Αυτή την εβδομάδα η «Εποχή» ζητά από υποψήφιες με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της περιφέρειας να μιλήσουν για τα κύρια επίδικα των εκλογών, αλλά και του τόπου τους, που επιζητούν χρόνια και άμεση επίλυση, προκειμένου να μην συνεχίσουμε να ζούμε σε μια χώρα με περιοχές δύο, τριών και τεσσάρων ταχυτήτων.

 

Η «νησιωτικότητα» να είναι τρόπος
ισότιμης ζωής στη χώρα μας

 

 

Γεννήθηκα και ζω στη Λέσβο. Τις τελευταίες μέρες περιοδεύουμε στη Λήμνο, το δεύτερο απ τα τρία νησιά του νομού Λέσβου, μεταφέροντας τη φωνή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αφουγκραζόμαστε τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους, μιλάμε με μικροεπαγγελματίες, αγρότες, αλιείς, νέους και νέες, εργαζόμενους, συνταξιούχους.

Η Λέσβος, η Λήμνος και ο Άη Στράτης χρειάζονται το νοιάξιμο μας. Για την ανάπτυξη, την υγεία, την παιδεία, τον τουρισμό, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τις μεταφορές, το δημογραφικό, την ποιότητα ζωής.

Εννιά χρόνια περιφερειακή σύμβουλος Βορείου Αιγαίου ήρθα πολύ πιο κοντά στον τόπο και τους ανθρώπους του. Απέκτησα φίλους, άκουσα τις έγνοιες τους, ένιωσα την αλήθεια τους, προσπάθησα να βοηθήσω γι’ αυτό που λέμε καλύτερες μέρες.

Στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα μνημόνια και τις δυσκολίες δώσαμε το Μεταφορικό Ισοδύναμο και αρκετά ακόμα. Συνεχίζουμε για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ την 21η του Μάη για να το ενισχύσουμε και να το επεκτείνουμε, για να εφαρμόσουμε το Υγειονομικό Ισοδύναμο, για να διεκδικήσουμε και εφαρμόσουμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα νησιά, για να βάλουμε στις ράγες ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τα νησιά μας.

Γιατί είναι Δικαιοσύνη να ζούμε με αξιοπρέπεια στον τόπο μας. Γιατί είναι Δικαιοσύνη η νησιωτικότητα να μην είναι μόνο ένα άρθρο στο Σύνταγμα της Ελλάδας, αλλά τρόπος να ζεις ισότιμα με τους άλλους ανθρώπους στη χώρα σου. Γιατί είναι πραγματική έγνοια για την Αριστερά, για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και για μένα σαν υποψήφια βουλεύτρια στον νομό, να δώσουμε πραγματικό περιεχόμενο στον όρο.

 

Μαρία Νικολάρα,

περιφερειακή σύμβουλος Βορείου Αιγαίου, υποψήφια στη Λέσβο με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 

 

Για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο
με τον κόσμο της εργασίας

 

 

Έχουν περάσει 137 χρόνια από τη μεγάλη εργατική κινητοποίηση του Σικάγου το 1886, όταν οι εργάτες κατέβηκαν σε απεργία με βασικό αίτημα και σύνθημα τη θέσπιση της 8ωρης εργασίας και καλύτερες συνθήκες δουλειάς. Έκτοτε η Πρωτομαγιά είναι μέρα μνήμης, τιμής και υπόμνησης. Ημέρα μνήμης των εργατικών αγώνων, ημέρα τιμής σε όσους και όσες αγωνίζονται, σε όσους απέναντι στο εγώ προτάσσουν το εμείς, σε όσους πορεύονται στη ζωή με αξίες, με αρχές, με ιδανικά. Πάνω από όλα, όμως, η Πρωτομαγιά είναι ημέρα υπόμνησης ότι το δίκιο του ο εργαζόμενος το κατακτά με συγκρότηση κοινωνικής συνείδησης, οργάνωση και αγώνα.

Σήμερα, αν και ζούμε στην εποχή που η τεχνολογία παρέχει όλα τα εφόδιά της να δουλεύουμε λιγότερο και αποδοτικότερα, η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων με τον αντικοινωνικό νόμο Χατζηδάκη, με την ακραία ελαστικοποίηση της εργασίας, ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, περιοδική απασχόληση και κατάργηση του οκταώρου, μας υπενθυμίζουν ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο και δεδομένο.

Ενάντια στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που κατατρώει τις ζωές μας, ο ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ προτάσσει 5 βασικές αρχές ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου με τον κόσμο της εργασίας: Δικαιοσύνη, Ασφάλεια, Δημοκρατία, Αξιοπρέπεια και Προοπτική. Πάνω σε αυτές τις αρχές στηρίζονται κοστολογημένα και εφαρμόσιμα μέτρα για την ανάταξη της εργασίας. Για να φέρουμε τη Δικαιοσύνη Παντού.

 

Βασιλική Λάζου,

πανεπιστημιακός, υποψήφια στη Φθιώτιδα με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 

 
Η κοινωνία με την ψήφο της θα ανοίξει τον δρόμο
για την Ελλάδα των πολλών

 

 

Στρατευμένη στην Αριστερά από τα μαθητικά μου χρόνια, μία υποχρέωση ένιωθα αδιαπραγμάτευτη: να είμαι πάντα παρούσα στους αγώνες, «εκεί που πολεμάνε οι άνθρωποι για έναν καινούργιο κόσμο», εκεί που διεκδικούμε συλλογικά κι ακούραστα ένα καλύτερο παρόν και μέλλον.

Έδωσα πολλούς τέτοιους ωραίους αγώνες μέσα από τον συνδικαλισμό των εκπαιδευτικών, την τοπική αυτοδιοίκηση, το γυναικείο κίνημα και τις πρωτοβουλίες πολιτών για ζητήματα καθημερινότητας.

Οι κάλπες της 21ης Μαΐου είναι μια ιστορική ευκαιρία οι αγώνες αυτοί –για τη στήριξη της δημόσιας παιδείας και υγείας, τη διαφύλαξη και διεύρυνση της δημοκρατίας, την ισότητα και τη δικαιοσύνη– να δικαιωθούν. Είμαι υποψήφια βουλεύτρια για να συνεχίσω αυτούς τους αγώνες από ένα πιο αποτελεσματικό μετερίζι.

Μια κοινωνία που αγκομαχά, που πνίγεται από την ακρίβεια, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το μέλλον δεν θα συνεχίζει να «βάζει πλάτη». Θα γυρίσει την πλάτη στις αδιέξοδες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη και θα δώσει τη δύναμη στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συγκροτήσει μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Η κοινωνία με την ψήφο της θα ανοίξει τον δρόμο για μια Ελλάδα πιο δίκαιη, την Ελλάδα των πολλών.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δίνει απάντηση στις αγωνίες όσων ασφυκτιούν στην «κανονικότητα» του Μητσοτάκη. Είμαι αισιόδοξη ότι θα είμαστε πρώτο κόμμα. Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι απλά μια έκφραση οργής, αλλά μια συνειδητή επιλογή για να αλλάξουν οι ζωές μας. Για να φέρουμε ξανά τη Δικαιοσύνη παντού.

 

Θεοδοσία (Γνωσούλα) Χαϊλατζίδου,

εκπαιδευτικός, υποψήφια στην Πιερία με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 

 

Ήρθε η ώρα η αίθουσα της Ολομέλειας
να γίνει προσβάσιμη και στα ανάπηρα άτομα

 

 

Ονομάζομαι Κατερίνα Σαράντη, αυτοπροσδιορίζομαι ως ανάπηρη γυναίκα. Γεννήθηκα το 1984 στης Καλυθίες της Ρόδου. Είμαι εκ γενετής ανάπηρη. Από την αρχή της ύπαρξης μου, παρατηρώ τη κοινωνική ανισότητα, την υπέρβαση που περιμένει η κοινωνία από τα ανάπηρα άτομα, ώστε να βρεθούμε ανάμεσα τους. Η εσωτερική μου αίσθηση ισονομίας με εμπόδιζε να αποδεχτώ τα παραπάνω ως κανονικότητα. Δεν αποδέχομαι τη πρακτική του inspiration porn.

Εμείς τα ανάπηρα άτομα, βιώνουμε τον αποκλεισμό και την απαξίωση σε κάθε μας βήμα, στη τέχνη, στην υγεία, την παιδεία, την εργασία, την ανεξάρτητη διαβίωση-αυτοδιάθεση, τον πολιτισμό–αθλητισμό–αναψυχή.

Κάποιοι και κάποιες συνανάπηροι/ες αργοπεθαίνουν σε κάποιο ίδρυμα, όπως κάποτε γίναμε μάρτυρες αυτού ως κίνηση αναπήρων «μηδενική ανοχή» στο κολαστήριο των Λεχαινών. Αποϊδρυματοποίηση τώρα λοιπόν.

Όσο για τη Βουλή, ήρθε η ώρα να εκπροσωπηθούμε ισάξια. Είμαστε το 15%, συν των παρεμποδιζόμενων ατόμων και των ηλικιωμένων, φτάνουμε σχεδόν το 50% του πληθυσμού. Ήρθε η ώρα η αίθουσα της Ολομέλειας να γίνει προσβάσιμη. Με την ψήφο σας θα φτάσουμε κ εμείς στο βήμα αυτής. Ας μετατρέψουμε τον αποκλεισμό και την αδικία σε δύναμη, διεκδικώντας άρση των εμποδίων, βάζοντας τέλος στην απαξίωση και στις ανισότητες.

Κλείνοντας αναρωτιέμαι, θα είναι προσβάσιμο το εκλογικό κέντρο που θα πάω να ψηφίσω;
Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς!

 

Κατερίνα Σαράντη,

παραολυμπιονίκης, υποψήφια στην Ρόδο με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet