Ιστορικές στιγμές ζει το Κόσοβο από την περασμένη Δευτέρα. Το Συμβούλιο της Ευρώπης έκανε αποδεκτό το αίτημα του Κοσόβου για ένταξή του στον ευρωπαϊκό οργανισμό, με 33 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 5 αποχές. Η απόφαση αυτή πέρασε βέβαια από τα δυο τρίτα των 46 χωρών μελών, μετά την αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Ανάμεσα σε όσους καταψήφισαν ήταν η Σερβία και η Κύπρος. Ωστόσο, ενδιαφέρον παρουσίασε και η ελληνική εκπροσώπηση, με τη χώρα να είναι τηρεί εκ διαμέτρου αντίθετη στάση τα προηγούμενα χρόνια, συντασσόμενη με την Κύπρο. Αυτή τη φορά, η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία, ενώ στο παρελθόν συμμετείχε στην ομάδα των χωρών που δεν ενέκριναν την αναγνώριση του Κοσόβου ως κράτος ανεξάρτητο, μέλος του ΟΗΕ. Άνοιξε έτσι, διπλωματικά τον δρόμο, για ντε φάκτο αποσχίσεις επαρχιών και δημιουργία κρατών, κάτι που ενθαρρύνει την απόσχιση και την ντε φάκτο διχοτόμηση της Κύπρου, ενισχύοντας την προσπάθεια της λεγόμενης Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου για διεθνή αναγνώριση. Ανάμεσα στους δυσαρεστημένους βέβαια βρίσκεται και η Ρωσία, αλλά και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Κούρτι, ο οποίος προσδοκούσε την ολοκλήρωση της δεξιάς κωλοτούμπας και την θετική ψήφο της Ελλάδος, αντί της αποχής.
Η διπλωματική αυτή μεταστροφή, κυριολεκτικά άφησε στα κρύα του λουτρού την κυπριακή διπλωματία, η οποία αισθάνθηκε προδομένη. Αντίθετα, από την προεδρία της Σερβίας και το υπουργείο Εξωτερικών όχι μόνο επισημάνθηκε η αταλάντευτη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά εκφράστηκαν και σχετικές ευχαριστίες.
Στο μεταξύ, στην πρόσφατη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης (μεταξύ Σερβίας, Κοσόβου και ΕΕ) ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Κούρτι απέρριψε το σχέδιο Βούτσιτς περί οργάνωσης των σερβικών Δήμων του βορείου Κοσόβου (Μητροβίτσα και Μετόχια) με το επιχείρημα ότι η Σερβία επιθυμεί να σχηματίσει μια Σερβική Δημοκρατία σαν αυτή που δημιούργησε στην Βοσνία Ερζεγοβίνη με τις γνωστές και συνεχείς σεπαρατιστικές δραστηριότητες.
Ένα νέο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ωστόσο στις διαπραγματεύσεις ο πρόεδρος Βούτσιτς και η σερβική διπλωματία με τον Αλμπίν Κούρτι πρωθυπουργό του Κοσόβου, είναι ότι δεν έχουν μπροστά τους τους εγκληματίες πολέμου και μαφιόζους όπως τον πρόεδρο Χασίμ Θάτσι αρχηγό τού UCK ή τον πρωθυπουργό Ραμούς Χαραντινάι. Οι δύο αυτοί ως επικεφαλής του Κοσόβου ηγούνταν επί σειρά ετών, δύο διαφορετικές εγκληματικές οργανώσεις με εμπόρια ναρκωτικών όπλων και ανθρώπων. Κατά την διάρκεια του πολέμου με την Σερβία είχαν βάλει στο περιθώριο τον ευγενή πολιτικό, Ιμπραχήμ Ρουγκόβα, οπαδό της συνύπαρξης σέρβων και αλβανών, και δολοφονούσαν κρατουμένους του UCK, δηλαδή σέρβους αιχμαλώτους ή ακόμα στο λεγόμενο κίτρινο σπίτι (φυλακή) τους αφαιρούσαν τα όργανα από το σώμα και τα εμπορεύονταν. Τώρα ισχυρίζονται ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης ότι όλα αυτά τα διέπραξαν οι αντάρτες του UCK, που ενώ ηγούνταν, δεν είχαν τρόπο να τους ελέγξουν. Η πολιτική των ΗΠΑ ωστόσο ήταν να καλύπτει τόσα χρόνια, αυτούς τους εγκληματίες, όσο τους χρειαζόταν και τώρα τούς ρίχνει στην «Χάγη». Όμως είτε έτσι είτε αλλιώς η σελίδα γύρισε και ο Κούρτι δεν είναι εγκληματίας αλλά πολιτικός, απαλλάχτηκε με μεγάλη προσπάθεια κι αυτός από τους εγκληματίες προστάτες του και πιέζει πλέον πολιτικά τους Σέρβους να δεχτούν και την ανεξαρτησία του Κοσόβου και την ένταξή του στον ΟΗΕ χωρίς να έχουν λόγο στη μοίρα των σέρβων κατοίκων που ζουν εκεί κυρίως στον βορρά, όταν όλοι γνωρίζουν ότι αυτοί είναι το 50% του σερβικού πληθυσμού. Οι υπόλοιποι απελάθηκαν.
Πρώτη πανελλαδική ημερίδα της Ένωσης Αλβανών Αποφοίτων ΑΕΙ και φοιτητών
Στην πρώτη πανελλαδική ημερίδα της Ένωσης Αλβανών Αποφοίτων ΑΕΙ και φοιτητών ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην Α ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ όπου ήταν προσκεκλημένος. Υπερασπιζόμενος την συνθήκη των Πρεσπών ανέφερε ότι το πνεύμα της είναι για ένα σχολείο διαπολιτισμικό και ένταξη και πλήρη αποδοχή της αλβανικής κοινότητας. Παρών και ο πρώην πρέσβης του Κοσόβου στην Αλβανία Σούλ Οξίνι, ο οποίος αναφέρθηκε στις παραβιάσεις που γίνονται στο βόρειο Κόσοβο στα συμφωνημένα μεταξύ Βούτσιτς και Κούρτι.