Η Μ. ήρθε στην Ελλάδα από την Αλβανία πριν από 30 χρόνια περίπου. Εργαζόταν και εξακολουθεί να εργάζεται ως καθαρίστρια σε δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας και παράλληλα συμπληρώνει το εισόδημά της καθαρίζοντας σπίτια ιδιωτών παντού στην πόλη. Ο γιος της γεννήθηκε στην Ελλάδα, φοίτησε σε ελληνικό σχολείο, πήγε σε ελληνικό πανεπιστήμιο και υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό. Η Μ. έδωσε πέρυσι εξετάσεις για την απόκτηση ελληνικού διαβατηρίου. Παρά τη σκληρή της προσπάθεια και το διάβασμά της μεταξύ δουλειάς και άλλων υποχρεώσεων δεν τα κατάφερε. «Ήταν πάρα πολλά αυτά που έπρεπε να μάθω. Ξόδεψα επίσης πάρα πολλά χρήματα. Δεν έχω καμία διάθεση να το ξαναπεράσω όλο αυτό. Συμβιβάστηκα με την ιδέα ότι δεν θα γίνω ποτέ επισήμως Ελληνίδα», λέει σε φίλους και γνωστούς έκτοτε.

Ο Ι. ήρθε στην Ελλάδα από την Ουκρανία πριν από 26 χρόνια. Εργάζεται ως χτίστης και με τη δουλειά του έχει κερδίσει το σεβασμό των πάντων. Ο γιος του γεννήθηκε στην Αθήνα, φοίτησε σε ελληνικό σχολείο και σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Ο Ι. δεν έχει μπει καν στον κόπο να δώσει εξετάσεις για την απόκτηση του ελληνικού διαβατηρίου. Σκέφτεται και έχει βάλει ως στόχο να μετακομίσει στη Φινλανδία όπου «σου δίνουν διαβατήριο σε τρία χρόνια χωρίς να σου ζητήσουν τίποτα άλλο. Βαρέθηκα να περιμένω άλλο στην Ελλάδα. Είμαι 26 χρόνια εδώ, πληρώνω φόρους αλλά διαβατήριο δεν μου δίνουν».

 

Σε μία μέρα Έλληνας από το Τέξας

 

Συγκρίνετε, τώρα, τις δύο παραπάνω περιπτώσεις (απολύτως πραγματικές, τα στοιχεία των ανθρώπων βρίσκονται στη διάθεση της "Εποχής") μ' αυτήν του...Τόμας Ουόκαπ. Ο Ουόκαπ, αμερικανός πολίτης, βρίσκεται στην Ελλάδα από το καλοκαίρι του 2021. Παίζει επαγγελματικά μπάσκετ στην ομάδα του Ολυμπιακού και η αλήθεια είναι ότι η απόδοσή του σ' αυτούς τους 18 μήνες είναι εξαιρετική. Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι ο Ουόκαπ πολιτογραφήθηκε τιμητικά Έλληνας. Η εν λόγω διάκριση δίνεται, σύμφωνα με το νόμο, σε αλλοδαπούς «που έχουν προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες προς τη χώρα ή των οποίων η πολιτογράφηση υπαγορεύεται από λόγους δημοσίου συμφέροντος».

Χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε το μπάσκετ ειδικότερα και τον αθλητισμό γενικότερα, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ποιες εξαιρετικές υπηρεσίες πρόσφερε προς τη χώρα ο κατά τα άλλα συμπαθέστατος Τεξανός Ουόκαπ. Εννοείται, επίσης, ότι η πολιτογράφησή του δεν υπαγορεύτηκε από "λόγους δημοσίου συμφέροντος" εκτός και αν το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετηθεί από την πολύ πιθανή πλέον συμμετοχή του Ουόκαπ στην εθνική ομάδα μπάσκετ.

Προφανώς τίποτα παραπάνω δεν συμβαίνει. Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης αποφάσισαν να κάνουν άλλο ένα προεκλογικό ρουσφέτι, αρχικά στον Ολυμπιακό ο οποίος κερδίζει μία θέση ξένου στο ρόστερ του και, αφετέρου, στην ελληνική ομοσπονδία η οποία θα χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες του παίκτη στην εθνική. Όλα αυτά έγιναν φτύνοντας κατάμουτρα τους δεκάδες χιλιάδες (για να μην γράψουμε εκατοντάδες) μετανάστες που εργάζονται επί σειρά ετών στην Ελλάδα, προσφέρουν στην οικονομία της και φορολογούνται από τις υπηρεσίες της. Τους ανθρώπους αυτούς που προκειμένου να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο της απόκτησης ελληνικού διαβατηρίου αποστηθίζουν συνθήκες, βιογραφικά πολιτικών και άλλα ιστορικά γεγονότα για να πετύχουν στις σχετικές εξετάσεις και συχνά αποτυγχάνουν.

 

Βιομηχανία “ελληνοποιήσεων” για ισχυρούς και διαπλεκόμενους

 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βέβαια δεν ορρωδεί προ ουδενός, αρκεί να ικανοποιηθούν οι "πελάτες". Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας της έχουν πολιτογραφηθεί τιμητικά Έλληνες 31 άτομα ενώ τα προηγούμενα 26 χρόνια είχαν πολιτογραφηθεί συνολικά 22! Μεταξύ των 31 που ο Μάκης Βορίδης, ως υπουργός Εσωτερικών, έσπευσε να του απονείμει τιμητικά το ελληνικό διαβατήριο είναι και ο Γιασάμ Αγιαβέφε, τούρκος επιχειρηματίας με τουλάχιστον αμφιλεγόμενη επαγγελματική δραστηριότητα στο ψευδοκράτος της Κύπρου και εν συνεχεία στην Ελλάδα.
Όλα αυτά τα εξοργιστικά συμβαίνουν ενώ η χώρα αναζητά εναγωνίως εργατικά χέρια για την αγροτική συγκομιδή, την οικοδομή και τον τουρισμό. Αντί, λοιπόν, οι διαδικασίες να απλουστεύονται και η υπόθεση της απόκτησης του ελληνικού διαβατηρίου να γίνεται πιο εύκολη, η κυβέρνηση αφενός βάζει ολοένα και περισσότερα εμπόδια στους ανθρώπους που επιθυμούν να γίνουν Έλληνες και να παραμείνουν στη χώρα και αφετέρου μοιράζει τιμητικές πολιτογραφήσεις κάνοντας πάσης φύσεως εξυπηρετήσεις σε συμφέροντα, μικρά και μεγάλα.

Η χώρα δεν έχει σύγχρονη μεταναστευτική πολιτική την ώρα που την χρειάζεται όσο ποτέ στο παρελθόν. Διαθέτει όμως πατριδοκάπηλους και λαϊκιστές κυβερνώντες που δεν διστάζουν να χαϊδεύουν τα πιο ταπεινά ένστικτα των μαζών για να αποκομίζουν πολιτικά οφέλη. Δεν μπορείς να γίνεις Ελληνίδα καθαρίζοντας τα ελληνικά νοσοκομεία για 30 χρόνια, μπορείς όμως να γίνεις Έλληνας παίζοντας μπάσκετ για 18 μήνες. Το μήνυμα ελήφθη.

 

Νίκος Γιαννόπουλος Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet