«Σήμερα είναι μια θλιβερή μέρα», τόνισε από το βήμα της ισπανικής Βουλής η υπουργός Ισότητας και ηγετικό στέλεχος του Podemos, Ιρένε Μοντέρο, βλέποντας τους Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ να ακολουθούν την πολιτική της μεταβλητής γεωμετρίας και να ψηφίζουν με το δεξιό Λαϊκό Κόμμα τον νόμο για την προστασία των γυναικών «Μόνο το “ναι” είναι “ναι”», ενώ σε πρόσφατη δημοσκόπηση τα δύο κόμματα της Αριστεράς ξεπερνούν το 17%.

Από την πλευρά τους οι Σοσιαλιστές εκτιμούν ότι «έκλεισε ένας κύκλος», κατανοώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για να εξηγήσουν στην προοδευτική γνώμη της χώρας πως έφθασαν να ψηφίσουν μαζί με τη Δεξιά τον νόμο για την προστασία των γυναικών απορρίπτοντας τις πλέον προοδευτικές προτάσεις των αριστερών δυνάμεων και των γυναικείων και φεμινιστικών κινημάτων.

 

Περισσότεροι από 2.000 νομικοί, ακτιβίστριες και ακτιβιστές και πάνω από 150 γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις είχαν ζητήσει από τους Σοσιαλιστές να μην αλλάξουν τον νόμο που προτάθηκε στην πράξη από την υπουργό Ισότητας τους Podemos, ενώ την Τετάρτη, μια ημέρα πριν από την ψήφισή του στη Βουλή, είχαν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Μαδρίτη και σε δεκάδες άλλες ισπανικές πόλεις για να υποστηρίξουν τη μεταρρύθμιση που πρότεινε η Μοντέρο χωρίς τις αλλαγές που ήθελε το Σοσιαλιστικό Κόμμα και ψήφισε στο τέλος μαζί με τη Δεξιά. Σοσιαλιστές υπουργοί και πρώην υπουργοί και βουλευτές προσπάθησαν από την πρώτη στιγμή να περιορίσουν τις αρνητικές συνέπειες στην προοδευτική κοινή γνώμη για το γεγονός ότι ψήφισαν ένα τόσο σημαντικό νόμο σε συνεργασία με τη Δεξιά, εκτιμώντας ότι το δεξιό Λαϊκό Κόμμα θα χάσει περισσότερο από τους Σοσιαλιστές για την αλλαγή τακτικής της τελευταίας στιγμής στη βουλή ψηφίζοντας την πρόταση των Σοσιαλιστών. To Unidas Podemos στάθηκε στο πλευρό της υπουργού Ισότητας Μοντέρο, που είχε δίπλα της την υπουργό Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Ιόνε Μπελάρα και την υπουργό Εργασίας και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιολάντα Ντίαθ.

Εν τω μεταξύ, τη στιγμή που η Ισπανία μπαίνει στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 28ης Μαΐου, που θα ψηφίσουν περισσότεροι από 36 εκατομμύρια πολίτες, με τουλάχιστον 18 εκατομμύρια να εκλέγουν 12 τοπικά κοινοβούλια, η πρόσφατη δημοσκόπηση του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS) επιφύλαξε μια ιδιαίτερη ευχάριστη έκπληξη για τις προοδευτικές δυνάμεις και κυρίως για την Αριστερά, οι δυνάμεις της οποίας φαίνεται να ξεπερνούν το 17%. Με πιο απλά λόγια οι Σοσιαλιστές, η Αριστερά και τα αριστερά κόμματα των Βάσκων και Καταλανών, EH Bildu και ERC, θα έχουν μια άνετη πλειοψηφία στο επόμενο κοινοβούλιο.

Η δημοσκόπηση του CIS δείχνει ότι οι δύο ψυχές του Unidas Podemos, το νεοσύστατο Sumar - «Αθροίζουμε», της αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ, φθάνει στο 10,6%, ενώ το Podemos της Ιόνε Μπελάρα στο 6,7%, με αποτέλεσμα οι δύο δυνάμεις της Αριστεράς να φθάνουν στο 17,3%. Οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ «υποχωρούν» στη δημοσκόπηση του Απριλίου στο 30,4%, με αποτέλεσμα τα δύο κόμματα της προοδευτικής συγκυβέρνησης να φθάνουν στο 48%, σε σχέση με το 37,2% που φθάνουν τα δύο δεξιά και ακροδεξιά κόμματα, με το Λαϊκό Κόμμα να υποχωρεί στο 26,1%, από το 28% της δημοσκόπησης του Μαρτίου, και το φασιστικό Vox να φθάνει στο 11,1%.

Το Sumar, που συμπεριλαμβάνει την Ενωμένη Αριστερά, το Compromis της Χώρας της Βαλένθια, το En Comu της Καταλονίας, το «Περισσότερη Χώρα» του Ερεχόν, το εθνικιστικό κόμμα της Αραγονίας CHA και τους Πράσινους Ίσο (Verdes Equo) μπορεί μεν να ξεπερνά το Podemos, αλλά εάν κατεβεί μόνο του θα παραμείνει τέταρτη πολιτική δύναμη, μετά το Vox, γιατί οι φασίστες παρόλο που έχουν τα ίδια ποσοστά με το Sumar στην άμεση πρόθεση ψήφου, στο 8,4%, φθάνουν στο 11,1% με την αναγωγή. Η άμεση πρόθεση ψήφου δίνει στο Podemos και την Πράσινη Συμμαχία 5,1%, που με την αναγωγή φθάνουν στο 6,7%.

Οι δύο σχηματισμοί της Αριστεράς, Sumar και Podemos, συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο τμήμα των ψηφοφόρων τους μεταξύ των ηλικιών 25 και 54 ετών και στις πόλεις με περισσότερο από 1 εκατομμύρια κατοίκους, χάρη στη δήμαρχο της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου και το πετυχημένο σχήμα «Περισσότερο Μαδρίτη», το σχήμα του Ερεχόν στην Περιφέρεια και το Δήμο της Μαδρίτης, παρόλο που το Podemos φαίνεται να παίρνει το 9% στις δυο αυτές περιφέρειες. Το μεγαλύτερο τμήμα των δυνητικών ψηφοφόρων της Αριστεράς δηλώνει ότι ανήκει στην τάξη των «εργαζομένων».

 

Αργύρης Παναγόπουλος Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet