» του Λι Κρόνιν: Τρόμος και δαίμονες στην 5η συνέχεια της σειράς!

«Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι» (Last tango in Paris) του Μπερνάντο Μπερτολούτσι: Η θρυλική ταινία με τον Μάρλον Μπράντο και τη Μαρία Σνάιντερ.

 

Στράτος Κερσανίδης strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet