Την Πέμπτη 04/05 ξεκίνησε η εκδίκαση στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών της αγωγής του δικηγόρου Αλέξη Κούγια προς την «Εφημερίδα των Συντακτών» και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Αγγελίδη.

Ο δημοσιογράφος Δ. Αγγελίδης κάλυψε τη δίκη για τον Δημήτρη Λιγνάδη. Με το κείμενό του «Κρεσέντο χυδαιότητας από την υπεράσπιση Λιγνάδη» στις 12/04/2022, ο δημοσιογράφος ενημέρωνε για όσα ειπώθηκαν στη δικαστική αίθουσα, καταγράφοντας τα προσβλητικά, ομοφοβικά σχόλια και το slut-shaming που έκανε ο δικηγόρος του Δ. Λιγνάδη.

Ο Αλέξης Κούγιας έστειλε αγωγή στην Εφ.Συν. και απαιτεί 30.000 ευρώ από την εφημερίδα και άλλα τόσα από τον δημοσιογράφο. Ο δικηγόρος δεν εμφανίστηκε στη συνεδρίαση του δικαστηρίου την Πέμπτη, η οποία είχε αναβληθεί στο παρελθόν μετά από δικό του αίτημα.

Υπενθυμίζεται πως πειθαρχική δίωξη για αντιδεοντολογική συμπεριφορά είχε ασκηθεί στον δικηγόρο Αλέξη Κούγια τον Αύγουστο 2022, όταν το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών έκανε αναφορά για «απαράδεκτες, χυδαίες, προσβλητικές και ρατσιστικού περιεχομένου δηλώσεις στη βάση της έκφρασης και της ταυτότητας φύλου».

Ως μάρτυρας υπεράσπισης την Πέμπτη κατέθεσε ο καθηγητής Δημήτρης Χριστόπουλος. «"Χυδαίος" είναι κατά τα ελληνικά λεξικά ο μη ευπρεπής, ο ακρατής, ο ακραίος, ο προσβλητικός. Αν αυτός είναι ο χυδαίος, ναι ο ενάγων, δικηγόρος Αλέξης Κούγιας είναι η επιτομή της χυδαιότητας στον δημόσιο λόγο αυτής της χώρας και έχουμε κάθε δικαίωμα να το λέμε διότι έτσι αξιολογούμε τη συμπεριφορά του [...] Ο Αλέξης Κούγιας προσεβλήθη λέει που η Εφημερίδα των Συντακτών έκανε λόγο για "κρεσέντο χυδαιότητας". Ως σαν να μιλούσε ένας ταπεινόφρων αγοραφοβικός, ένας ανώνυμος ευπρεπής κύριος που ξαφνικά είδε μια εφημερίδα να ασχολείται με τη ζωή του [...] Η κάλυψη μιας τόσο πολύκροτης ποινικής δίκης και η αυστηρή κριτική που οι παράγοντές της τροφοδοτούν με τη δημόσια συμπεριφορά τους είναι δημοσιογραφικό καθήκον. Και δικό μας δικαίωμα να γνωρίζουμε. Ειδάλλως, η χυδαιότητα θα νικήσει την αλήθεια και η σιωπή θα επιβληθεί στη δημόσια σφαίρα. Αυτό θα ήταν αυτοκτονία για τη δημοκρατία μας», έγραψε μεταξύ άλλων ο καθηγητής στο facebook, λίγο μετά την παρουσία του στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Τις τελευταίες ημέρες, η Εφημερίδα των Συντακτών και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αγγελίδης δέχονται ένα «κύμα στήριξης» και αλληλεγγύης. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΜέΡΑ25, ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ, Ξενοφών Κοντιάδης, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Θανάσης Καμπαγιάννης, Γιώργος Πλειός, Στρατής Μπουρνάζος είναι μερικά από τα ονόματα που δημόσια υποστήριξαν το δημοσιογραφικό έργο του Δ. Αγγελίδη και της Εφ.Συν.

Η νομική δίωξη που στοχεύει στη λογοκρισία, τον εκφοβισμό και την οικονομική επιβάρυνση του κατηγορούμενου ονομάζεται SLAPP και τα αρχικά γράμματα σημαίνουν «Στρατηγική Αγωγή κατά της Συμμετοχής του Κοινού» (Strategic Lawsuit Against Public Participation - SLAPP). Είναι μια τακτική που έχει στόχο να φιμώσει όσα άτομα ασκούν κριτική, επιβαρύνοντάς τα με το κόστος της νομικής υπεράσπισης.

Οι αγωγές SLAPP πραγματοποιούνται συχνά εις βάρος δημοσιογράφων, δημοσιογραφικών μέσων και ακτιβιστών από πολυεθνικές εταιρείες, ολιγάρχες ή πολιτικά πρόσωπα. Δεν στοχεύουν τόσο στην αποζημίωση, αλλά περισσότερο στην ψυχολογική επιβάρυνση του κατηγορουμένου, στη χρηματική εξόντωση και στον εκφοβισμό. Η ερευνητική δημοσιογραφία και όσα πρόσωπα «ενοχλούν» γίνονται «στόχος» και αποδέκτες SLAPP αγωγών.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα SLAPP αγωγής είναι και η δίωξη της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη και του Alterthess. Πριν λίγες ημέρες, το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή υψηλόβαθμου στελέχους της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός».

 

Στην πρόσφατη έκθεση της επιτροπής LIBE για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα επισημαίνονται και αξιολογούνται αρνητικά οι διώξεις κατά δημοσιογράφων (SLAPP αγωγές) και οι απειλές που βιώνουν τα εργαζόμενα πρόσωπα στα ΜΜΕ.

 

Παρομοίως, η τελευταία έκθεση για την ελευθερία του Τύπου από την ομάδα «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» κατατάσσει το 2022 την Ελλάδα στην 107η θέση διεθνώς. Τελευταία χώρα στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Μία ντροπιαστική έκθεση για τη χώρα που ήρθε να υπενθυμίσει την ανησυχητική κατάσταση στον χώρο των ΜΜΕ. Στο κείμενο που συνοδεύει την αρνητική αξιολόγηση για την Ελλάδα υπάρχει και ξεχωριστή αναφορά στις SLAPP αγωγές εις βάρος δημοσιογράφων.

 

Στρατής Ηλιάκης Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet