Το εξώδικο που απειλούσε την Τρίτη ότι θα στείλει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο υπουργός Ανάπτυξης (και Απευθείας Αναθέσεων, αν πιστέψουμε κάποιους κακοπροαίρετους…) κατατέθηκε τελικά το απόγευμα της Τετάρτης. Το συνόδευε η δήλωση του εγκαλούντος πως ο Αλέξης Τσίπρας «ισχυρίστηκε ψευδώς ότι έχω δώσει απευθείας αναθέσεις σε ιδιωτική επιχείρηση, την οποία είχα επισκεφθεί στο πλαίσιο της προεκλογικής μου εκστρατείας…». Και η απειλή ότι, αν δεν ανακαλέσει, «ως ο νόμος ορίζει, είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω και σε κατάθεση αγωγής, διεκδικώντας αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμιση».
Αν –πράγμα μάλλον απίθανο– ο Άδωνις Γεωργιάδης ήλπιζε ότι, επικαλούμενος ένα δικαίωμα που ο νόμος αναγνωρίζει a priori σε κάθε πολίτη, θα έσπερνε τον πανικό στην Κουμουνδούρου, αστόχησε. «Αντί να ζητήσουν συγγνώμη που τρομοκρατούν και απειλούν εργαζόμενους για να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία, στρέφονται με απειλές για αγωγές ακόμη και κατά του Αλέξη Τσίπρα... Καλοδεχούμενη κάθε αγωγή και κάθε μήνυση, κύριε Γεωργιάδη. Την κριτική μας ωστόσο δεν θα την αποφύγετε», ήταν η απάντηση δια στόματος της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Αν –όπως είναι το πιθανότερο– επιδίωκε να στρέψει τη συζήτηση μακριά από την κατακραυγή που προκάλεσε με βίντεο που ανάρτησε στο διαδίκτυο, όπου, παρόντος του ιδίου, εμφανίζεται εργοδότης να υποδεικνύει απειλητικά στους εργαζόμενους της εταιρείας του, πού να (μην) κατευθύνουν την ψήφο τους στις εκλογές, ούτε και σε αυτό τα πήγε καλύτερα. Η πρoσβολή στη δημοκρατική αξιοπρέπεια παραείναι μεγάλη για να τη συγκαλύψουν ευκαιριακοί υπουργικοί εντυπωσιασμοί.
Αν κάτι κατάφερε, ήταν να ξαναφέρει στο προσκήνιο τα όσα προσβλητικά για την ελευθερία της έκφρασης, τη μυστικότητα της ψήφου, την ίδια τη δημοκρατία είχαν συμβεί παρουσία του λίγες μέρες νωρίτερα.
Ο λόγος για το βίντεο που ανάρτησε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός, μετά την επίσκεψή του στην ασφαλιστική εταιρία NOS Insurance Services. Εκεί τον υποδέχτηκε, όπως ανακοίνωσε διαδικτυακά, ο διευθύνων σύμβουλος κύριος Αλέξιος Λιάγκας, μια δυναμική εργοδοτική παρουσία που, κατά την αψευδή μαρτυρία του βίντεο, δεν υπολήπτεται ιδιαιτέρως το δημοκρατικό συμβόλαιο.
«Ο υπουργός τα λέει ήπια. Εγώ σας τα είπα χθες πιο έντονα», ξεκίνησε ο κύριος Λιάγκας την παρέμβασή του απευθυνόμενος στους εργαζόμενους. «Δεν υπάρχει επιλογή εδώ. Η δουλειά μας, η καθημερινότητά μας, το μέλλον μας εξαρτώνται πάρα πολύ από μια χώρα κυβερνημένη. Με μια σωστή κυβέρνηση. Ήμασταν παρέα όταν ήταν κλειστές οι τράπεζες, και θυμόσαστε τι γινόταν [ενν. το 2015] και στα τηλέφωνα, και με τους συνεργάτες μας, και με τον κόσμο, και με τις αποζημιώσεις. Εγώ δεν είμαι τόσο δημοκρατικός σε αυτά τα πράγματα. Είμαι, όμως, δίκαιος. Επειδή είναι άδικο να την πληρώσουμε όλοι γιατί κάποιοι έχετε αποφασίσει να επαναστατήσετε…».
Οι εργαζόμενοι άκουγαν αμίλητοι, διερωτώμενοι ίσως σε ποια άλλα πράγματα είναι δημοκρατικός ο διευθύνων σύμβουλος. «Εγώ δεν παρεμβαίνω σε αυτά, ο καθένας ψηφίζει ό,τι θέλει», εμφανίστηκε να λέει ο Γεωργιάδης για να σπάσει την παγωμάρα. Ο διευθύνων σύμβουλος φάνηκε να συμφωνεί μειδιώντας. Ακούστηκε το μουδιασμένο γέλιο κάποιων εργαζομένων.
Ό,τι ακολούθησε στο διαδίκτυο μόνο για γέλια δεν ήταν. Σάλος για την ωμή εργοδοτική παρέμβαση ήταν. Τόσος και τόσο επίμονος, που ο Γεωργιάδης θεώρησε ταξικό του καθήκον να παρέμβει. Πλάκα έκανε, παιδιά, ο άνθρωπος, έγραψε στο διαδίκτυο: «Έχει καεί στον χυλό όταν το 2015 είχε μια εταιρεία που χρεοκόπησε όταν ήρθαν τα capital controls…».
Αλλά ποιος κάηκε στον χυλό το 2015; Ποια εταιρία χρεοκόπησε όταν ήρθαν τα capital controls;
Απ’ ό,τι φαίνεται, όχι η ασφαλιστική εταιρεία Evima του πατριάρχη Βασιλείου Λιάγκα, ο οποίος, μαζί με τους δυο γιούς του, Αλέξιο και Νάσο, ηγείται σήμερα της NOS Insurance Services, έχοντας διανύσει μια ενδιαφέρουσα διαδρομή στον ασφαλιστικό τομέα, με κομβικό σταθμό την Evima, η οποία προέκυψε μετά το κλείσιμο του Ομίλου Ασπίς το 2010.
Παραθέτουμε από πρόσφατο δημοσίευμα, η αξιοπιστία του οποίου δεν έχει αμφισβητηθεί:
«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του 2013, τον Φεβρουάριο εκείνης της χρονιάς η Τράπεζα της Ελλάδας αφαίρεσε την άδεια της Evima και την έθεσε σε ασφαλιστική εκκαθάριση, καθώς ‘‘δεν ήταν σε θέση να διατηρεί επαρκές περιθώριο φερεγγυότητας (εποπτικά κεφάλαια), απαίτηση η οποία, σύμφωνα με τον νόμο, είναι αναγκαία για τη διαφύλαξη των συμφερόντων των ασφαλισμένων…’’», κ.λπ., κ.λπ..
Κατά τα λοιπά, και μέχρις αποδείξεως του εναντίου, η εταιρία στην οποία προφανώς αναφέρεται ο Γεωργιάδης δεν «κάηκε στον χυλό» το 2015, διότι, απλούστατα, ήταν εκτός λειτουργίας από το 2013.
Αναφορικά, τώρα, με την NOS Insurance Services. Ιδρύθηκε στις 15 Ιουλίου 2021 «με το όνομα ‘‘Progress ασφαλιστικοί πράκτορες ΑΕ’’ και μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ». Μετονομάστηκε NOS Insurance Services στις 10 Δεκεμβρίου 2021. Έκτοτε, σύμφωνα και πάλι με δημοσίευμα που δεν έχει αμφισβητηθεί, «έχει συνάψει, όπως προκύπτει από τη Διαύγεια, συνολικά 29 συμβάσεις με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (κυρίως με Δήμους της περιφέρειας) για την ασφάλεια αυτοκινήτων», από τις οποίες «οι 20 είναι απευθείας αναθέσεις».
Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον. Θα επιμείνει ο υπουργός Ανάπτυξης ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «ισχυρίστηκε ψευδώς ότι έχω δώσει απευθείας αναθέσεις σε ιδιωτική επιχείρηση»; Πιστεύει ότι μπορεί να υποστηρίξει ενώπιον της δικαιοσύνης όσα ισχυρίζεται στο εξώδικο, αν, όπως απειλεί, καταθέσει άμεσα αγωγή; Ή, το πιθανότερο, θα αφήσει χώρο και χρόνο δράσης στην πλάνη των εντυπώσεων μέχρι τις 21 Μαΐου και μετά «ποιος είδε, ποιος θυμάται»;
Βλέπε:
«Ωμοί εκβιασμοί εργοδότη για τις εκλογές…», news247 - 28 Απριλίου 2023, 20:11.
«Γεωργιάδης: ‘‘Πλάκα’’ ο εκφοβισμός εργαζομένων για την ψήφο τους», Tvxs -- 23:33 | 28 Απρ. 2023.
«Ποια είναι η Nos Insurance, ο CEO της οποίας απειλούσε εργαζόμενους - Οι απευθείας αναθέσεις», news 24/7 -- 29 Απριλίου 2023, 13:57.
«Εργοδοτική τρομοκρατία με σπόνσορα τον Άδωνι Γεωργιάδη», «Η ΑΥΓΗ» -- 2 Μαΐου 2023.