Η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά τη Μαρία Κάλλας
Από τον Απρίλιο έως και τον Δεκέμβριο του 2023, η ΕΛΣ, στο πλαίσιο του αφιερώματος στην Κάλλας, για το επετειακό έτος UNESCO Μαρία Κάλλας 2023 του ΥΠΠΟΑ, θα παρουσιάσει τη Μήδεια του Κερουμπίνι, μια εικαστική εγκατάσταση στο φουαγέ, ένα γκαλά όπερας στο Ηρώδειο, μια έκθεση στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά πολύτιμο υλικό από το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει σημαντικές αρχειακές συλλογές. Πρόσφατα ο συλλέκτης Δημήτρης Πυρομάλλης δώρισε στο Αρχείο της ΕΛΣ την πλούσια συλλογή του για τη Μαρία Κάλλας, η οποία αποτελείται από χιλιάδες αντικείμενα και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ηχογραφήσεις, σπάνιες εκδόσεις, έγγραφα, φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα κ.ά. Επίσης θα προβληθεί ένα ντοκιμαντέρ για τα άγνωστα πρώτα χρόνια της ελληνίδας ντίβας, ένα βίντεο-ρεσιτάλ αφιερωμένο στο «πρώτο της ρεπερτόριο», ενώ επιπλέον θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικό εργαστήριο μαζί με το DmLab του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Κεντρική εκδήλωση της ΕΛΣ για τους εορτασμούς των 100 ετών από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας αποτελεί η «Μήδεια» του Λουίτζι Κερουμπίνι, σε μουσική διεύθυνση Φιλίπ Ωγκέν και σκηνοθεσία και σκηνικά του Ντέιβιντ ΜακΒίκαρ. Πρόκειται για μια μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τρεις σπουδαίες όπερες της Αμερικής –τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, την Όπερα του Καναδά και τη Λυρική Όπερα του Σικάγου–, η οποία υλοποιήθηκε με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Λησμονημένη για πολλές δεκαετίες, η «Μήδεια» του Κερουμπίνι, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στο Παρίσι το 1797, ήρθε ξανά στο φως όταν η Μαρία Κάλλας ερμήνευσε τον ομώνυμο ρόλο για πρώτη φορά το 1953 στη Φλωρεντία. Η επιτυχία υπήρξε τεράστια, ενώ, χάρη στις σπάνιες μουσικές και υποκριτικές ικανότητες της Κάλλας, ο μουσικός κόσμος ανακάλυψε ένα συναρπαστικό έργο. Είναι μια όπερα απολύτως συνδεδεμένη με την Ελλάδα – βασίζεται στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη, ενώ η ερμηνεία της Μαρίας Κάλλας στην ιστορική παραγωγή της ΕΛΣ στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου το 1961 άφησε ανεξίτηλο στίγμα στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.
Στη νέα παραγωγή της Μήδειας τον ρόλο του τίτλου θα ερμηνεύσει για πρώτη φορά στην καριέρα της μια από τις σημαντικότερες δραματικές υψιφώνους της εποχής μας, η Άννα Πιρότσι. Συμμετέχουν οι μονωδοί ανά ρόλο: Κρέων - Γιάννης Γιαννίσης, Γλαύκη - Βασιλική Καραγιάννη, Ιάσων - Τζόρτζιο Μπερούτζι, Νέρις - Νεφέλη Κωτσέλη, επικεφαλής της φρουράς - Νικόλας Ντούρος, πρώτη υπηρέτρια - Δέσποινα Σκαρλάτου, δεύτερη υπηρέτρια - Μάρθα Σωτηρίου
Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.
Στις 25, 27, 30 Απριλίου και 2, 4, 9 Μαΐου, στις 7.30μμ (Κυριακή 6.30μμ), στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ – ΚΠΙΣΝ.
Μια βραδιά για τον Βαγγέλη Κατσούλη
Το Half Note Jazz Club θα φιλοξενήσει μια ιδιαίτερη βραδιά με ειδικό σκοπό: Ένα αφιέρωμα στον κορυφαίο μας μουσικό και πολυγραφότατο συνθέτη Βαγγέλη Κατσούλη. Ο Βαγγέλης Κατσούλης, που συμπληρώνει φέτος 45 χρόνια αστείρευτης δημιουργίας, επλήγη βάναυσα από την πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου στην Πεντέλη.
Το σχήμα που παίζει τα τελευταία χρόνια την μουσική του Βαγγέλη Κατσούλη κι αποτελούν οι σπουδαίοι: Ανδρέας Πολυζωγόπουλος (τρομπέτα), Τάκης Φαραζής (πιάνο), Πέτρος Βαρθακούρης (μπάσο) και Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης (τύμπανα), θα εμφανιστεί στην τζαζ σκηνή της πόλης. Μαζί τους, θα επανεμφανιστεί κι ο ίδιος ο Βαγγέλης Κατσούλης (πλήκτρα), σε μια έκτακτη παρουσία σε μουσική σκηνή για πρώτη φορά μετά το 2017!
Όλα τα έσοδα από τα εισιτήρια της μοναδικής αυτής εκδήλωσης, θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση του Βαγγέλη Κατσούλη καθώς υπέστη ολική καταστροφή, αφού κάηκε ολοσχερώς το σπίτι του, το στούντιο κι ο εξοπλισμός του, το πιάνο του και κυρίως το τεράστιο και πολύτιμο ηχογραφημένο και χειρόγραφο αρχείο του.
Την Τετάρτη 26 Απριλίου, στις 9.30μμ, στο Half Note Jazz Club (Τριβωνιανού 17, Μετς).