Εκατό ημέρες οργής με πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις και απεργίες
Με αιχμή τις διαδηλώσεις και τις απεργίες της Πρωτομαγιάς, η CGT ξεκινά νέο κύκλο κινητοποιήσεων απαντώντας με «100 ημέρες εθνικής οργής και δράσεων» στις «100 ημέρες ειρήνευσης» που επαγγέλθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν. Στόχος είναι η στενή πολιορκία του γάλλου προέδρου και των υπουργών του, με τους εργαζόμενους της Εθνικής Ομοσπονδίας Ορυχείων και Ενέργειας της CGT (FNME CGT), να προχωρούν σε διακοπές ρεύματος όπου εμφανιστεί ο Μακρόν ή μέλη της κυβέρνησής του, την ίδια στιγμή που η πρώτη επέτειος της επανεκλογής του Μακρόν γιορτάστηκε με τουλάχιστον 350 συναυλίες και διαμαρτυρίες με κατσαρόλες, σύμφωνα με το Attac.
Πλατφόρμα διαμαρτυρίας
Οι γάλλοι εργαζόμενοι θα μετατρέψουν την φετινή Πρωτομαγιά σε μια νέα μεγάλη ευκαιρία απεργιών και κινητοποιήσεων, με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να απεργούν από τις 30 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου, ενώ προβλέπονται μεγάλες διαδηλώσεις έξω από τα κυβερνητικά κτίρια ή τις έδρες του υπουργείου Οικονομικών σε όλη την χώρα, με διακοπές ρεύματος στις περιοχές που θα εμφανιστεί ο Γάλλος πρόεδρος, η πρωθυπουργός και υπουργοί της χώρας.
Μέσα στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων και απεργιών που θα συνεχιστούν για τις επόμενες 100 ημέρες η FNME CGT προειδοποίησε για διακοπές ρεύματος μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του Φεστιβάλ των Καννών από τις 16 έως τις 27 Μαΐου, του Γκραν Πρι του Μονακό στις 16 Μαΐου, του τουρνουά τένις του Ρολάντ Γκαρό στο Παρίσι από τις 28 Μαΐου έως τις 11 Ιουνίου και του Φεστιβάλ των Τεχνών της Αβινιόν από τις 5 έως τις 25 Ιουλίου. «Δεν θέλουμε να ακυρώσουμε τις εκδηλώσεις, αλλά να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα διαμαρτυρίας. Πολλές προσωπικότητες μας υποστηρίζουν», τόνισε ο γραμματέας της FNME CGT Φαμπρίς Κουντούρ
«Όσο περισσότερο επιβεβαιώνεται η κοινωνική διαμαρτυρία, τόσο τελειοποιούνται τα μέσα που είναι αφιερωμένα στην αποτροπή της. Όσον αφορά την επιτήρηση και τα μη φονικά όπλα, η φαντασία του υπουργείου Εσωτερικών δεν έχει όρια», προειδοποίησε η εφημερίδα του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος «Ουμανιτέ», σχολιάζοντας τη δημοσίευση του διατάγματος για την χρήση drones, ενώ στο κέντρο της χώρας, στο Σαιντ Σολίν που θέλουν να κατασκευάσουν ένα είδος τεχνητής λίμνης, οι 6.200 χωροφύλακες χρησιμοποίησαν μαζικά ένα αόρατο υγρό για την ανίχνευση των διαδηλωτών ακόμη και αρκετές ημέρες μετά τον ψεκασμό τους. Δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Elabe για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού BFMTV έδειξε ότι το 69% έχει μια αρνητική άποψη για την επανεκλογή του Μακρόν.
Εκτός κλίματος, ο οδικός χάρτης
Η πρωθυπουργός της χώρας Ελιζαμπέτ Μπορν, αποφεύγοντας να αναφέρει έστω και μια λέξη για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και το τεράστιο κύμα διαμαρτυρίας, παρουσίασε τον «Οδικό χάρτη» της κυβέρνησης μέχρι το Σεπτέμβριο αναφερόμενη στα θέματα της εργασίας και της αγοραστικής αξίας των μισθών, με το πάγωμά τους και τον κορσέ του 3% στο δημόσιο έλλειμμα, της παιδείας, της οικολογίας, της βιομηχανίας και της μετανάστευσης, στέλνοντας μάλιστα επιπλέον 150 αστυνομικούς για τον έλεγχο των συνόρων με την Ιταλία της Τζιόρτζια Μελόνι, που ανακήρυξε την χώρας της σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της νέας «εισβολής» μεταναστών από τις βόρειες ακτές της Αφρικής, χωρίς να υπολογίσουμε αυτούς του νέου κύματος από το μαρτυρικό Σουδάν .
Πολυπληθείς και θορυβώδεις υποδοχές
Από την πλευρά του ο Μακρόν, που ξεκίνησε μια επεισοδιακή από ότι φαίνεται περιοδεία στις περιφέρειες της χώρας, διακωμώδησε τις διαμαρτυρίες με τις κατσαρόλες, υποστηρίζοντας ότι η χώρα πρέπει να παράγει περισσότερες, κινδυνολογώντας ότι οι διαμαρτυρίες μπορεί να οδηγήσουν στην άφιξη της Λε Πεν στην προεδρία της χώρας. Από τις σελίδες της «Le Parisien» ο Μακρόν προσπάθησε να εμφανιστεί ως ο προστάτης της δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορούν να του δώσουν μαθήματα», γιατί σταμάτησε δύο φορές την Λε Πεν «με τα εργοτάξια της επαναβιομηχάνισης, την οικολογία, την τάξη και τον αγώνα για δημόσιες υπηρεσίες». Για τον Μακρόν η Λε Πεν, που φαίνεται να απορροφά διαρκώς και περισσότερους ψηφοφόρους του στις δημοσκοπήσεις, μπορεί να φθάσει στην προεδρία εάν δεν υιοθετηθούν οι κατάλληλες απαντήσεις στις προκλήσεις της χώρας και «δεν αντιμετωπιστούν τα συνήθη ψέματα και η άρνηση της πραγματικότητας».
Η απάντηση φαίνεται να έφθασε από την 88χρονη Μπριζίτ Μπαρντό, που με μακροσκελή επιστολή – ανάρτησή της στο Twitter απευθύνθηκε ονομαστικά στον γάλλο πρόεδρο χαρακτηρίζοντας τον «διαβολικό όν», «απεχθή μαριονέτα» και δειλό που δεν σέβεται τους Γάλλους. Για την Μπαρντό ο Μακρόν θέλει να μετατρέψει την Γαλλία «σε σκουπιδοτενεκέ που θα χρησιμοποιεί για θρόνο» και ότι «απολαμβάνει μια σαδιστική ευχαρίστηση να κάνει τον λαό του και τους πιο ταπεινούς και ευάλωτους να υποφέρουν».
Ο Μακρόν, μετά τις διαμαρτυρίες με κατσαρόλες στη μικρή Βεντόμ της κεντρικές Γαλλίας βρήκε μια πολυπληθή και θορυβώδη επιτροπή υποδοχής που διοργανώθηκε από την CGT την Πέμπτη στο μικρό Σατό ντε Ζου λίγα χιλιόμετρα από την Ελβετία, ενώ προηγούμενα στη Γάγγη στη Νότια Γαλλία οι διαδηλωτές και οι κάτοικοι διέκοψαν την παροχή ηλεκτρισμού στο σχολείο που επισκέφθηκε. Παράλληλα, στη Λιλ δίπλα από το Βέλγιο η CGT έδινε μια δικαστική μάχη εναντίον εταιρείας που χρησιμοποιεί προσωρινούς – ενοικιαζόμενος εργαζόμενους για να αντικαταστήσει δεκάδες απεργούς που απεργούν εδώ και επτά εβδομάδες απαιτώντας ουσιαστικές αυξήσεις.
Σε πολιορκία
Οι υπουργοί του Μακρόν δεν έχουν καλύτερη τύχη. Στον Σταθμό της Λυών του Παρισιού, ο 56χρονος υπουργός Παιδείας Παπ Ντιαγιέ πολιορκήθηκε στο τρένο που τον μετέφερε και δραπέτευσε από μια δευτερεύουσα έξοδο, ενώ η παρουσία του στη Λυών πραγματοποιήθηκε μέσα από διαδοχικές διαμαρτυρίες, όπου οι διαδηλωτές προσπάθησαν να παραβιάσουν την είσοδο το ιδρύματος που θα μιλούσε. Στο Θέατρο του Παρισιού, η λιβανέζικης καταγωγής υπουργός Πολιτισμού Ρίμα Αμπντουλάχ Μαλάκ βρέθηκε στο στόχαστρο των διαδηλωτών που την περίμεναν έξω από το θέατρο, ενώ αμέσως μετά ήρθε η σειρά των ηθοποιών να την αποδοκιμάσουν από την σκηνή, εξαναγκάζοντας την υπουργό να λάβει το λόγο για να υπερασπιστεί την πολιτική της.
Μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος επιταχύνονται και οι πολιτικές διαδικασίες στην Αριστερά και στο μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων. Ο Ζαν Λουκ Μελανσόν, ικανοποιημένος που ο Μακρόν «έμεινε στο σκοτάδι κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε εργοστάσιο» και «οι υπουργοί του μπλοκάρονται όπου χώσουν τη μύτη τους» υπογράμμισε ότι η Γαλλία βρίσκεται μπροστά σε μια επανάσταση των πολιτών, χάρις στην ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος και την αντίσταση στο κοινοβούλιο, διαχωρίζοντας την επανάσταση των Γάλλων πολιτών από τις «σοσιαλιστικές επαναστάσεις». Ο Μελανσόν ανακοίνωσε μια συνάντηση κορυφής των ηγετών της Nupes για την Τρίτη 3 Μαΐου με τις προοδευτικές, αριστερές και κομμουνιστικές συνιστώσες της να έχουν σε πολλά σημεία διαμετρικά αντίθετες θέσεις με τις απολυταρχικές τάσεις του ηγέτη της Ανυπότακτης Γαλλίας.