Το σχήμα «ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη», μετά τη συμφωνία συνεργασίας ΜέΡΑ25 και ΛΑΕ, φαίνεται ότι  επιχειρεί να καλύψει το ριζοσπαστικό κενό που άφησε στην Αριστερά η μνημονιακή προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται, επίσης, ότι αυτό το σχήμα στηρίζεται από αρκετό κόσμο που έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το δημοψήφισμα του 2015 και την μνημονιακή συνέχεια της κυβερνητικής του θητείας και δεν σκοπεύει να τον ξαναψηφίσει. Επίσης αποτελεί βασική επιλογή, χωρίς να ανακοινώνεται επίσημα, κάποιων συλλογικοτήτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, πολλών κινηματικών δυνάμεων, όπως και μελών της παλιάς συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ «ΡΟΖΑ» και του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

Πιο συγκεκριμένα όμως, για το ΜέΡΑ25, υπάρχει στο χώρο της Αριστεράς που «ψάχνεται» μια αμφιθυμία κι ένα κράτημα που έχει να κάνει με τον αρχηγό του. Αυτοαναφορικός, απόλυτος, με μεγαλοαστικό προφίλ, με ακαδημαϊκή έπαρση και ναρκισσιστικό λόγο, να τον βαραίνουν πολλές αποχωρήσεις στελεχών και βουλευτών, κυρίως γυναικών, του κόμματός του, ο Γιάνης Βαρουφάκης αποτελεί ένα ερωτηματικό στο πολιτικό σκηνικό. Από την άλλη, όμως, αν δώσουμε βάση στις απαντήσεις που έδωσε σε ερώτηση για τη διάβρωση των πολιτικών και των κομμάτων, σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζεται μια εντελώς διαφορετική εικόνα: «Είμαστε το μοναδικό κόμμα που έχουμε κληρωτίδα για την Κεντρική μας Επιτροπή. Έχουμε φτιάξει συμμετοχικούς μηχανισμούς. Το όνειρό μου είναι να μην μπορώ εγώ μόνος μου να μετατρέψω το "όχι" σε "ναι" εντός του κόμματος», επισήμανε ο Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι ο ίδιος χάνει στις εσωκομματικές ψηφοφορίες το τελευταίο διάστημα! Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκε βίντεο με στιγμές από την πενταετία 2010-2015, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015 και την παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και τη μετέπειτα δημιουργία του ΜέΡΑ25. Στο βίντεο μίλησαν θεωρητικοί και διεθνείς  προσωπικότητες της Αριστεράς όπως ο Σλάβοϊ Ζίζεκ, ο Νόαμ Τσόμσκι, ο Ρότζερ Γουότερς, ο Κεν Λόουτς κι ο Τζέρεμι Κόρμπιν. Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά δίνουν, όπως καταλαβαίνουμε, μια αξιοσημείωτη ελκτική δύναμη σ’ αυτόν το πολιτικό χώρο κι αποτελούν μια λύση για αριστερό κόσμο που βρίσκεται σε αδιέξοδο και δεν έχει τι να ψηφίσει.

Αν σταχυολογήσουμε πρόσφατες δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη, μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε τουλάχιστον ενδιαφέρουσες: «Συνεχίζουμε να ζούμε αυτή την καταστροφική μνημονιακή διαδικασία. Αφού πήραν τη δημόσια περιουσία, τώρα συνεχίζουν και με την ιδιωτική. Χρειαζόμαστε αριστερή ρήξη ή «προοδευτικά υποκατάστατα» εντός του συστημικού ορίζοντα; Ποια στρατηγική θα μπορούσε να εξασφαλίσει ότι δεν θα ματαιωθούν και οι επόμενες δυνατότητες πραγματικής αλλαγής; Τι μας διδάσκουν οι «στιγμές» του 1981 και του 2015, και πώς μπορούμε να εγγυηθούμε την υπέρβαση; Το ΜέΡΑ25 είναι εκπρόσωπος του “όχι” του 2015 αλλά και του 2025. Πρέπει να ξανά γίνει ηγεμονική δύναμη στην κοινωνία το "όχι". Για τα παιδιά μας που συνεχίζουν να φεύγουν γιατί το μέλλον τους έχει αποψιλωθεί, έχει φτωχύνει, για τη νεολαία. Γιατί το παρόν και το μέλλον πια δεν είναι όπως ήταν, για αυτό παλεύουμε εμείς. Γιατί πρέπει να βγούμε από τη σκιά της μόνιμης ήττας. Γιατί όλα μπορούν να είναι αλλιώς. Εκείνο το "όχι" μαζί με το "ναι" σε πράγματα που μπορούν να γίνουν αύριο το πρωί, με τη ρήξη που προτείνει το ΜέΡΑ25». Όσον αφορά στην διεθνή συγκυρία, ο Γιάνης Βαρουφάκης κάνει λόγο για έναν νέο ψυχρό παγκόσμιο πόλεμο που μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει θερμός, λέγοντας πως το ΜέΡΑ25 απαντάει σε αυτό με ένα Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων. «Αδέσμευτοι πάντα, ουδέτεροι ποτέ!».

Ένα πλεονέκτημα για το Μέρα25 αποτελεί και ο Κλέων Γρηγοριάδης. Αντισυμβατικός και συγκρουσιακός, με ρέοντα και γοητευτικό πολιτικό λόγο, κάνει τη διαφορά σε ένα τοπίο όπου ακόμα και οι αριστεροί πολιτικοί με περγαμηνές μασάνε τα λόγια τους, κρατώντας αποστάσεις και ισορροπίες. Χαρακτηριστικά, λίγο πριν σκάσει η είδηση για τα 850 κιλά κοκαΐνης σε πλοίο του εφοπλιστή Λασκαρίδη, ο Κλέων Γρηγοριάδης μίλησε ονομαστικά για τον ρόλο των ολιγαρχών, των καναλαρχών και των εφοπλιστών, χωρίς να εξαιρέσει και τον ιδιοκτήτη του καναλιού που τον φιλοξενούσε!

Η σύμπραξη του ΜέΡΑ25 με τη ΛΑΕ φαίνεται να δυναμώνει την εκλογική του απήχηση και να ενσωματώνει αρκετό ανένταχτο κόσμο της Αριστεράς. Τα ερωτήματα βέβαια είναι πολλά και κρίσιμα. Επιχειρείται να δημιουργηθεί ένας νέος, ισχυρός ριζοσπαστικός πόλος που θα καλύψει το κενό που άφησε η συνθηκολόγηση του τρίτου μνημονίου και η μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ προς τα ευρύτερα ακροατήρια και τον μεσαίο χώρο; Πώς θα χειριστεί αυτό το σχήμα το μεγάλο αίτημα της κοινωνίας για την απαλλαγή από την ακροδεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη; Έχει την πρόθεση να συμβάλει αποφασιστικά σε μια πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας, με την ευκαιρία που δίνει η Απλή Αναλογική; Θα υπερισχύσουν, τα ομολογουμένως ισχυρά τραύματα του καλοκαιριού του 2015 και ίσως πολλές πολιτικές και προσωπικές απογοητεύσεις ή θα βρεθούν οι κοινοί προγραμματικοί βηματισμοί για κυβέρνηση συνεργασίας; Η ΛΑΕ θα είναι θετικός ή αρνητικός παράγοντας σ’ αυτή την κατεύθυνση; Μένει να το δούμε…

ΥΓ. «Σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, ένα κόμμα με 3-4% δεν μπορεί να επιβάλει απόψεις», λέει ο Αλέξης Τσίπρας. Το δίκιο του ισχυρότερου! «Να μου κοπεί το χέρι από τον ώμο αν ψηφίσω κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Θαυμάσια προετοιμασία για σύγκλιση με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση!

 

Πάνος Δημητρούδης

 

Ο δικηγόρος του διαβόλου Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Δαιμονικά )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet