Cyprien Katsaris

Papaioannou - 24 Preludes | Constantinidis - 8 Danses des îles Grecques | Levidis - Erste Griechische Romantische Sonate

Melism, MLS-CD-035, 2022

 

O παγκοσμίου φήμης γάλλο-κύπριος πιανίστας και συνθέτης Κυπριανός Κατσαρής, τιμά την ελληνική συνθετική δημιουργία και δισκογραφεί έργα των Γ. Α. Παπαϊωάννου, Γ. Κωνσταντινίδη και Δ. Λεβίδη. Η μελέτη, η έρευνα και το έμπρακτο ενδιαφέρον του Κατσαρή για τα σπουδαία έργα της ελληνικής πιανιστικής φιλολογίας των τελευταίων 200 χρόνων είναι γνωστό, αρχής γενομένης με τη συνεργασία του με τον θρυλικό Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη που ξεκίνησε από το 1978 με μια συναυλία στο Παρίσι για τους πρόσφυγες της Κύπρου και στη συνέχεια, την ηχογράφηση ενός δίσκου με την ορχήστρα της Ραδιοτηλεόρασης του Λουξεμβούργου. Η καθοριστική ωστόσο στιγμή της συνεργασίας τους ήρθε το 2006 με την έκδοση από την «Piano 21», της Σουίτας Νο 1, το πιάνο κοντσέρτο και τη 2η Συμφωνία, και με τον Μίκη να δηλώνει: «Θεωρώ τυχερό τον εαυτό μου που είχα την τύχη να δω τα έργα μου να ερμηνεύονται από αυτόν και επιπλέον να αποκομίζω κάθε φορά που τον διηύθυνα μια μεγάλη συγκίνηση και αισθητική τελειότητα».

Πιστεύω πως το ίδιο θα έλεγαν οι συνθέτες του παρόντος ηχογραφήματος αν μπορούσαν να ακούσουν τον Συπριέν να παίζει τα έργα τους. Σπουδαγμένοι και οι τρεις συνθέτες στις μεγάλες μουσικές σχολές της Ευρώπης των αρχών του 20ού αιώνα (κυρίως της Γαλλίας και της Γερμανίας), έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην εγχώρια μουσική δημιουργία, ο ίδιος ο Κατσαρής στην αρχή του

ένθετου του δίσκου δηλώνει: «Η μουσική που περιέχεται σε αυτό το πρόγραμμα, ήταν μια πραγματική αποκάλυψη για εμένα».

Ο Γ.Α. Παπαϊωάννου με το έργο του και τη διδασκαλία του έχει ασκήσει πλατιά επίδραση στη νεώτερη Μουσική Σχολή της Ελλάδας και δικαίως θεωρείται ένας από του σημαντικότερους έλληνες συνθέτες του 20ού αιώνα. Τα 24 πρελούντια για πιάνο αποτελούν μέρος του απαιτητικού ρεπερτορίου κάθε πιανίστα για τη δεξιοτεχνία τους αλλά και την ομορφιά τους. Οι 8 Χοροί των Ελληνικών Νησιών, που ακολουθούν, απογειώνουν το όλο άκουσμα με τον ρυθμό και τη μελωδία τους. Ο πιανίστας γίνεται μάγος και μας ταξιδεύει στο γαλάζιο Αιγαίο όπως το οραματίστηκε μουσικά ο Γιάννης Κωνσταντινίδης. Η ανθολογία των έργων συμπληρώνεται με την επιλογή της Σονάτας έργο 16 του Δημήτρη Λεβίδη και μας φέρνει σε επαφή με μια σπουδαία πολυσχιδή διεθνή προσωπικότητα, ελάχιστα γνωστή ακόμα και στο φιλόμουσο κοινό. Ο Δημήτρης Λεβίδης έγραψε μουσική πολλών ειδών που εκτιμήθηκε, διακρίθηκε και παίχθηκε στην Ευρώπη και στην Αμερική. Στους δασκάλους του συμπεριλαμβανόταν και ο Ρίχαρντ Στράους, που υπήρξε ο καθηγητής σύνθεσης του, από το 1907 έως το 1908. Για το έργο του Σονάτα για Πιάνο αρ. 16 έλαβε το Βραβείο Φραντς Λιστ. Ο Συπριέν Κατσαρής ερμηνεύει τη σονάτα έργο 16 αναδεικνύοντας την ευγένεια, τον ρομαντισμό και τον στοχαστικό χαρακτήρα της.

 Ένας από τους μεγαλύτερους πιανίστες της εποχής μας ανθολογεί και ερμηνεύει έλληνες συνθέτες και μόνο αυτό κάνει τον δίσκο αυτό ξεχωριστό. Ένα εύγε και στον παραγωγό της δισκογραφικής Melism, Νικόλαο Σαμαλτάνο, που φροντίζει στις εκδόσεις του να παρουσιάζει και άγνωστα διαμάντια της ελληνικής μουσικής δημιουργίας.

Καλή σας ακρόαση.

 

Λιάνα Μαλανδρενιώτη Περισσότερα Άρθρα
Tags:
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet