«Δυστυχώς, σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, αφενός παρατηρείται το φαινόμενο να εισάγονται νόμοι που περιορίζουν την ελευθερία του Τύπου και αφετέρου πολιτικοί, σε ανώτατο επίπεδο, επιτίθενται δημόσια σε δημοσιογράφους. Αυτή η αντιμετώπιση ωθεί και τους πολίτες στο να κατηγορούν τους δημοσιογράφους, μια στάση που διαχέεται στην κοινωνία από πάνω προς τα κάτω. Η δημοσιογραφία είναι διαφορετική σε σχέση με άλλα επαγγέλματα –η αληθινή και έντιμη δημοσιογραφία είναι μέρος της δημοκρατίας». Με τα παραπάνω λόγια, η πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), Ντομινίκ Πρανταλιέ, σκιαγράφησε την κατάσταση του Τύπου στη σημερινή εποχή.
Η γαλλίδα δημοσιογράφος βρέθηκε στην Ελλάδα μαζί με εκπροσώπους Δημοσιογραφικών Ενώσεων από 30 και πλέον χώρες, για τις εργασίες της Εκτελεστικής Επιτροπής και την Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΔΟΔ, που φιλοξενήθηκαν Πέμπτη (20/4) και Παρασκευή (21/4) στην Αθήνα από την ΕΣΗΕΑ και την ΕΣΠΗΤ. «Ο μεγάλος αγώνας μας τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι οι δημοσιογράφοι θα κάνουν το επάγγελμά τους με ασφάλεια, χωρίς αποκλεισμούς. Δεν είναι λίγες οι χώρες όπου επαγγελματίες δημοσιογράφοι έρχονται αντιμέτωποι με δυσκολίες, αλλά και κινδύνους που προκαλούνται από την αστυνομία και τον στρατό. Παράλληλα, η οικονομική πίεση που ασκείται στον Τύπο έχει οδηγήσει ακόμα και σε ΜΜΕ χωρίς δημοσιογράφους, που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία περιεχομένου, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που απλά αντιγράφουν κείμενα και τα διακινούν, χωρίς να είναι καν δημοσιογράφοι. Δυστυχώς έτσι υπονομεύεται η ηθική υποχρέωση που έχουν οι δημοσιογράφοι να παρέχουν αληθινή και έντιμη πληροφόρηση, αλλά και το δικαίωμα των πολιτών να λαμβάνουν αυτού του είδους την ενημέρωση», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Πρανταλιέ.
Η πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων αναφέρθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις με το σύστημα Predator λέγοντας: «Είναι απόλυτο χρέος των κυβερνήσεων να προστατεύουν τους δημοσιογράφους, αλλά και τις πηγές τους από τέτοιου είδους απειλές. Η ελευθερία του Τύπου και η ασφάλεια είναι τα κύρια ζητούμενα για τους δημοσιογράφους σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε παγκόσμιο επίπεδο η ίδια η δημοκρατία απειλείται από τη στιγμή που η δημοσιογραφία δέχεται επιθέσεις», ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το γενικό κλίμα στην Ευρώπη όσον αφορά το επάγγελμα του δημοσιογράφου είναι αρνητικό σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε αποκαλύψει ότι χρησιμοποιούνται λογισμικά παρακολούθησης που ναι μεν μπορεί να βρίσκονται στα τηλέφωνα σχεδόν όλων των πολιτών, αλλά οι δημοσιογράφοι οφείλουν σε κάθε περίπτωση να προστατεύσουν τις πηγές τους».
Η γαλλίδα δημοσιογράφος αναφέρθηκε και στη χώρα μας υπογραμμίζοντας: «Η Ελλάδα είναι ένα άριστο παράδειγμα για το τί μπορούμε να κάνουμε για τους δημοσιογράφους σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό που είναι ζωτικής σημασίας είναι να επιδείξουμε αλληλεγγύη και να παραμείνουμε όλοι μαζί, ενωμένοι, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις». Σε ό,τι αφορά τα SLAPPs (Στρατηγικές νομικές αγωγές ενάντια στη συμμετοχή του κοινού), η κα Πραντελιέ επεσήμανε ότι η υπάρχουσα νομοθεσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν αρκεί, καθώς το φαινόμενο λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Μάλιστα πρότεινε τα δικαστικά έξοδα για τους δημοσιογράφους να τα αναλαμβάνει η πολιτεία, μέχρις ότου η υπόθεση να τελεσιδικήσει, έτσι ώστε σε περίπτωση που δεν καταδικαστεί ο λειτουργός του Τύπου, το οικονομικό βάρος στο τέλος να πέφτει εξ΄ ολοκλήρου στον μηνυτή. Επίσης επεσήμανε την ανάγκη ανάληψης μέτρων προκειμένου να αποθαρρύνονται οι αγωγές προς δημοσιογράφους σε κάθε περίπτωση.
Η κ. Πραντελιέ δεν ξέχασε τον δολοφονημένο Γιώργο Καραϊβάζ, καθώς υπογράμμισε ότι από την πλευρά της η ΔΟΔ πρόκειται να θέσει σε επίπεδο ΟΗΕ τη δραστική αντιμετώπιση της ατιμωρησίας δολοφόνων δημοσιογράφων, αλλά και των υποκινητών τους. «Μόνο τον περασμένο χρόνο 68 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν σε όλο τον κόσμο», τόνισε η γαλλίδα δημοσιογράφος και δήλωσε ότι «όπως με διαβεβαίωσε σε πρόσφατη συνάντησή μας και ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, η Ελλάδα μπορεί να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο προκειμένου να διαμορφωθεί μία διεθνής νομοθεσία για την αντιμετώπιση αυτής της ατιμωρησίας». Η κ. Πραντελιέ ανέφερε το παράδειγμα ότι στο Περού, ύστερα από 35 χρόνια αγώνων, καταδικάστηκε σε 12ετή φυλάκιση πρώην πρωθυπουργός, ως υπεύθυνος για τη δολοφονία δημοσιογράφου. «Μπορείς να σκοτώσεις έναν δημοσιογράφο, αλλά δεν μπορείς να σκοτώσεις την είδηση», ανέφερε χαρακτηριστικά, καθώς «ένα μεγάλο διεθνές δίκτυο δημοσιογράφων πρόκειται να ασχοληθεί άμεσα με το ρεπορτάζ με το οποίο ασχολούνταν ο δολοφονημένος συνάδελφός τους». Στη συζήτηση μπήκε και το όνομα του Τζούλιαν Ασανζ, με την πρόεδρο της ΔΟΔ να αναφέρεται στον αγώνα στον οποίο έχει επιδοθεί η Διεθνής Ομοσπονδία για τον Ασανζ που παραμένει, χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, κρατούμενος εδώ και χρόνια σε φυλακές υψίστης ασφαλείας έξω από το Λονδίνο, περιμένοντας την αγγλική δικαιοσύνη να αποφανθεί αν θα τον εκδώσει στις ΗΠΑ για να δικαστεί, αλλά ταυτόχρονα διερωτήθηκε: «Γνωρίζουμε τον Ασάνζ, αλλά ποιος όμως γνωρίζει έναν δημοσιογράφο στην Υεμένη ή τον Σουδάν;».
Κλείνοντας η Ντομινικ Πρανταλιέ θύμισε ότι η ΔΟΔ εκπροσωπεί περισσότερους από 600.000 δημοσιογράφους σ’ όλο τον κόσμο και ότι ο αγώνας και σήμερα παραμένει διαρκής, προκειμένου οι δημοσιογράφοι να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς μισθούς, έτσι ώστε να επιτελούν ακέραια το λειτούργημά τους.