Εν μέσω προεκλογικής περιόδου και ενώ οι δυνάμεις της ακροδεξιάς φαίνεται να ανακτούν εκλογική απήχηση, η πραγματική τους δράση, όπως και το αντίκτυπο των πολιτικών τους ιδεών, φαίνονται και πάλι καθαρά μέσα από μια σειρά επιθέσεων που έλαβαν μέρος τις τελευταίες μέρες.

Η Χρυσή Αυγή βγήκε από τον λάκκο που χώθηκε μετά και την καταδίκη της ως εγκληματική οργάνωση τον Οκτώβριο του 2020 και επιτέθηκε βάναυσα σε καλλιτέχνη από τη Βόρεια Μακεδονία, που πραγματοποιούσε έκθεση σύγχρονης τέχνης στην Καλαμαριά. Συγκεκριμένα, κουκουλοφόροι της οργάνωσης εισέβαλλαν στον χώρο της έκθεσης του Σεργκέι Αντρέεφσκι και αφού τον προπηλάκισαν και τον ανάγκασαν να κατεβάσει τα έργα του, σφράγισαν τον χώρο με κορδέλες, τοιχοκολλώντας και μοιράζοντας υλικό με ρατσιστικές και εθνικιστικές θέσεις. Σημειώνεται ότι η επίθεση καταγράφθηκε σε βίντεο και ανέβηκε στο διαδίκτυο από την ίδια την εγκληματική οργάνωση, γεγονός που καταδεικνύει πως όχι μόνο δεν την ενδιαφέρει να κρυφτεί, αλλά ίσα ίσα επιθυμεί να διαφημίσει την παράνομη και επικίνδυνη δράση της, έχοντας μάλλον κατά νου πως μπορεί να προσελκύσει και πάλι κόσμο με αυτή.

Φασιστική επίθεση δέχτηκαν, επίσης, το περασμένο Σάββατο 29 Απριλίου, στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Κοζάνη, μετά το τέλος του Μαθητικού Φεστιβάλ της ΚΝΕ, όταν ομάδα τραμπούκων έβρισαν, απείλησαν και χτύπησαν ανθρώπους που παρευρίσκονταν στη διοργάνωση. Την επόμενη μέρα, το κόμμα πραγματοποίησε συγκέντρωση και πορεία στην πόλη κατά της επίθεσης που δέχτηκε και του φασισμού.

Η εγκληματική δράση της ακροδεξιάς, όμως, δεν καταγράφεται μόνο μέσα από αυτές τις οργανωμένες επιθέσεις ομάδων της, αλλά και από άλλα περιστατικά με «μεμονωμένους» δράστες, που πραγματοποιούνται όμως στη βάση ακριβώς των ίδιων ρατσιστικών θέσεων και πολιτικών ιδεών. Έτσι, λίγες μέρες πριν, έγινε γνωστή από την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), δολοφονική επίθεση που δέχτηκε μετανάστης εργάτης στην Κρήνη Φαρσάλων. Ο εργάτης είχε ζητήσει από τον εργοδότη του τα χρωστούμενα δεδουλευμένα του και αφού πληρώθηκε κάποια εξ αυτών, πήγε να τα στείλει στην οικογένειά του. Τότε ο γαμπρός του κτηνοτρόφου τον κυνήγησε με το αμάξι του και αφού τον ακινητοποίησε, άρχισε να τον χτυπά με ένα ξύλο στο κεφάλι και στο σώμα, αφήνοντάς τον αιμόφυρτο και αναίσθητο στον δρόμο. Ευτυχώς το θύμα της επίθεσης επέζησε.

Ακόμα, όμως, και όταν δεν είναι οι ίδιοι οι εργοδότες που εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους μετανάστες οι δράστες των επιθέσεων, αδιαφορούν για την ασφάλειά τους όταν γίνονται αυτές, τασσόμενοι ουσιαστικά υπέρ των δραστών. Έτσι, σύμφωνα με άλλη καταγγελία της ΚΕΕΡΦΑ, στις 23 Απριλίου, εργαζόμενος μετανάστης σε βενζινάδικο της Καλλιθέας έπεσε θύμα ληστείας, με τον δράστη να του ζητάει τις εισπράξεις της επιχείρησης υπό την απειλή μαχαιριού. Ο ίδιος αντιστάθηκε, με αποτέλεσμα να δεχτεί πολλαπλές μαχαιριές από τον ληστή, ο οποίος στο τέλος συνελήφθη από την αστυνομία. Το μόνο μέλημα του εργοδότη, όμως, μετά την επίθεση ήταν να ζητήσει από τον εργαζόμενο να μην προχωρήσει σε δήλωση του εργατικού ατυχήματος και σε καταγγελία σε βάρος του δράστη, καθώς, όπως συνηθίζεται, τον έχει υποδηλωμένο και δεν ήθελε να μπλέξει!

Τα περιστατικά αυτά, που έλαβαν μέρος σε ένα διάστημα λίγων μόνο ημερών και είναι απλά αυτά που έγιναν γνωστά στη δημοσιότητα, υπογραμμίζουν την ανάγκη να μην εφησυχάζουμε μπροστά στον κίνδυνο της ακροδεξιάς και ότι δεν αρκούν δικαστικές καταδίκες και νομικές πρωτοβουλίες για να την αναχαιτίσουν, αλλά πολιτική και κοινωνική δράση που θα μάχονται κατά των ρατσιστικών και μισάνθρωπων ιδεών και πρακτικών της.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet