Mετά την τραγωδία των Τεμπών, η ασφάλεια αναδεικνύεται ως κορυφαίο αίτημα της κοινωνίας. Aσφάλεια για τη ζωή μας γενικά, όχι μόνο στις μεταφορές, όπου αποδείχθηκαν τα εγκληματικά λάθη της κυβέρνησης. Aσφάλεια στην υγεία, στην εργασία, στη στέγη. Ασφάλεια στα δημόσια αγαθά, νερό και ρεύμα. Είναι οι τομείς που η κυβέρνηση, τέσσερα χρόνια τώρα, καταργεί τον δημόσιο χαρακτήρα τους και τους παραδίδει σε ιδιώτες. Αποτέλεσμα οι θλιβερές πρωτιές μας σε θανάτους στην πανδημία, στις τιμές ενέργειας –ρεύμα, πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης– στα 700.000 κόκκινα δάνεια προς πλειστηριασμό, στο υψηλότερο κόστος στέγασης στην Ευρώπη.

 

Κατάφερε ο κ. Μητσοτάκης σε τέσσερα χρόνια να αυξήσει τη φτώχεια και την παιδική φτώχεια από 2,5 σε 3 μονάδες, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ τις μείωσε κατά 5-6 μονάδες. Σήμερα, ένα στα τέσσερα παιδιά ζει στη φτώχεια. Οι κοινωνικές ανισότητες εκτινάχθηκαν με τη ΝΔ, που ισχυρίζεται ότι έφερε «θηριώδη» ανάπτυξη, όταν μειώνονταν συνεχώς επί ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ασφάλεια για όλους

 

Η κοινωνική προστασία και φροντίδα αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής για την εξάλειψη των ανισοτήτων. Στον αντίποδα των παρωχημένων απόψεων που θέλουν το κράτος πρόνοιας να αφορά μόνο τους ακραία φτωχούς, η δική μας αντίληψη έχει στόχο να δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας για όλους τους πολίτες, σε κάθε στιγμή της ζωής τους, που το επίπεδο διαβίωσής τους απειλείται από κοινωνικά, υγειονομικά, οικονομικά προβλήματα.

 

Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά από τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας, που αναθέτει αυτόν τον ρόλο στην οικογένεια, στους ευεργέτες και στην φιλανθρωπία. Εμείς με γενναιόδωρες παροχές σε είδος και χρήμα και δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας, παρέχουμε ασφάλεια στους πολίτες και συγχρόνως ενισχύουμε το λεηλατημένο εισόδημα των νοικοκυριών, που αν όλα αυτά δεν τους προσφερθούν δωρεάν, θα τα πληρώσουν από την τσέπη τους. Υλοποιούμε, δηλαδή, τον κοινωνικό μισθό. Αντιμετωπίζουμε μακροπρόθεσμα το δημογραφικό πρόβλημα, ενισχύοντας τη μητέρα και επενδύοντας στη φροντίδα του παιδιού. Εγγυόμαστε την αξιοπρέπεια και ενεργό συμμετοχή αναπήρων και ηλικιωμένων.

 

Στόχος είναι καθένας μας, σε κάθε ηλικία και φάση της ζωής του, να ξέρει ποιες υπηρεσίες και παροχές τού προσφέρει δωρεάν το κράτος.

 

Οι θέσεις μας

 

Φροντίζουμε το παιδί – επενδύουμε στο μέλλον. Δίνουμε δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας σε βρεφονηπιακούς σταθμούς 10ωρης λειτουργίας, καθώς και δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα παιδιά του δημοτικού σε ΚΔΑΠ και σε όλα τα ανάπηρα παιδιά σε ΚΔΑΠΑμεΑ. Όλα τα 680.000 παιδιά δημοτικού και νηπιαγωγείου θα παίρνουν κάθε μέρα ζεστό γεύμα υγιεινής μεσογειακής διατροφής και για πρώτη φορά, θα δίνονται voucher για δωρεάν άθληση στα παιδιά του δημοτικού σε ερασιτεχνικούς αθλητικούς συλλόγους, όπως χορό, μπάσκετ, ταε κβον ντο κλπ. Υλοποιούμε τα Κέντρα Στήριξης Οικογένειας και Παιδιού (ΚΕΣΟΙΠ) για τη στήριξη οικογενειών και παιδιών σε περιπτώσεις κακοποίησης, ενδοοικογενειακής βίας κλπ.

 

Ενισχύουμε τις γυναίκες. Δίνουμε στη μητέρα το επίδομα παιδιού, αυξάνοντας το ποσό του δεύτερου παιδιού. Το δίνουμε από τη γέννηση μέχρι τα 24 χρόνια ασχέτως σπουδών, και ξανά όταν η μητέρα φθάσει σε συντάξιμη ηλικία, είτε λαμβάνει σύνταξη είτε όχι. Ενδεικτικό παράδειγμα, 315 ευρώ τον μήνα για 3 παιδιά.

Επιπλέον, όμως, δημιουργούμε ένα τεράστιο δίκτυο υπηρεσιών φροντίδας Υγείας–Πρόνοιας στους δήμους με χιλιάδες νέες προσλήψεις για τη φροντίδα των παιδιών, των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων και των ηλικιωμένων. Πρόκειται για έναν οικονομικό τομέα στον οποίο απασχολούνται κυρίως γυναίκες (γι’ αυτό ονομάζεται «μωβ οικονομία»), είτε υποαμειβόμενες έξω από το σπίτι, είτε αόρατες και μη αμειβόμενες μέσα στην οικογένεια.

 

Εγγυόμαστε την αξιοπρέπεια και ενεργό συμμετοχή αναπήρων και ηλικιωμένων. Δημιουργήσαμε τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπήρου. Συνεχίζουμε με αναμόρφωση των ψηφιακών ΚΕΠΑ και αύξηση υγειονομικών επιτροπών. Αυξάνουμε τα αναπηρικά επιδόματα ΕΦΚΑ και ΟΠΕΚΑ κατά 20%. Εξασφαλίζουμε προσωπικό φροντιστή ή βοηθό σε 70.000 ωφελούμενους και εργαλεία αξιοπρέπειας (τεχνητά μέλη, αμαξίδια κλπ) σε όλους τους δικαιούχους χωρίς επιβαρύνσεις. Δημιουργούμε πλήρως προσβάσιμες γειτονιές σε 20 πόλεις. Ιδρύουμε Ψηφιακά Κέντρα Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΟΦΗΛΙ) σε κάθε δήμο για αξιοπρεπή, ασφαλή ζωή με σύστημα παρακολούθησης, εντοπισμού και τηλεειδοποίησης σε περίπτωση ανάγκης σε 24ωρη βάση.

 

Αντιμετωπίζουμε τη στεγαστική κρίση. Οικοδομούμε νέα κοινωνική στεγαστική πολιτική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat και του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα είναι πρώτη σε ποσοστό νοικοκυριών σε στεγαστική κρίση. Ένα στα τρία νοικοκυριά ξοδεύει πάνω από το 50% του εισοδήματός του σε έξοδα στέγης (δάνειο ή ενοίκιο, ρεύμα, νερό, θέρμανση, ψύξη), όταν στην Ευρώπη η αναλογία αυτή είναι ένα στα δέκα νοικοκυριά. Παράλληλα 7 στους 10 νέους 18 - 34 ετών μένουν με τους γονείς τους, ενώ 1 στους 3 είναι άνεργος και 1 στους 2 από τους εργαζόμενους βρίσκεται στη φτώχεια, διότι εργάζεται με μερική απασχόληση. Η στεγαστική κρίση είναι βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας, ενώ ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου, αφού τα 4/5 του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών είναι η ιδιόκτητη κατοικία τους, που απειλείται από τους πλειστηριασμούς.

 

Η κατοικία είναι δικαίωμα για όλους

 

O ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί ότι η κατοικία είναι δικαίωμα για όλους, αλληλένδετο με τη προστασία της πρώτης κατοικίας και όχι αντικείμενο κερδοσκοπίας. Συγκροτεί ολιστική στεγαστική πολιτική για να υλοποιήσει το καθολικό αυτό δικαίωμα με ένα πλέγμα δημόσιων πολιτικών και εργαλείων:

 • Νέος νόμος-πλαίσιο για τη δικαίωμα στη στέγη και κεντρική διοικητική δομή του κράτους.
 • Σχήμα διακυβέρνησης με έμφαση σε ευρείες συνέργειες κεντρικού κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικών κοινωνιών.
 • Ολοκληρωμένος πολεοδομικός σχεδιασμός, περιβαλλοντικά βιώσιμος για την προστασία και ανάπτυξη της χωρικής διάστασης της κατοικίας με στόχο την κοινωνική συμπερίληψη.
 • Σύσταση Μηχανισμού Χρηματοδότησης και Ανάπτυξης Οικονομικά Προσιτής Κατοικίας με εθνικούς πόρους

 

Στηρίζουμε το δικαίωμα των νέων στη στέγη:

 

 • Δίνουμε σε 400.000 νέους 25-44 χρόνων επιδότηση ενοικίου από 140 ευρώ κάθε μήνα στο ένα άτομο, 210 στο ζευγάρι, και 350 ευρώ το μήνα για δύο άτομα με δύο παιδιά.
 • Συγχρόνως δημιουργούμε τις υποδομές ώστε οι νέοι, και όχι μόνο, με κοινωνικούς όρους, είτε να παίρνουν χαμηλότοκα δάνεια για ιδιόκτητη στέγη, είτε να ενοικιάζουν οικονομική κατοικία μέσω της μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας και της Τράπεζας Στέγης, που είναι νέος καινοτόμος θεσμός.
 • Εγγυόμαστε το ενοίκιο για νέες/νέους που εργάζονται σε επισφαλείς ή εποχικές θέσεις εργασίας και εξασφαλίζουμε στέγη σε εποχικούς εργαζόμενους/ες και δημόσιους λειτουργούς (δάσκαλοί/ες, γιατροί κλπ) σε τουριστικές περιοχές μέσω της Τράπεζας Στέγης.

 

 

Φοιτητική Στέγη:

 

 • Δημιουργούμε νέα κτίρια φοιτητικών εστιών ανά την Ελλάδα, σε κρατική γη ή σε αχρησιμοποίητα δημόσια κτίρια κατόπιν ανακαίνισης, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια.
 • Εξασφαλίζουμε στέγη (πριμοδότηση) στους φοιτητές/τριες μέσω του εργαλείου της Τράπεζας Στέγης σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.

 

Σκοπός της Τράπεζας Στέγης είναι:

α. Η ρυθμιζόμενη παραχώρηση κυριότητας ή χρήσης για νέα ζευγάρια και μέλη οικιστικών συνεταιρισμών πρώτης κατοικίας, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα τρίτης ηλικίας, ΑμεΑ, ΛΟΑΤΚΙ, άστεγοι.

β. Η ρυθμιζόμενη ενοικίαση του ενεργού αποθέματος κατοικιών σε μειωμένες τιμές.

 

Η Τράπεζα στέγης συγκροτείται από:

 

α) κενά, ανεκμετάλλευτα κτίρια του δημοσίου, των δήμων, της εκκλησίας και μη κερδοσκοπικών φορέων κοινωφελούς σκοπού (σωματεία, ιδρύματα, κληροδοτήματα, κ.λπ.).

β) κενά εγκαταλελειμμένα κτίρια ιδιωτών σε διάφορους δήμους (κατοικίες ή άλλων χρήσεων, εφόσον μετατρέπονται εύκολα σε κατοικίες).

γ) ενεργές κατοικίες και διαμερίσματα ιδιωτών που θα διατεθούν στην Τράπεζα Στέγης προς ενοικίαση σε μειωμένες τιμές για 3, 5 ή 8 χρόνια χάρη σε ένα ελκυστικό πακέτο κινήτρων με:

 • -Φοροελαφρύνσεις.
 • -Εξασφάλιση 12 ενοικίων τον χρόνο.
 • -Ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου και ενεργειακό πιστοποιητικό.
 • -Ασφάλεια πυρός και νομική κάλυψη.
 • -Ανακαίνιση και παράδοση σε καλή κατάσταση μετά τη λήξη της παραχώρησης.

 

Τέλος, θεσμοθετούμε κανόνες για τη βραχυχρόνια μίσθωση (τύπου airbnb), που αποτελεί βασική αιτία της φούσκας ακινήτων. Επιτρέπουμε σε φυσικά πρόσωπα την βραχυχρόνια μίσθωση 2-3 ακινήτων και την απαγορεύουμε σε νομικά πρόσωπα.

 

Αυτό είναι το πρόγραμμά μας για την κοινωνική προστασία και την στεγαστική πολιτική. Στις 21 Μαΐου ψηφίζουμε για την κοινωνική προστασία όλων μας.

 

Θεανώ Φωτίου Η Θεανώ Φωτίου είναι τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική αλληλεγγύη Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet