Μαρτυρίες μέσα από την εμπόλεμη ζώνη περιγράφουν την κατάσταση
Νέα εκεχειρία έχει τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (24/4) στο Σουδάν διάρκειας 72 ωρών. Οι φονικές συγκρούσεις μεταξύ των επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων του σουδανέζικου στρατού (Sudanese Armed Forces-SAF) Αμπντελφαττάχ αλ-Μπουρχάν (Abdelfattah al-Burhan) και του Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο (Mohamed Hamdan Dagalo), αλλιώς Χεμέντι, του στρατιωτικού ηγέτη των δυνάμεων ταχείας απόκρισης (Rapid Support Forces- RSF) στην αφρικανική χώρα έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον σε 427 πολίτες, ενώ πάνω από 3.700 είναι βαριά τραυματισμένοι.
Η κατάπαυση πυρός αποσκοπούσε στη δημιουργία ασφαλών χερσαίων διαδρόμων για την εξασφάλιση ανθρωπιστικής βοήθειας και την απόδραση από το πύρινο μέτωπο του πολέμου των μελών διπλωματικών αποστολών. Το ανθρώπινο ποτάμι της προσφυγιάς κυλά ακατάπαυστα, χωρίς καμία συνδρομή Ανθρωπιστικής Οργάνωσης, για να βγει στο ξέφωτο μιας άλλης, ξένης, γης, για να σωθούν οι άμαχοι από τον όλεθρο του εμφύλιου πολέμου. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής υπάρχουν διάσπαρτες πυρήνες σύγκρουσης ελεγχόμενης έντασης. Όχι όμως όλοι. Εκεί στα σύνορα μια νέα ανθρωπιστική τραγωδία εξελίσσεται, τους «διαλέγουν» έναν προς ένα μετά από μέρες αναμονής. Το «εισιτήριο» της απόδρασης διαμορφώνει κανόνες προτεραιοποίησης. Μέχρι την Τετάρτη, βρετανοί πολίτες έμειναν πίσω παγιδευμένοι στο αεροδρόμιο Γαντί Σαεέντνα ολοκληρώνοντας ένα ταξίδι 800χλμ, ενώ οι σφαίρες σπέρνουν τον τρόμο και το θάνατο. Αντίστοιχα και σουδανοί πολίτες είναι παγιδευμένοι στα σύνορα, χωρίς καμία ελπίδα σωτηρίας αν γυρίσουν πίσω, καθώς σε όλο το Σουδάν οι «αντίπαλοι» πύραυλοι των αρχηγών της Χούντας κυριολεκτικά θρυμματίζουν ανθρώπινες ζωές, ακόμα και σωρούς νεκρών, όπως δήλωσε η βρετανικής καταγωγής Ροζάν Αχμέντ στο Sky News.
Η «Εποχή» μεταφέρει τις μαρτυρίες του δημοσιογράφου και φωτορεπόρτερ Αχμέντ Κούτζα και του εθελοντή, επικεφαλής κοινότητας και podcaster Μουσάμπ Αμπνταλχάντι Μπάμπκερ, οι οποίοι βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη.
Ν. Γ.
Ο πόλεμος πλέον αποκτά χαρακτηριστικά σύγκρουσης μεταξύ φυλών, δεν είναι ξεκάθαρο αν αφορά τον στρατό του Σουδάν με τις Δυνάμεις Ταχείας Απόκρισης. Επιπρόσθετα υπάρχει βαρύς οπλισμός στα χέρια των πολιτών, μετά την εισβολή τους σε αστυνομικά τμήματα όπου απέσπασαν όπλα.
Στο Νότιο Νταρφούρ η κατάσταση είναι έκρυθμη και απρόβλεπτη. Σε διάφορα σημεία στην πόλη Νιάλα μαίνονται σφοδρές μάχες, καθώς ακούγονται συνέχεια πυροβολισμοί σε διαφορετικά σημεία της πόλης. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό για τη Μετανάστευση (ΙΟΜ), οι πολίτες που ζουν κοντά στο κέντρο επιχειρήσεων του SAF διέφυγαν, βρίσκοντας καταφύγιο σε περιοχές βόρεια και νότια της πόλης και σε γειτονικά χωριά. Άγνωστοι δράστες, πάνοπλοι, εισέβαλλαν στις εγκαταστάσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων και σε κυβερνητικά κτήρια, παρά τις προσπάθειες να διασφαλιστεί η προστασία τους από τους υπαλλήλους του γραφείου του Κυβερνήτη και την Επιτροπή παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Περαιτέρω, η λεηλασία ζωτικών ειδών, πρώτης ανάγκης, όπως και προϊόντων διατροφής θα επηρεάσουν την παροχή τους σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες μέσα στη χώρα. Επιπρόσθετα υπάρχουν αναφορές για τη λεηλασία πανεπιστημίων, ιδιωτικών επιχειρήσεων, αγορών και υγειονομικών μονάδων στην πόλη. Συνεπώς είναι αδύνατο να προσεγγιστούν πολίτες εγκλωβισμένοι. Κάθε παροχή δράσεων ανθρωπιστικής βοήθειας για την ανακούφιση του πληθυσμού έχει διακοπεί, εξαιτίας του κλίματος ανασφάλειας που επικρατεί. Τις πρώτες μέρες του πολέμου, σύμφωνα με τη Σουδανική Οργάνωση της Ερυθράς Ημισελήνου (SRCS), στην Νιάλα 8 πολίτες σκοτώθηκαν και 12 τραυματίες μεταφέρθηκαν σε μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας.
Στο Δυτικό Νταρφούρ, οι μάχες μεταξύ του τακτικού στρατού (SAF) και των δυνάμεων ταχείας απόκρισης (RSF) λαμβάνουν χώρα στην πόλη Αγκ Γκενέινα, όπου η κατάσταση είναι σχετικά ήρεμη και η αγορά λειτουργεί εν μέρει, αν και υπάρχουν αναφορές ότι λεηλατήθηκαν εγκαταστάσεις κυβερνητικών κτηρίων. Στην κοινότητα Χαμπίλα 100 οικογένειες, περίπου 500 τα μέλη τους, αρχικά δέχθηκαν επιθέσεις από ένοπλους άνδρες και στη συνέχεια λεηλατήθηκαν τα σπίτια και η περιουσία τους. Αντίστοιχα στην τοποθεσία Μπέιντα(Beida) σημειώθηκαν κλοπές στην τοπική αγορά . Οι κάτοικοι της λόγω του τρόμου και της ανασφάλειας που νιώθουν διέφυγαν προς το Τσαντ.
Στο Βόρειο Νταρφούρ ριπές, εξακολουθούν να ακούγονται στην πόλη Αλ-Φασέρ. Το βαρύ πυροβολικό χτυπάει περιοχές εκτός της πόλης και ομάδες ένοπλων εισέβαλλαν σε γραφεία μη κυβερνητικών οργανώσεων. Επιπρόσθετα, δημόσιες υπηρεσίες υπέστησαν ζημιές από τους βομβαρδισμούς. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες στην τοποθεσία Κεμπκάμπια 50 πολίτες σκοτώθηκαν και στον καταυλισμό Αμπου Σουκ, το στρατόπεδο των μόνιμα εκτοπισμένων προσώπων, 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Στο Κεντρικό Νταρφούρ σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται στην κοινότητα Ζαλινγκέι. Αντίστοιχα όπως και στις άλλες πόλεις, έλαβαν χώρα επιδρομές σε κυβερνητικές υποδομές και σε Οργανισμούς παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών και 3.500 χιλιάδες οικογένειες που έμεναν κοντά στη στρατιωτική βάση, διέφυγαν προς άλλες περιοχές.
Ο συνολικός απολογισμός νεκρών/τραυματιών στην πόλη Νιάλα
Με το ξέσπασμα του πολέμου η νεολαία στη Νιάλα έχει πάρει πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες, προσπαθώντας να ανακουφίσει οικογένειες που χρήζουν άμεσης στήριξης, παροχής ιατρικής βοήθειας και κάλυψης διατροφικών αναγκών, καταδεικνύοντας ότι διαμορφώνεται μια πρωτοφανής κοινωνική συνοχή. Στους δρόμους φοιτητές και μαθητές και εκπρόσωποι σωματείων συγκροτούν νυχτερινές περιπολίες για να αποτραπούν κλοπές λαϊκών περιουσιών και λεηλασίες κρατικών/ιδιωτικών υποδομών, επιτρέποντας την κυκλοφορία το πρωί και επιβάλλοντας στις 10 το βράδυ απαγόρευση μετακίνησης.
Μέχρι την επιβολή της κατάπαυσης πυρός τη Δευτέρα 24/4, η Γενική Διεύθυνση αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στη δημόσια υγεία και ελέγχου επιδημιών του υπουργείου Υγείας στο Νότιο Νταρφούρ ανακοίνωσε ότι συνολικά 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 271 τραυματίστηκαν βαριά λόγω της σύρραξης των SAF και RSF. Τόσο οι κινητές μονάδες παροχής πρώτων βοηθειών που στελεχώνονται, κυρίως, από τους νέους εθελοντές, όσο και οι γιατροί της πανεπιστημιακής κλινικής της πόλης και του σουδανέζικου τουρκικού Πανεπιστήμιου κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Οι σωροί των νεκρών και οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στα προαναφερθέντα νοσοκομειακά ιδρύματα.
Ο υπουργός Υγείας Δρ. Ρεχάμπ Φατέχ Αλ-Ραχμάν αφού ενημερώθηκε από τους Πρόεδρους των νοσοκομείων Δρ. Καλέντ Άνταμ Ακμπάρ και Δρ. Αμπάς Χασάν Σάμς Ελ-Ντιν σχετικά με την επάρκεια φαρμάκων, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι λόγω της σφοδρότητας των συγκρούσεων και αεροπορικών επιδρομών, τα σώματα των νεκρών είχαν τεμαχιστεί και ότι οι σωροί παραδόθηκαν στις οικογένειες τους.
Ο υπουργός κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του, ανέδειξε τις δυσχερείς συνθήκες εντός των οποίων λειτουργούν τα νοσοκομεία, εξαιτίας των διακοπών υδροδότησης και ηλεκτροδότησης και εξήρε τον καταλυτικό ρόλο του ιατρικού/υγειονομικού προσωπικού για τη διάσωση της ζωής των ασθενών και των τραυματισμένων.
Τέλος να αναφέρω ότι λεηλατήθηκε το Εθνικό Ταμείο για την κάλυψη ιατρικών υλικών. Στο κτήριο υπήρξαν εκτεταμένες καταστροφές και σημειώθηκαν βανδαλισμοί, καθώς οι δράστες προσπάθησαν να κάψουν κτιριακές υποδομές και αποθηκευτικούς χώρους, ενώ ταυτόχρονα έκλεψαν φαρμακεία στις κατοικημένες περιοχές της πόλης.
Ορθώστε το ανάστημα σας
Το Σουδάν βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, στα πρόθυρα κατάρρευσης, καθώς οι πολίτες αδυνατούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, προκειμένου να μεταβούν σε άλλη τοποθεσία, χωρίς να έχουν την οικονομική δυνατότητα να ικανοποιήσουν τις στοιχειώδεις ανάγκες για την επιβίωση τους. Πριν την έναρξη της εκεχειρίας, εξαιτίας της σύγκρουσης μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων SAF και RSF που εξελίσσονταν σε ολόκληρη τη χώρα, σε πολλές κοινότητες στο Χαρτούμ έχει διακοπεί η παροχή ρεύματος. Ο σουδανέζικος λαός υποφέρει από την έλλειψη τροφής και πόσιμου νερού.
Για όλους εμάς ιδιαίτερα τους μαθητές, τη νεολαία, τις επιτροπές αντίστασης, τα συνδικάτα και την οργανωμένη κοινωνία των πολιτών είναι απόλυτα κατανοητό ότι για να υπερβούμε αυτήν την πρωτοφανή κρίση ως κοινωνία των πολιτών, θα πρέπει να εργαστούμε συλλογικά. Η δική μας πρωτοβουλία συμβάλλει στο να βοηθήσουμε όλο τον κόσμο να μεταβεί σε ασφαλέστερες τοποθεσίες συνοδεύοντάς τους και μέχρι τα σύνορα, εξασφαλίζοντας τους εισιτήρια για τη μετακίνηση τους όπως επίσης νερό, φάρμακα και τρόφιμα. Για την ταυτοποίηση ξένων πολιτών συνεργαζόμαστε με πρεσβείες ξένων χωρών.
Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή της στο Σουδάν. Αυτός ο νέος πόλεμος έχει στοιχίσει την ζωή εκατοντάδων πολιτών, ενώ κινδυνεύουν χιλιάδες τραυματίες στοιβαγμένοι σε νοσοκομεία που υπολειτουργούν, τα περισσότερα χωρίς ρεύμα. Στο Χαρτούμ πλέον αντικρίζεις μια βιβλική καταστροφή, όλα σχεδόν τα σπίτια έχουν γκρεμιστεί.
Η πολιτική κατάσταση παραμένει τελείως ρευστή, κανένας δεν γνωρίζει τι θα συμβεί την επόμενη μέρα. Και όμως τον Δεκέμβριο του 2019 ο λαός μας βγήκε στους δρόμους για να αγωνιστεί για την ανατροπή του δικτάτορα Ομάρ Αλ-Μπασίρ για να αποκτήσει την ελευθερία του και να προασπίσει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Λόγω των δικλείδων που προβλέπονται στις ειρηνευτικές συμφωνίες, οι στρατιωτικοί απέκτησαν απεριόριστη εξουσία, παραβιάζοντας θεμελιώδεις δημοκρατικές πρόνοιες ενώ δεν υφίστανται θεσμικά μηχανισμοί λογοδοσίας για τα εγκλήματα που διέπραξαν εναντίον του λαού μας. Μια πρώτη, αποσπασματική καταγραφή έχει υλοποιηθεί από Διεθνείς Οργανώσεις και συγκεκριμένα τη Διεθνή Αμνηστία: Ο Ομάρ αλ Μπασίρ παραπέμπεται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Σύμφωνα με την Οργάνωση, από το 2003, με τις μαζικές επιθέσεις εναντίον αμάχων από το στρατό στο Νταρφούρ, έως σήμερα εξοντώνεται συστηματικά ο λαός του Σουδάν, με παράνομους φόνους αμάχων, βιασμούς γυναικών και κοριτσιών, τον βίαιο εξαναγκαστικό εκτοπισμό αμάχων και τη χρήση χημικών όπλων.
Σε όλες τις πόλεις της χώρας μας, το Δημοκρατικό λαϊκό Κίνημα αγωνίζεται για την ανατροπή των Στρατηγών, ορθώνοντας το ανάστημα του μπροστά από τα οδοφράγματα των δυνάμεων καταστολής και ας έχει πληρώσει βαρύ τίμημα, με τις δολοφονικές επιθέσεις τους εναντίον τους. Από το πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου του 2021 έως τώρα 119 άνθρωποι που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, σκοτώθηκαν από τα πυρά του στρατού/αστυνομίας . Και οι σφαίρες πάντα στόχευαν ψηλά στο κεφάλι, στην καρδιά και στο λαιμό.
Απευθύνομαι στους νέους ανθρώπους της χώρας σας και σε ολόκληρο τον κόσμο: ορθώστε το ανάστημα σας σε όποια εξουσία διολισθαίνει σε αντιδημοκρατικές πολιτικές και μεθοδεύσεις, σταθείτε στο πλευρό μας και σε όλους τους πρωτοπόρους που αγωνίζονται ενάντια σε απολυταρχικά καθεστώτα για να αποκτήσουν την ελευθερία τους και να δημιουργήσουν οδικό χάρτη βαθμιαίας μετάβασης σε δημοκρατικό πολίτευμα.
Αχμέντ Κούτζα, Μουσάμπ Αμπνταλχάντι Μπάμπκερ