Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα μετά τον αποκλεισμό του από τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου για τυπικούς λόγους από τον Άρειο Πάγο:

«Ήδη ο αποκλεισμός του Πράσινο & Μωβ αρχίζει να απασχολεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Καλούμε τους φορείς στην Ελλάδα, όλο τον δημοκρατικό κόσμο και τα κόμματα καθώς και φορείς στην ΕΕ να πάρουν θέση.

Είναι ζήτημα δημοκρατίας και όχι τεχνικό ή τυπικό θέμα. Είναι πρόβλημα ανοργανωσιάς, έλλειψης κατάλληλης προετοιμασίας, προβληματικής πλατφόρμας και διαδικασίας και πολλών άλλων θεμάτων και ερωτημάτων που διερευνούμε. Τα θέματα αυτά όμως μετατρέπονται σε παράγοντα παραβίασης συνταγματικού δικαιώματος.

Κάποια τεχνικά θέματα επιλύθηκαν, πχ παράταση λειτουργίας της πλατφόρμας που διαφορετικά θα οδηγούσε σε αποκλεισμό πολύ περισσότερων κομμάτων.

Αν υπήρχε λοιπόν βούληση θα επιλύονταν και το τεχνικό πρόβλημα που οδήγησε στον αποκλεισμό του Πράσινο και Μωβ

Ο αιφνιδιαστικός και απρόσμενος αποκλεισμός της Συμμαχίας Πράσινο και Μωβ από την διαδικασία των εκλογών δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος. Είναι απειλή για κάθε Έλληνα πολίτη.

Πρέπει όλοι να υπερασπιστούμε το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Δεν είναι δυνατόν η ικανότητα και η φιλικότητα ή μη της πλατφόρμας μιας ιδιωτικής εταιρείας να καθορίζει ποια κόμματα θα κατέβουν στις εκλογές, να υπαγορεύει αποφάσεις του Αρείου Πάγου και τις πολιτικές επιλογές του Ελληνικού Λαού.

Ο αποκλεισμός για τεχνικούς λόγους κομμάτων και ειδικά των 249 υποψηφίων του Πράσινου και Μωβ από όλη την ελληνική επικράτεια σε όλες τις 59 εκλογικές περιφέρειες αποτελεί καθαρή παραβίαση των δημοκρατικών και πολιτικών δικαιωμάτων, μετατρέπει ένα πρόβλημα προχειρότητας κι έλλειψης προετοιμασίας για τις εκλογές σε παράγοντα στέρησης του Συνταγματικού δικαιώματος συμμετοχής στις εκλογές.

(…)

Για την υποβολή υποψηφιοτήτων επιλέχτηκε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που διαχειρίζεται μια ιδιωτική εταιρία. Τι γίνεται όμως όταν με βάση τα προβλήματα της διαδικασίας και την απουσία σαφών διορθωτικών μηχανισμών για μια διαδικασία που ανοίγει πρώτη φορά και δεν υπάρχει κανείς για να λύσει τα προβλήματα που ανακύπτουν, η εταιρία είναι που εισηγείται τελικά στον Άρειο Πάγο την επιτυχή ή όχι υποβολή της διαδικασίας αίτησης συμμετοχής στις εκλογές;

Η πλατφόρμα είχε τεχνικά προβλήματα αφού έπρεπε να διορθωθούν πολλά στοιχεία σε εφορίες μέσα στο Σάββατο για να περάσουν οι υποψηφιότητες στην πλατφόρμα. Μετά οι υποψήφιοι έπρεπε να μπουν και να κάνουν την επιβεβαίωση ώστε να εγκριθούν.

Εμείς 24.00 το βράδυ της 29ης Απριλίου είχαμε ολοκληρώσει τη διαδικασία για 216 υποψηφιότητες. Αν λοιπόν ακολουθούσαν τη διαδικασία εμείς θα είμασταν τυπικά εντάξει, αλλά πολλά άλλα κόμματα δεν είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία και κινδύνευαν με αποκλεισμό. Μεταξύ αυτών μάλλον και μεγάλα κόμματα. Φαντάζεστε να πηγαίναμε στις εκλογές χωρίς κάποιο από τα μεγάλα κόμματα επειδή δεν είχαν ολοκληρώσει την διαδικασία λόγω των προβλημάτων της διαδικασίας και της πλατφόρμας;

Αυτό το πρόβλημα οδήγησε λοιπόν στην παράταση της διαδικασίας και την έκδοση σχετικής ανακοίνωσης ότι η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την Κυριακή 30/4 για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπήρχαν.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο δεν είχε εκπαιδεύσει άτομα από τα κόμματα ούτε υπήρχαν σαφείς οδηγίες και όποιες υπήρξαν ήταν τελευταία στιγμή και ασαφείς. Επίσης δεν ήταν σαφές πώς ολοκληρώνονταν η διαδικασία ούτε υπήρχε κάποιο μήνυμα του στυλ η διαδικασία ολοκληρώθηκε ή πρέπει να προχωρήσετε στις επόμενες ενέργειες, όπως θα περίμενε κάποιος για μια τέτοια σοβαρή διαδικασία.

Όπως και όλα τα κόμματα συνεχίσαμε και εμείς να υποβάλλουμε τα στοιχεία κι άλλων υποψηφίων μέχρι τις 15.55 της 30ης Απριλίου, οπότε είχαν εγκριθεί 249 υποψηφιότητες μας για τις 59 περιφέρειες, παρά τα τεχνικά προβλήματα. ΚΑΙ ΕΚΤΥΠΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΟΠΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΝ ΟΙ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΤΩΝ 249 ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ σε 59 περιφέρειες.

Καταθέτουμε και τα παράβολα που γίνονται φυσικά δεκτά, 37.000 ευρώ!

Περιμένουμε λοιπόν την έγκριση του Αρείου Πάγου και με έκπληξη ακούμε ότι έχουμε κοπεί λόγω μη έγκαιρης ολοκλήρωσης της διαδικασίας που ήταν πλήρως …ασαφής, γιατί δεν πατήθηκε κάπου ένα κουμπί, σύμφωνα με όσα μετέφερε στον Άρειο Πάγο ως εισήγηση η ιδιωτική εταιρία που έχει την ευθύνη της πλατφόρμας.

Από το πρωί σήμερα που διαβάσαμε το σκεπτικό τρέχουμε για να διορθωθεί το τεχνικό ζήτημα όπως έγινε και το Σάββατο το βράδυ.

Καταθέσαμε αίτηση στο Άρειο Πάγο, επιστολές στο υπουργείο Εσωτερικών, άλλη αίτηση στο πρωτόκολλο του υπουργείου διότι δεν μπορούμε να βρούμε τον αρμόδιο Γεν. Γραμματέα που είναι σε συσκέψεις για τις εκλογές αλλά εμάς μας παραπέμπει …στο πρωτόκολλο. Το κάνουμε φυσικά και αυτό. Αλλά ένα μείζον πολιτικό και συνταγματικής φύσης πρόβλημα δεν θα λυθεί με πρωτοκόλληση.

Ζητάμε να επιλυθεί ένα θέμα που θα οδηγήσει, αν δεν επιλυθεί, σε αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος. Προφανώς θα πάμε στο εκλογοδικείο για ανισότιμη αντιμετώπιση και αποκλεισμό, ίσως φτάσουμε και στο Στρασβούργο για το θέμα αυτό (…)»

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet