H Νίκη Κεραμέως περιφέρει εσχάτως την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα δημόσια πανεπιστήμια ως ένα σπουδαίο ανδραγάθημα της πολιτικής της στο υπουργείο Παιδείας. Έτσι και αλλιώς πρόκειται για την υπουργό η οποία με μία παροιμιώδη, θρησκευτικού τύπου, προσήλωση εφάρμοσε όλες τις νεοφιλελεύθερες εμμονές της στο σώμα της ελληνικής εκπαίδευσης αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Ήταν, έτσι, φυσικό και επόμενο ότι η προγραμματική θέση για κατάργηση της ΕΒΕ από την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση (εφόσον αυτή σχηματιστεί μετά την εκλογική μάχη της 21ης Μαΐου) θα προκαλούσε... σύγκρυο στην κυβερνητική πλευρά. Το γιατί είναι απλό. Η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα "κόψει" κόσμο από τα πάσης φύσεως κολέγια της ελληνικής επικράτειας και αυτό στους αρχιερείς του νεοφιλελευθερισμού αλά γκρέκα δεν αρέσει καθόλου.

Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και εφόσον σχηματίσει κυβέρνηση την επομένη των εκλογών, δεν σκέφτεται να σταματήσει εκεί. Σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σχεδιάζει να εφαρμόσει την πολιτική που η εκλογή της Νέας Δημοκρατίας το 2019 διέκοψε βιαίως. Και αυτή δεν είναι άλλη από την ελεύθερη, υπό προϋποθέσεις, πρόσβαση σε σχολές όχι ιδιαίτερα "δημοφιλείς" είτε ως προς την έδρα είτε ως προς το γνωστικό αντικείμενο με τη μέθοδο των "κόκκινων και "πράσινων" τμημάτων στη Γ' Λυκείου.

 

Πώς θα δουλέψει το νέο σύστημα

 

Σύμφωνα με το προγραμματικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, κάθε Οκτώβριο οι μαθητές της Γ' Λυκείου θα συμπληρώνουν ένα πρώτο μηχανογραφικό με 10 σχολές της αρεσκείας τους. Αν για κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα δεν συγκεντρωθούν περισσότερες από 100 προτιμήσεις πανελληνίως, τότε το τμήμα αυτό θα γίνεται "πράσινο", θα επιτρέπεται δηλαδή η πρόσβαση στις τάξεις τους χωρίς εξετάσεις και μόνο με το απολυτήριο του Λυκείου. Αντιθέτως οι σχολές που θα ξεπερνούν τις 100 προτιμήσεις θα γίνονται "κόκκινες" και η πρόσβαση σ' αυτές θα εξασφαλίζεται μόνο μέσω της διαδικασίας των πανελληνίων εξετάσεων.

Οι υπολογισμοί προβλέπουν ότι με την εφαρμογή της παραπάνω μεθόδου θα εισάγονται κάθε χρόνο περίπου 15.000 άτομα σε πανεπιστημιακές σχολές χωρίς να περνούν από την αγχόνη των εξετάσεων. Εννοείται βέβαια ότι ο χαρακτηρισμός κάθε σχολής σε πράσινη ή κόκκινη δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και θα ποικίλει από χρονιά σε χρονιά ανάλογα με τις προτιμήσεις των υποψηφίων. Επιπρόσθετα, η εφαρμογή του σχεδίου θα ενισχύσει τις σχολές της περιφέρειας και θα αναβαθμίσει το επίπεδο του συνόλου των ΑΕΙ της χώρας.

Παράλληλα, η μεταρρύθμιση θα συνοδευτεί από επιχείρηση αναβάθμισης του απολυτηρίου του Λυκείου το οποίο τα πολλά τελευταία χρόνια έχει απαξιωθεί στα μάτια των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Στόχος την ίδια ώρα θα παραμείνει στη Γ' Λυκείου να υπάρχουν λίγα, στον αριθμό, μαθήματα και πολλές διδακτικές ώρες για το κάθε ένα από αυτό έτσι ώστε ο μαθητής να κάνει focus και να μην σπαταλά τις δυνάμεις του σε πολλά γνωστικά αντικείμενα.

 

Περιορισμός του αριθμού των μαθητών ανά τάξη

 

Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη ριζική μεταμόρφωση της δημόσιας εκπαίδευσης εντάσσεται και το μέτρο της μείωσης του αριθμού των παιδιών ανά τάξη. Επί της υπουργίας Κεραμέως, και παρά τη δοκιμασία της πανδημίας, ο αριθμός των παιδιών ανά τάξη αυξήθηκε (με νόμο μάλιστα). Είναι πασιφανές ότι το γεγονός αυτό προκαλεί πολλά προβλήματα στους διδάσκοντες αλλά ακόμα και στα ίδια τα παιδιά αφού υποχρεωτικά το ενδιαφέρουν του εκπαιδευτικού προσωπικού "μοιράζεται" και τελικά "σκορπίζεται". Η μείωση των παιδιών ανά τάξη θα γίνει τμηματικά, αρχίζοντας από την Α' Δημοτικού της σχολικής περιόδου 2023-2024 και θα συνοδευτεί από γενναία αύξηση των διορισμών μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού με στόχο οι αναπληρωτές να αποτελούν το 5% του εκπαιδευτικού πληθυσμού και όχι το 35% όπως είναι σήμερα.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet