Αύριο Σάββατο, στις 11 πμ, οι κάτοικοι της Ραφήνας κλιμακώνουν τον αγώνα τους για τη διάσωση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Στην κεντρική πλατεία της πόλης πραγματοποιείται συγκέντρωση και συναυλία, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της πόλης προς τις εκβολές του ποταμού – ρέματος. Οι κινητοποιήσεις, που είναι μαζικές για τα μέτρα της περιοχής και τις προεκλογικές περισπάσεις, ξεκίνησαν την Κυριακή με συγκέντρωση κατοίκων στο ίδιο το ρέμα με πρωτοβουλία της «Κίνησης για την Ανάδειξη και Προστασία του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας» σε συνεργασία με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις της περιοχής.

 Υπήρχαν πληροφορίες, και ανησυχίες, ότι θα αρχίσουν τα έργα που με τον ψευδώνυμο τίτλο «διευθέτηση της κοίτης» θα καταστρέψουν το ρέμα, μετατρέποντάς το σε κοινό «αγωγό ομβρίων». Ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Μπουρνούς είχε ενημερώσει σχολικούς συλλόγους σχετικά πριν τις γιορτές. Και πράγματι, οι μπουλντόζες της έκαναν την εμφάνισή τους τη Δευτέρα! Ήδη πρόλαβαν, με το πρόσχημα ότι θα καθαρίσουν το ρέμα, να κάνουν καταστροφές, σε έκταση τουλάχιστον, σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών, τετρακοσίων μέτρων. Η Κίνηση διαμαρτύρεται, επιπλέον, διότι αυτές οι παράνομες εργασίες «επιλέχθηκε να αρχίσουν εν μέσω αναπαραγωγικής περιόδου. Τα πουλιά φεύγουν πανικόβλητα από τις φωλιές τους, τα αυγά, τα νεογνά και οι φωλιές καταστρέφονται, παρότι η σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία (2009/147) για τη διατήρηση των άγριων πουλιών ορίζει ότι απαγορεύεται κάθε καταστροφή ή βλάβη των φωλιών και των αυγών των πουλιών»! Ανίδεοι και χορτάτοι κατά πως λέει και ο ποιητής ...

Το έργο, δήθεν «διευθέτησης» και «οριοθέτησης» του Μεγάλου Ρέματος, είχε αποφασιστεί από τον υπουργό Μεταφορών 18/6/2019 και με προεδρικό διάταγμα της 12ης Ιουλίου 2021 που είχε ως θέμα την “Επικύρωση καθορισμού οριογραμμών ρέματος Ραφήνας” έκτασης 17 χιλιομέτρων και κόστους 101 εκ. ευρώ. Σχεδιάζεται μάλιστα να γίνει με κοινοτικούς πόρους και δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Όπως σημειώνει η Κίνηση, το σχέδιο αυτό «ακολουθεί απαρχαιωμένες και επικίνδυνες μεθόδους τσιμεντοποίησης, που στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο έχουν αποδειχθεί καταστροφικές για τη φύση και έχουν εδώ και χρόνια εγκαταλειφθεί. Αντίθετα, λόγω της κλιματικής κρίσης», παρατηρεί, «σήμερα στην Ευρώπη, δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ για την επαναφορά των ποταμών στη φυσική τους κοίτη (renaturalisation) και έχει τεθεί ως στόχος μέχρι το 2030 η επαναφορά της φυσικής ροής σε 25.000 χιλιόμετρα ποταμών». Το ίδιο καταστροφικό έργο, παρ’ όλα αυτά, συναντούμε και σε άλλες περιοχές της Αττικής όπως στο πανέμορφο Ρέμα της Πικροδάφνης, στο νότιο μέτωπο που ξεκινά από τον Υμηττό και εκβάλλει στον Άλιμο.

Δεν είναι, πράγματι, ιδιαίτερα γνωστά τα όμορφα σημεία αυτού του ρέματος, με εναλλαγές και σπάνια είδη πουλιών, αλλά και μικρούς καταρράκτες και λιμνούλες. Το ρέμα, να σημειωθεί, διατηρεί τη ροή των υδάτων ολόκληρο το έτος! Αντιγράφουμε από την Αυγή της Τετάρτης 26 Απριλίου, από το πλήρες ρεπορτάζ της Λούλης Σταυρογιάννη, τα χαρακτηριστικά του ρέματος όπως επισήμως ορίζονται και γι’ αυτό εντέλλεται η προστασία του. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα υδατόρεμα Α προτεραιότητας, ρέμα «Ιδιαίτερου Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος» με βάση προεδρικό διάταγμα, ενταγμένο στο Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τα νερά, ως «περιοχή που προορίζεται για την προστασία οικοτόπων και ειδών». Εντούτοις, ποικίλες δυνάμεις οπισθοδρόμησης, που επηρεάζουν και ωθούν, δυστυχώς, σε εφεκτική στάση και δυνάμεις της Αριστεράς σχεδιάζουν, χωρίς επίγνωση της περιβαλλοντικής βλάβης, την καταστροφή του.

Για την αποτελεσματική προστασία του ρέματος η Κίνηση καλεί τον κόσμο, περιβαλλοντικές οργανώσεις και συλλογικότητες, κόμματα και παρατάξεις που υπερασπίζονται το περιβάλλον σε καθημερινή παρουσία στις 8:00 έξω από το εργοτάξιο (επί της οδού Αύρας), για να αποτραπεί η συνέχιση των εργασιών. Οι συμμετοχές ή όχι θα δοκιμάσουν και την ειλικρίνεια εκπεφρασμένων προγραμματικών θέσεων.

Στο νομικό πεδίο, παράλληλα, φορείς και πολίτες κατέθεσαν αίτηση αναστολής και προσωρινής διαταγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το σταμάτημα όλων των εργασιών μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ που εκκρεμεί από το 2019! Την προσφυγή συνέταξε ο αναπληρωτής καθηγητής Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και συνεργάτης της «Εποχής» Γιώργος Μπάλιας. Εν τω μεταξύ, εχθές κατατέθηκε και αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης παραχώρη­σης χώρου εργοταξίου από τον δήμο στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ, προκειμένου να φύγει μέσα από την πόλη της Ραφήνας το εργοτάξιο του έργου. Εκεί εγκαταστάθηκε και λειτουργεί χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση σε ζώνη Α (πρασίνου) της ΖΟΕ και ανάμεσα σε 6 σχολεία της Ραφήνας.

 

Παύλος Κλαυδιανός Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet