Ο πολιτιστικός και περιβαλλοντικός σύλλογος «Αμπασάδα» γεννήθηκε το 2023 από την ανάγκη να αναζητήσουμε δρόμους κοινής δράσης απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τήνος τα τελευταία χρόνια.

Φιλοδοξία μας είναι να συμβάλουμε στην προστασία και την ανάδειξη του ιδιαίτερου πολιτιστικού, φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, καθώς και του μοναδικής αισθητικής αξίας τοπίου της Τήνου, αλλά και ευρύτερα των νησιών των Κυκλάδων και του Νοτίου Αιγαίου.

Τα μέλη μας ανήκουν σε ένα ευρύ επαγγελματικό φάσμα. Οι περισσότεροι είμαστε μόνιμοι κάτοικοι του νησιού. Αυτό που μας συνδέει είναι η αγάπη για αυτό τον τόπο, η επιθυμία να δούμε την πραγματική ποιότητα της ζωής κατοίκων και επισκεπτών να βελτιώνεται, καθώς και να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές ένα τοπίο και έναν πολιτισμό αντάξιο αυτών που μας παραδόθηκαν.

Η Τήνος, το χειροποίητο νησί, είναι το αποτέλεσμα ανθρώπινου μόχθου χιλιετιών. Το τοπίο της χαρακτηρίζεται από αγροτικά κτίσματα και αγροτικές κατασκευές: περιστεριώνες και μύλους, πεζούλες, μονοπάτια, αλώνια, αχυρώνες, στάβλους, αγροικίες. Την Τήνο κοσμούν περισσότερα από 500 χιλιόμετρα μονοπατιών, περίπου χίλιοι περιστεριώνες, ενώ τα σταβλάκια πιθανότατα ξεπερνούν τις 30.000 ή τις 40.000. Κάποια από αυτά είναι αριστουργήματα λαϊκής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και μαστοριάς. Κάποια είναι παμπάλαια, κάποια υπεραιωνόβια – μνημεία.
Η Αμπασάδα προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού σχετικά με τη σημασία που έχουν τα ξερολιθικά αγροτικά κτίσματα και κατασκευές για την ιδιαίτερη ταυτότητα του τόπου, το τοπίο και, τελικά, το τουριστικό προϊόν.
Πώς μπορούμε να τα προστατεύσουμε;
Πώς τα χρησιμοποιούμε για τις σημερινές ανάγκες, με σεβασμό για τον τόπο;
Αν τα αξιοποιούσαμε για να πρασινίσουμε το νησί;
Τι συμβαίνει με τα έργα που συνοδεύουν την επανάχρηση των αγροτικών κτισμάτων, όπως διανοίξεις δρόμων, γεωτρήσεις, ηλεκτροδότηση;
Αν ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του νησιού αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα, αρκούν ο ήλιος και η θάλασσα για να παραμείνει το νησί ελκυστικό στους επισκέπτες και στους κατοίκους του;

Για όλα τα παραπάνω ερωτήματα πραγματοποιήθηκε ένα διήμερο εκδηλώσεων και ομιλιών Σάββατο 22 και Κυριακή 23 Απριλίου, που περιλάμβανε πεζοπορική διαδρομή Φαλατάδος - Μυρσίνη - Φαλατάδος, ημερίδα το Σάββατο με θέμα «Η προστασία του τοπίου ως συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού» και την Κυριακή με θέμα «Επαναφέροντας το χειροποίητο στο τηνιακό τοπίο».

 

Πηγή: ambassada.gr

 

* Αμπασάδα σημαίνει θέλημα, εξυπηρέτηση

 

Πρόσφατα άρθρα ( Περιβάλλον )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet