Μετά την κατάρρευση των επίπονων διαβουλεύσεων ανάμεσα στις διάσπαρτες οικολογικές δυνάμεις, έχουν συγκροτηθεί δύο εκλογικά σχήματα που διεκδικούν την ευπρόσωπη και αυτόνομη παρουσία τους στις εκλογές του Μαΐου. Αφενός οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ –με τα στελέχη που παρέμειναν μετά τη διάσπαση του κόμματος– σε συνεργασία με την Πράσινη Ενότητα και, αφετέρου, το «Πράσινο και Μωβ» –μια ευρεία συμμαχία 7 κομμάτων (ανάμεσά τους οι Πράσινοι, το Κόμμα για τα Ζώα το Πειρατικό Κίνημα, το ρεύμα της Πολιτικής Φιλοζωίας, το φεντεραλιστικό προοδευτικό κίνημα Volt Europa, το οικοφεμινιστικό κίνημα).

 

Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ: «Έφτασε η στιγμή να αλλάξουμε κλίμα;»

 

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ κατέρχονται στις εκλογές με επικεφαλής τον συμπρόεδρο Δημήτρη Πολιτόπουλο και την Κατερίνα Ανδρικοπούλου – Σακοράφα, την έτερη συμπρόεδρο, ως επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, δηλώνοντας «δυναμικά παρόντες». Ο Γιάννης Τσιρώνης, εκ μέρους του κόμματος, εκφράζει την πεποίθηση ότι «είναι στο χέρι μας η θετική αλλαγή κλίματος», υπονοώντας τόσο την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης όσο και την ανάγκη ριζικών αλλαγών στην κατεύθυνση της Πράσινης οικονομίας. «Όλες και όλοι βλέπουμε ότι τα πράγματα χειροτερεύουν», τονίζει χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι «η αποχή ισοδυναμεί με λευκή επιταγή στο υπάρχον πολιτικό σύστημα. Ούτε τα κινήματα διαμαρτυρίας εμποδίζουν τις ελίτ να επιβάλουν τα συμφέροντά τους, διαπλεκόμενες με την πολιτική εξουσία». Ο ίδιος δηλώνει ότι οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ αντιστέκονται στον θρυμματισμό της πραγματικότητας και στον τρόπο με τον οποίο συχνά τον επιβάλλουν κάποια τηλεοπτικά μέσα. «Είναι σχεδόν αδύνατο σε έναν πολίτη να δει το νήμα που συνδέει τα γεγονότα, όπως ότι ένας ιός βυθίζει την ανθρωπότητα σε πανδημία, κάποιος “χασάπης” ξεκινάει εγκληματικό πόλεμο, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός μας κάνει να ξεχνάμε τους νεκρούς της πανδημίας, κάποιο “τέρας” εκδίδει μία 12χρονη κοπελίτσα, κάποιος άπειρος σταθμάρχης (τεράστια συζήτηση, για το πώς έγινε σταθμάρχης) προκαλεί ανείπωτη τραγωδία, που μας κάνει να ξεχάσουμε όλα τα προηγούμενα και ότι οι εκλογές γίνονται επικοινωνιακό τσουνάμι που σβήνει όλα τα παραπάνω». Ο Γιάννης Τσιρώνης κατέληξε λέγοντας ότι «Παρά τις μικρές μας δυνάμεις, συμμετείχαμε στην μοναδική κυβέρνηση, που παρέδωσε μία Ελλάδα σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που παρέλαβε. Ωστόσο, η αυτόνομη παρουσία στη Βουλή, είναι αναγκαία, για να πετύχουμε βαθιές και ριζικές αλλαγές».

 

 

Πράσινο και Μωβ: «Αυτόνομη πράσινη παρουσία μετά από 10 χρόνια»

 

 

Η «πολύμορφη και δυναμική» συμμαχία Πράσινο & Μωβ απευθύνει πρόσκληση για συμπόρευση σε ένα μεγάλο πολιτικό κίνημα για τη φύση και την κοινωνία, προκειμένου «να αλλάξουμε τις πολιτικές, να είμαστε η φωνή αυτών που δεν έχουν φωνή, να ανανεώσουμε τη δημοκρατία σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο!».

Τα ηγετικά στελέχη της συμμαχίας δηλώνουν υπέρμαχοι των ελευθεριών και των δικαιωμάτων, που φιλοδοξούν να αλλάξουν την καθημερινότητα, τις συνειδήσεις και την πολιτική. «Είμαστε αντίθετοι με τις κυρίαρχες πολιτικές και έχουμε εναλλακτικές προτάσεις για ένα κοινωνικό, οικονομικό και θεσμικό μοντέλο που επικεντρώνει στην υπεράσπιση του συλλογικού συμφέροντος και των κοινών αγαθών, στην άμεση ανακούφιση του συνόλου της κοινωνίας από τις επιπτώσεις των πολλαπλών κρίσεων με αύξηση του βιοτικού επιπέδου, αλλά και σε ολοκληρωμένες μακροπρόθεσμες διεξόδους για τη φύση και τα ζώα, την κοινωνία, τον πλανήτη, στη βάση της αειφορίας», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Τα ίδια στελέχη θεωρούν πως η συμμαχία Πράσινο & Μωβ είναι ο χώρος της ενότητας, της ανανέωσης, της διεύρυνσης και της σύνθεσης και στηλιτεύουν εκείνο το τμήμα των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, που «έχει επιλέξει μια διασπαστική πορεία, ενταγμένη σε προσωπικές στρατηγικές, ευκαιριακές συμπράξεις και πολιτικές σκοπιμότητες, που εξυπηρετούν τελικά τη ΝΔ».

Επικεφαλής της Συμμαχίας για τις εκλογές έχουν επιλεγεί η δημοσιογράφος Βασιλική Γραμματικογιάννη και ο κοινωνιολόγος Δομήνικος Χρυσίδης, οι οποίοι δηλώνουν ότι θα επιδιωχθούν «σύγχρονες και οικολογικές απαντήσεις, αλληλεγγύη και σεβασμός –σε ανθρώπους, φύση και ζώα, δίκαιη, βιώσιμη και αλληλέγγυα οικονομία, στήριξη της Δημοκρατίας, του κράτους Δικαίου, των δικαιωμάτων και μια πράσινη και ομόσπονδη Ευρώπη αξιών και δικαιοσύνης».

Δεδομένων της διάσπασης του οικολογικού χώρου και του γεγονότος ότι μέχρι στιγμής δεν εμφανίζεται κάποια αξιόλογη δημοσκοπική αποτύπωση, φαίνεται ότι το στοίχημα των εκλογών για τους δύο παραπάνω εκλογικούς σχηματισμούς θα είναι η εν Ελλάδι πρωτοκαθεδρία…

 

Μαρίνος Μουζακίτης Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet