Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, μέσω του δικτύου δομών του ΕΣΥ αλλά και μέσω του ΕΟΠΥΥ, αποτελεί ενιαίο λειτουργικό σύνολο των υπηρεσιών υγείας στην χώρα μας και σήμερα, δεινοπαθεί πολλαπλά, εξαιτίας της, μέχρι τώρα, πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Κεντρική θέση σε αυτό το σύστημα κατέχει το φάρμακο που αποτελεί θεραπευτικό εργαλείο των γιατρών και μέσον σωτηρίας των ασθενών, αλλά και ο γιατρός που αντιμετωπίζεται ως «αναλώσιμο» προϊόν.
Από την μία έχουμε τις υπηρεσίες υγείας που προσφέρονται στις δημόσιες νοσοκομειακές δομές, στα Κέντρα Υγείας, στις ΤΟΜΥ και απειλούνται να καταστούν «είδος πολυτελείας» για κάθε ασθενή, για κάθε πολίτη που θα έχει την ατυχία να νοσήσει. Από την άλλη, η συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να απαξιώνει το ΕΣΥ, με κάθε τρόπο, στοχεύει στο να οδηγήσει τις υπηρεσίες υγείας στους ιδιώτες επιχειρηματίες. Το πρόσχημα της πανδημίας δεν ευνόησε την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, να φέρει τους ιδιώτες μέσα στο ΕΣΥ, μύχιες επιθυμίες που είχαν εκφραστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήδη από τον Φεβρουάριο του 2019. Δεν εμπόδισε ωστόσο τους κολλητούς της δεξιάς κυβέρνησης να αποκομίσουν κέρδη, ακόμη και να αισχροκερδήσουν, με πρόσχημα την πανδημία. Κατάφερε όμως η ΝΔ να περάσει δύο νόμους που αποδιοργανώνουν ουσιαστικά την πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και διαλύουν το νοσοκομειακό σύστημα, κλονίζοντας ταυτόχρονα και τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών.
Στη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ υπέστη σοβαρό πλήγμα και ο έτερος πυλώνας των υπηρεσιών υγείας, ο ΕΟΠΥΥ, στον οποίο «άλλαξε τα φώτα» η, αρχικά αντιπρόεδρος και μετέπειτα διοικήτρια, Θεανώ Καρποδίνη.
Η αρχή έγινε από την αλλαγή της διοικητικής μορφής, με την μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε μία ΔΕΚΟ Υγείας-Περίθαλψης, όπου καταργήθηκε η συμμετοχή στο ΔΣ των κοινωνικών εταίρων και του εκπροσώπου των εργαζομένων και σταδιακά, μετατράπηκε σε... «μιας γυναικός αρχή». Παράλληλα και ένα μήνα πριν τις εκλογές, με κανονιστικές διατάξεις (ΦΕΚ 2579, Β'/20-4-230) καταργήθηκαν ουσιαστικά διατάξεις του ΠΔ 121/2008 που αφορούν στην ορθή συνταγογράφηση καθώς και μετέπειτα νόμοι που προσδιορίζουν την διαδικασία ελέγχου της συνταγογράφησης, προκειμένου ο ΕΟΠΥΥ να αποζημιώσει τα φαρμακεία. Κι ακόμη με εσωτερική εγκύκλιο (ΔΒ4Β/οικ.92949/22-12-2022), η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε, η παράδοση των φαρμάκων μετά την εκτέλεση κάθε συνταγής, να πραγματοποιείται, χωρίς έλεγχο σε οποιονδήποτε «παραλήπτη», με συνέπεια να μπορεί να εκτελέσει μία συνταγή οποιοσδήποτε, αφού και η χρήση του ΑΜΚΑ είναι χωρίς έλεγχο!
Αυτός ήταν και ο λόγος που, από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αντιτάχθηκε στην κατάργηση της ΥΠΕΔΥΦΚΑ την υπηρεσία που μπορούσε να κάνει έστω δευτερογενείς ελέγχους και άφησε τον ΕΟΠΥΥ χωρίς θωράκιση αλλά και χωρίς εναλλακτικό μηχανισμό ελέγχου. Ο ΕΟΠΥΥ χρειάζεται να ανακτήσει τον κοινωνικό χαρακτήρα στην διοίκησή του, άρα να επανέλθει στο πρότερο διοικητικό σχήμα.
Η συνολική θεώρηση της πολιτικής της ΝΔ δείχνει πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επιθυμώντας την όσο το δυνατό μικρότερη συμμετοχή του κράτους στις δαπάνες λειτουργίας των δημοσίων δομών, επιχειρεί να τις εκχωρήσει σε ιδιώτες ή να εγκαταστήσει και ιδιωτικού τύπου λειτουργίες που θα επιβαρύνουν άμεσα τον πολίτη-ασθενή.
Βέβαια δεν διστάζει την ύστατη στιγμή, προτού ο λαός τον αποπέμψει από την διακυβέρνηση της χώρας μας, να υπόσχεται ψέματα με κορυφαίο, την ενίσχυση των δημοσίων δομών του ΕΣΥ, όταν αρχές Απρίλη ο υπουργός του Θάνος Πλεύρης, δεν δίστασε να εξαγγείλει την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δομών υγείας, με την μετατροπή των Νοσοκομείων του ΕΣΥ σε ΝΠΙΔ! Η λύση για τον λαό και την χώρα μας είναι μία...Να αναδειχθεί πρώτο κόμμα και με μεγάλη διαφορά ποσοστών ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ώστε στις 21 Μάη να έχουμε κυβέρνηση, που να εκφράζει τις ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις του τόπου, αφού αυτό είναι και το πολιτικό νόημα της απλής αναλογικής.