Ο Κέι Μίχαελ Ντανκλ στο κέντρο με μέλη το ΚΚΑ+ σε κινητοποίηση για την κατοικία.

 

 

 

Όταν τον Σεπτέμβριο του 2021 το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας (ΚΚΑ) κέρδιζε με 28,84% (+8,5%), τον δεύτερο σε μέγεθος Δήμο της χώρας, αυτόν του Γκρατς, θεωρήθηκε από το σύνολο του πολιτικού κατεστημένου ότι κάτι «λάθος» συνέβη, παρόλο που οι γκρατσιώτες κομμουνιστές είχαν μακρά παράδοση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έκτοτε συνέβησαν μικρές και μεγαλύτερες επιτυχίες για το ΚΚΑ που είναι μέλος και του ΚΕΑ.  Κατάφερε την είσοδό του σε δημοτικά συμβούλια μικρών πόλεων όπως το Κρεμς αλλά και πολλά συνοικιακά συμβούλια της Βιέννης (σε 19 από τα 23).

Είναι όμως η πρώτη φορά μετά το 1946 και τη θέσπιση του «σκαλοπατιού» 5% για την είσοδο στο περιφερειακό κοινοβούλιο, όπου το ΚΚΑ εκπροσωπείται και μάλιστα με το μεγαλύτερο ποσοστό στην ιστορία του σε όλους τους θεσμούς τοπικά, περιφερειακά και εθνικά. Η εκλογική επίδοση του ΚΚΑ+, όπως είναι η επίσημη ονομασία του συνδυασμού   (KPÖ Plus), με 11,66% είναι κάτι παραπάνω από πολιτικός σεισμός για την υπερσυντηρητική περιφέρεια του Σάλτσμπουργκ. Αν δε συνυπολογίσουμε ότι στην περίφημη πόλη του Σάλτσμπουργκ –τη γενέτειρα του Μότσαρτ- και πρωτεύουσα του ομώνυμου κρατιδίου, ήρθε δεύτερη δύναμη με 21,5% (+20,3%) και ελάχιστα πίσω από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα Αυστρίας, τότε μπορούμε να μιλάμε για «απόβαση» των κομμουνιστών.

Όπως και στην περίπτωση της  δημάρχου του Γκρατς σ/σας Ελκε Κάαρ, έτσι και τώρα, προσπαθεί το μιντιακό και πολιτικό να πείσει ότι το αποτέλεσμα οφείλεται κυρίως αν όχι αποκλειστικά στις χαρισματικές προσωπικότητες των επικεφαλής υποψηφίων.  Προφανές από τη σκοπιά τους. Γιατί η επιλογή της πολιτικής θεματολογίας και η συνεπής εξυπηρέτησή της από το ΚΚΑ+ και στις δύο περιπτώσεις εκθέτουν τις συστημικές δυνάμεις, ιδιαίτερα το Σοσιαλιστικό και Κόμμα των Πρασίνων που έχουν προ πολλού αποποιηθεί την κοινωνική ατζέντα.

Πράγματι, ο 36χρονος Κέι Μίχαελ Ντανκλ –μοναδικός δημοτικός σύμβουλος με το ΚΚΑ στο Σάλτσμπουργκ από το 2019– είναι χαρισματικός. Κυρίως όμως είναι συνεπής. Χαρισματικός στο να καταφέρνει να περνάει ο λόγος του στο βαθιά συντηρητικό εκλογικό σώμα της περιοχής του, ακόμη και όταν τους μιλάει για καυτά θέματα, όπως π.χ ότι «η κατοικία είναι δημόσιο αγαθό και θα πρέπει να αφαιρεθεί από την αγορά ως προϊόν». Είναι συνεπής όταν από την αποζημίωσή του ως δημοτικός σύμβουλος κρατούσε για τον εαυτό του όσα αντιστοιχούσαν στον μισθό του εργάτη και κατέθετε τις υπόλοιπες 28.000 ευρώ το χρόνο στο Κοινωνικό Ταμείο που ίδρυσε, από το οποίο πληρώνονται οι εγγυήσεις ενοικίων για ενοικιαστές που δεν μπορούν να τις καταβάλουν οι ίδιοι. Είναι απολύτως κατανοητό λοιπόν να τρέμουν οι ελίτ της Περιφέρειας μπροστά στο ενδεχόμενο να έχουμε επανάληψη του «φαινομένου» του Γκρατς, με την εκλογή του Μίχαελ Ντανκλ ως δημάρχου το 2024.

Τόσο η Περιφέρεια όσο και η πόλη του Σάλτσμπουργκ έχουν τα υψηλότερα ενοίκια αλλά και συνολικό κόστος ζωής στην Αυστρία. Ήδη από το 2019 όταν το ΚΚΑ τοπικά ακολούθησε το υπόδειγμα πολιτικής διεύρυνσης του εθνικού ΚΚΑ με την ένταξη στις γραμμές του ριζοσπαστών νέων από άλλες αριστερές καταγωγές, όπως τους Πράσινους και συγκροτήθηκε ως ΚΚΑ+, επικρατούν στην πολιτική του ατζέντα τα λεγόμενα ζητήματα της καθημερινότητας. Τα λιγοστά αλλά πολύ  δραστήρια μέλη του βρίσκονται παντού, όπου υπάρχουν κοινωνικά θέματα και κινήματα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση όταν η μεγάλη δημόσια κατασκευαστική εταιρεία κατοικιών Buwok προσπάθησε να διώξει τους ενοικιαστές που κατείχαν προνομιακά συμβόλαια για να μετατρέψει ένα τεράστιο συγκρότημα δημοτικών κατοικιών σε σπίτια πολυτελείας, η μικρή δημοτική ομάδα ήταν παρούσα στον αγώνα των κατοίκων. Έκαναν όμως και κάτι πού πολλοί/ες και στην καθ’ ημάς Αριστερά θα υποτιμούσαν ως περιττή «κοινωνική εργασία». Βοήθησαν στην πράξη του ένοικους να υπερβούν τα πολύπλοκα γραφειοκρατικά εμπόδια (συμπλήρωναν οι ίδιοι πόρτα-πόρτα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά) που επί τούτου θέσπισε η Περιφέρεια ώστε να τους δυσχεράνει την πρόσβαση στα επιδόματα θέρμανσης, κατοικίας κλπ, προκειμένου να τους εξωθήσει στην οικειοθελή αποχώρηση από τα συμβόλαια της κοινωνικής κατοικίας που διέμεναν. Αυτό με την σειρά του συνέβαλε στην δημιουργία διαχρονικής αξιόπιστης σχέσης με τα στρώματα που η παρατεταμένη κρίση ακρίβειας πλήττει ακόμη και τα ευμαρή στρώματα της περιοχής. Έχοντας τώρα περισσότερους πόρους, με πέντε έδρες στο Περιφερειακό Κοινοβούλιο, θα μπορέσουν να απογειώσουν αυτή την πολιτική και κοινωνική τους δράση.

Αυτό είναι που θορυβεί όσο ποτέ άλλοτε την πολιτική ελίτ της περιοχής και της χώρας ολόκληρης, η οποία έχει και μεγάλη παράδοση στον αντικομουνισμό. Ανοίγει, λοιπόν, ξανά και με ένταση η συζήτηση για το εάν υπάρχει πολιτικός χώρος αριστερά του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αυστρίας, το οποίο λόγω της εγκατάλειψης της κοινωνικής ατζέντας βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση. Τα αποτελέσματα όλων των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων απαντούν καταφατικά στο παραπάνω ερώτημα. Η συμμετοχή πολλών νέων γυναικών και ανδρών στο ΚΚΑ+ τόσο εθνικά όσο και τοπικά, οι οποίες με ακομπλεξάριστο τρόπο και αυθεντικά ριζοσπαστικό λόγο προσεγγίζουν την κοινωνική και πολιτική ατζέντα, ενισχύουν την πιθανότητα να ξαναδούμε το ΚΚΑ και σε άλλα τοπικά Κοινοβούλια αλλά και στο εθνικό.

 

Γιώργος Χονδρός Ο Γιώργος Χονδρός ανήκει στη γραμματεία τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet