Μεγάλη Δευτέρα για την Εκκλησία και στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων το ένατο θέμα συζήτησης της συνεδρίασης εκείνης της ημέρας αφορούσε την έγκριση μίσθωσης ακινήτου για τη στέγαση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, που λειτουργεί το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων. Η δομή λειτουργεί από το 2011 σε ακίνητο που είχε παραχωρήσει στο Δήμο η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Κυρία των Αγγέλων Γουβερνέτου (ή απλούστερα Μονή Γουβερνέτου). Ωστόσο, η ιδιοκτήτρια του ακινήτου έθεσε θέμα στη δημοτική αρχή για λήξη της παραχώρησης του ακινήτου, διότι επιθυμεί να εκμεταλλευτεί τον συγκεκριμένο χώρο για ιδία χρήση. Ο Δήμος Χανίων λοιπόν βρίσκεται σε αναζήτηση νέου χώρου, που πρέπει να έχει κατάλληλο εμβαδό και θέση, πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης και πέριξ του κτιρίου που στεγάζεται το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, για να στεγαστεί η δομή. Λίγο παραπάνω, στον ίδιο δρόμο και στον όροφο πολυκατοικίας στεγαζόταν το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Χανίων, επίσης σε χώρο που είχε παραχωρήσει η Μονή Γουβερνέτου. Το οποίο όμως επίσης αναγκάζεται να μετακινηθεί λόγω του ότι η Μονή επιθυμεί να εκμεταλλευτεί το ακίνητο για ίδια χρήση.

 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων της 10ης Απριλίου 2023, εκφράστηκε ποικιλοτρόπως η αγανάκτηση για την έξωση της κοινωνικής δομής του Δήμου από ένα θεσμό που θα έπρεπε, με βάση τα δικά του δηλωμένα προτάγματα, να προστατεύει και να προάγει την αλληλεγγύη. Αλλά φωτίστηκαν και πτυχές του ζητήματος. Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα δημοτικού συμβούλου αν από την πλευρά της δημοτικής αρχής έχει εξαντληθεί η πιθανότητα παράτασης της παραχώρησης, η αρμόδια αντιδήμαρχος Ελένη Ζερβουδάκη απάντησε ότι «όχι απλώς έχει εξαντληθεί, αλλά ο ηγούμενος με έχει πάρει ήδη τέσσερις φορές τηλέφωνο για να με ρωτήσει αν θυμάμαι ότι λήγει το παραχωρητήριο και αν έχουμε προβεί στις διαδικασίες [σσ. για την αποχώρηση και την εύρεση νέου κτιρίου]». Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαΐκής Συσπείρωσης Χαράλαμπος Λουτσέτης αναφέρθηκε στην παράμετρο ότι οι δημότες θα κληθούν να πληρώσουν, μέσω των δημοτικών τελών, το μίσθωμα του νέου κτιρίου, το οποίο θα είναι υψηλό λόγω των απαιτούμενων προδιαγραφών, επισημαίνοντας ότι «την περιουσία της Εκκλησίας της την παραχώρησαν πιστοί, κατά κύριο λόγο με κληροδοτήματα, θεωρώντας ότι θα επιτελούσε κοινωνικό ρόλο». Ενώ όταν ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Σπυριδάκης ρώτησε την αρμόδια αντιδήμαρχο αν έχει προσφερθεί μίσθωμα στη Μονή, ώστε να παραμείνει στον ίδιο χώρο η δομή αλλά έναντι μισθώματος πλέον, η κα Ζερβουδάκη σημείωσε ότι «η Εκκλησία ως προς τα κτίρια που έχει παραχωρήσει στον Δήμο Χανίων είναι αμείλικτη και κάθετη: δεν θέλει πλέον να έχει καμία συναλλαγή ούτε παραχώρησης ούτε με μίσθωμα». Αυτόν τον κύκλο τοποθετήσεων έκλεισε ο δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσίων,  Μιχάλης Καλογριδάκης υπενθυμίζοντας ότι «στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας αυτού του Δημοτικού Συμβουλίου είναι το έβδομο θέμα που συζητάμε και εμπλέκει την Εκκλησία. Από όλα προκύπτει μια συγκεκριμένη νοοτροπία και σκεπτικό που έχουν οι έχοντες την εξουσία στην Εκκλησία σήμερα». Επ’ αυτού η αντιδήμαρχος Ελένη Ζερβουδάκη υπογράμμισε μιλώντας στην Εποχή και την περίπτωση του κτιρίου που στεγάζει το ΚΔΑΠ της Παλιάς Πόλης των Χανίων, όπου και εκεί με ανάλογο τρόπο ο υπεύθυνος ιερέας της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων, στην οποία ανήκει το κτίσμα, διώχνει την κοινωνική αυτή δομή με εξώδικο, αν και ο Δήμος Χανίων αποκατέστησε και κυριολεκτικά αναστήλωσε το κτίριο από ερείπιο που ήταν, μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ.

Ωστόσο, η είδηση για τη στάση και τον ρόλο της Εκκλησίας δεν τελειώνει εδώ, κάθε άλλο. Σε ερώτημα του επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Πρωτοβουλία Πολιτών - Πρώτα ο Άνθρωπος, Γιάννη Σαρρή, αν έχει γνωστοποιηθεί ο τρόπος της αξιοποίησης που σχεδιάζει η Μονή Γουβερνέτου για το εν λόγω ακίνητο, η κα Ζερβουδάκη απάντησε ότι «σε προφορική συνομιλία που είχα μαζί του, ο ηγούμενος μου ανέφερε ότι θέλουν να το κάνουν Κέντρο Προώθησης της Μητρότητας και Καταστολής της Άμβλωσης». Κάπου εδώ αρχίζει το προβληματικό του θέματος να μην αφορά απλώς την ανακολουθία μεταξύ του λόγου της Εκκλησίας και της πράξης των λειτουργών της. Ο κ. Σαρρής επισήμανε ότι «το σχεδιαζόμενο κέντρο μας γυρίζει στο Μεσαίωνα» και παρότρυνε τους πολίτες «να ξαναδιαβάσουν το έργο του Νίκου Καζαντζάκη “O Χριστός ξανασταυρώνεται” που αφηγείται την υποκρισία που περιγράφεται και σήμερα εδώ».

Πάντως, εφόσον η αναφορά αληθεύει –και οι πληροφορίες από διαφορετικές κατευθύνσεις σε αυτό συνηγορούν– πρόκειται για προσπάθεια της Εκκλησίας να γυρίσει τον χρόνο πίσω. H καταστολή του δικαιώματος της άμβλωσης ή η προσπάθεια να πειστεί μια γυναίκα προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί οπισθοδρόμηση που η κοινωνία δεν μπορεί να δεχτεί. Όχι σήμερα και όχι εδώ.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet