Ο δήμαρχος Τιράνων ενώ στις διακηρύξεις υπερασπιζόταν το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, στις 17 Μαΐου του 2020, Κυριακή κατεδάφισε το Εθνικό Θέατρο, παρά την μεγάλη αντίθεση των κατοίκων.

 

 

 

Με συμμετοχή όλων των κομμάτων θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου οι δημοτικές και τοπικές εκλογές στην Αλβανία, αντίθετα με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις από τις οποίες ορισμένα κόμματα απείχαν. Το κύριο χαρακτηριστικό της αναμέτρησης είναι η πολιτική κυριαρχία του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε αντίθεση με το Δημοκρατικό Κόμμα που εμφανίζεται κατακερματισμένο διασπασμένο στα τρία και με προβλήματα στην διαδοχή του Σαλί Μπερίσα.

Πρωταγωνιστής των εκλογών, οι οποίες διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια και προσδιορίζονται στο μέσον της κοινοβουλευτικής περιόδου, είναι ο δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελιάι ο οποίος μετά την δεύτερη θητεία του διεκδικεί και μια τρίτη. Ιδιαίτερα ευφυής και κοσμοπολίτης με γνωριμίες σε Ευρώπη και Αμερική δεν χάνει ευκαιρία να αναφέρεται στην προστασία που του εξασφάλισε σε νεαρή ηλικία μια οικογένεια που τον φιλοξένησε, όταν ήταν παράνομος μετανάστης στα Ιωάννινα. Είναι και θεωρείται ο αδιαμφισβήτητος διάδοχος του Ράμα. Έγινε γνωστός στα Βαλκάνια αλλά και αλλού όταν με την πειθώ δημιούργησε παράδοση στην αλβανική πρωτεύουσα, κάθε παιδάκι να γιορτάζει τα γενέθλιά του με την οικογένεια και τους φίλους φυτεύοντας ένα δέντρο στα περίχωρα, καθώς και με την επιμονή του για καθαρή πόλη.

Φυσικά υπάρχουν και οι αντίπαλοι, που τον κατηγορούν ότι κερδοσκόπησε με την έκδοση πλήθους αχρείαστων οικοδομικών αδειών, ενώ στην πόλη υπάρχουν πλέον διαμερίσματα που παραμένουν άδεια και ούτε πωλούνται ούτε ενοικιάζονται. Άλλη κατηγορία εναντίον του είναι, πως ενώ στις διακηρύξεις υπερασπιζόταν το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, στις 17 Μαΐου του 2020, Κυριακή, με παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και μπουλντόζες της αστυνομίας κατεδάφισε το Εθνικό Θέατρο στο κέντρο των Τιράνων παρά την μεγάλη αντίθεση των κατοίκων.

Αντίπαλοί του επίσης, οι συνεργαζόμενοι πλέον Μπερίσα- Μέτα * που υποστηρίζουν τον Μπελίντ Κελίτσι στην πρωτεύουσα. Αυτός ενώ είχε ελάχιστες πιθανότητές να σταθεί απέναντι στον Βελιάι επιδείνωσε την θέση του όταν άρχισε να τα «μασάει» σε ερωτήσεις για την γνησιότητα των πτυχίων του. Ο Βελάι (νυν δήμαρχος) κατηγορεί ανοιχτά τον Ιλίρ Μέτα (πρών πρόεδρο της χώρας και πρώην συνεργάτη των σοσιαλιστών) για ρουφιάνο της διαβόητης «Σιγκουρίμι» που κατέδιδε στην γειτονιά όσους είχαν κεραία τηλεόρασης, που έπαιζε κανάλια του εξωτερικού. Τον αποκαλεί τον πιο μισητό άνθρωπο της Αλβανίας. Από την άλλη, ο Μπερίσα είδε το δημοκρατικό κόμμα του, να σπάει στα τρία. Οι αμερικανοί και ευρωπαίοι πολιτικοί συνεργάζονται μόνο με τον Αλιμπεάγι που διατηρεί τον τίτλο του κόμματος παρότι αποχώρησε με τους οπαδούς του, ενώ τον τρίτο πόλο ηγείται ο Νόκα με άλλα μέλη και στελέχη που ονομάστηκαν σοσιαλδημοκράτες. Επίσης έχει χάσει τον νεαρό πολιτικό (και διάδοχό του στο κόμμα) Μπάσα, που απομακρύνθηκε όταν ο Μπερίσα θεωρήθηκε persona non grata από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Μάλιστα, οι φήμες τον θέλουν να συνεργάζεται πλέον με τον Ράμα. Διακηρυγμένος στόχος του τελευταίου είναι να αυξήσει τον αριθμό των δήμων που ελέγχει (ελέγχει ήδη τους 50 από τους 61) το Σοσιαλιστικό κόμμα με τους συνεργαζόμενούς του.

Η Αλβανία χωρισμένη πολιτικά στα δύο με τον κύριο όγκο των δεξιών στο βορρά και των σοσιαλιστών στο νότο. Φυσικά ιδιαίτερο ρόλο στις δημοτικές εκλογές παίζει και η συμμετοχή των Ελλήνων της Ομόνοιας στην περιοχή της Χιμάρας.

 

*Δημοκρατικό Κομμα και Κόμμα Ελευθερία (πρωην Σοσιαλιστική κίνηση για την ενσωμάτωση- στην ΕΕ)

 

Γιώργος Βερβέρης Ο Γιώργος Βερβέρης είναι συντονιστής του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής και μέλος της Α’ Νομαρχιακής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Περισσότερα Άρθρα
Tags:
Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet