Ο υπέροχος Μανόλης Ρασούλης είναι, γι’ ακόμα μια φορά, δραματικά επίκαιρος. Ο ευφυέστατος στίχος του «Τί να τα κάνω τα λεφτά / όταν δεν έχω φράγκο», κουμπώνει απόλυτα με την τρέχουσα πολιτική συγκυρία και τον, κατά παράφραση για τις ανάγκες της επικαιρότητας, τίτλο του παρόντος κειμένου. Μια επικαιρότητα που διανθίζεται συνεχώς από ακατανόητες, αυτοκτονικές γκάφες στις οποίες διαγκωνίζονται όλοι οι συγκάτοικοι(;) της αριστερής πολυκατοικίας. Ξεκινώντας από την αφελή και άκαιρη επικαιροποίηση του σχεδίου «Δήμητρα» από το ΜέΡΑ25, που την εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο η Νέα Δημοκρατία και τα παπαγαλάκια της, συνεχίζοντας με την εμπαθή, εχθρική και ανιστόρητη συμπερίληψη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις χειρότερες κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης από τον Δημήτρη Κουτσούμπα και καταλήγοντας στον αμετροεπή και αλαζονικό χαρακτηρισμό του Γιάνη Βαρουφάκη ως παρτενέρ του Μητσοτάκη, από τον Αλέξη Τσίπρα. Απ’ ότι φαίνεται το ιστορικό αίτημα της Αριστεράς για την απλή αναλογική περιορίζεται μόνο στο αναλογικό μοίρασμα των βουλευτικών εδρών ενώ η ουσία της, που αφορά την υπηρέτηση του ζητήματος της συνεργασίας, κονιορτοποιείται από την μικρόψυχη και αυτοαναφορική προεκλογική διαχείριση από όλους τους δυνάμει συμμάχους. Κι επειδή δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία και καμιά συζήτηση για κοινό πρόγραμμα στη βάση μιας κυβέρνησης συνεργασίας, και σ’ αυτό έχει δίκιο ο Γιάνης Βαρουφάκης που το είχε προτείνει εδώ και πολύ καιρό, ας ελπίσουμε ότι, μετά τις 21 Μάη, τα αποτελέσματα της απλής αναλογικής θα τους αναγκάσουν όλους να σοβαρευτούν.

Στο σάιτ rednblack.gr και στο κείμενό της με τίτλο «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη», ένα πρώτο βήμα σε ενωτική κατεύθυνση», η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, μέλος του πολιτικού συμβουλίου της «ΛΑΕ- Ανυπότακτη Αριστερά» και υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας με το «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη», ξεκαθαρίζει μάλλον τους όρους που έβαλε το κόμμα της για την συμμετοχή του στο κοινό σχήμα με το ΜέΡΑ25. Λέει, λοιπόν η συντρόφισσα Δέσποινα: «ΟΧΙ ψήφο εμπιστοσύνης, στήριξης ή ανοχής σε μνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ή σε όποια παραλλαγή τους. Αυτό αποτελεί και το όριο της κοινοβουλευτικής συνεργασίας μας. Το εκλογικό μας σχήμα θα αποτελέσει μετεκλογικά έναν αγωνιστικό αντιπολιτευτικό πόλο συμμετοχής και στήριξης των αγώνων του λαού και της νεολαίας απέναντι στις αντικοινωνικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές από όποια κυβέρνηση κι αν εφαρμόζονται. Εκλογικοί μας στόχοι είναι να ηττηθεί η ΝΔ για τις αντικοινωνικές και αυταρχικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όχι ψήφος σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, γιατί οδηγεί σε συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας». Αν σταθούμε στην φράση της Δέσποινας: «Αυτό αποτελεί και το όριο της κοινοβουλευτικής συνεργασίας μας», φαίνεται ότι η «ΛΑΕ-Ανυπότακτη Αριστερά» έχει βάλει απαράβατους όρους στη συνεργασία με το ΜέΡΑ25. Κι αυτό, φυσικά, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τις όποιες δυνατότητες συνεννόησης έχουν απομείνει.

ΥΓ. «Μεγαλοπιάστηκες και χάθηκες από την πιάτσα»! Ο γνωστός στίχος παλιού τραγουδιού περιγράφει εύγλωττα την απουσία από την κινηματική πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση της Καμάρας, κάποιων που επιλέγουν να ακολουθούν πλέον τις πορείες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για να συναντηθούν με τις μεγάλες μάζες των εργαζομένων(;). Κάνοντας αντίστοιχες προσυγκεντρώσεις ακολουθούν την ίδια τακτική που εφαρμόζει εδώ και πολύ καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως φαίνεται, οι όποιες συγκλίσεις στην κορυφή προϋποθέτουν νέες διαιρέσεις στη βάση...

 

Πάνος Δημητρούδης

 

Ο δικηγόρος του διαβόλου Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Δαιμονικά )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet