Δύο βδομάδες μας χωρίζουν από την κάλπη της 21ης Μάη και μία εβδομάδα από το ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Οι μέρες αυτές είναι κρίσιμες. Ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει στο να αναδείξει το πρόγραμμά του, ένα κυβερνητικό πρόγραμμα συνεργασίας 11 άρθρων και η ΝΔ επιχειρεί να αποφύγει το λάθος που μπορεί να κοστίσει. Δημοσκοπικά φαίνεται ότι έχει καταφέρει να απορροφήσει αρκετά τους κραδασμούς από την πολύνεκρη σύγκρουση στα Τέμπη, όμως μία λάθος κίνηση ενδέχεται να αναζωπυρώσει την υποβόσκουσα οργή και να πυροδοτήσει νέο κύμα διαμαρτυρίας, το οποίο ίσως φτάσει να εκφραστεί και στην κάλπη.
Απάνω σε νάρκες
Και δεν είναι λίγα τα ατοπήματα της προηγούμενης εβδομάδας, για τα οποία η κυβέρνηση ακολουθεί την τακτική της τετραετίας «δεν ήξερε ο πρωθυπουργός - δεν είναι δική μας ευθύνη - είναι διεθνής/εξωγενής παράγοντας». Πρώτο παράδειγμα, είναι η πρόθεση της ΝΔ να θέσει ως προτεραιότητα την Υγεία. Ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε να περιοδεύσει στην Κεφαλονιά, όπου έχουν κατατεθεί τρεις παραιτήσεις ιατρών στο νοσοκομείο του Ληξουρίου, με τον Ιατρικό Σύλλογο Κεφαλλονιάς Ιθάκης να κάνει λόγο για σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης. Είχε προηγηθεί η ηχηρή παραίτηση του μοναδικού ειδικευόμενου γιατρού στη Σέριφο, η οποία αποτέλεσε και την αφορμή για τον ΣΥΡΙΖΑ να ανακοινώσει κίνητρα προσέλκυσης γιατρών στο ΕΣΥ. Ο πρόεδρος της ΝΔ παραδέχτηκε πως «δεν μπορούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα με τους γιατρούς στα νησιά, καθώς δεν έχουν βρεθεί ακόμα τα κίνητρα». Την ίδια εβδομάδα που έκανε δε τον απολογισμό του για την υγεία –όπου μεταξύ άλλων έκανε απολογισμό για το «θεσμό του προσωπικού γιατρού», ο οποίος δεν έχει εφαρμοστεί, αλλά και για το πρόγραμμα για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά» το οποίο ήδη λειτουργούσε απλά δεν είχε ονοματοδοτηθεί- εμφανίστηκαν δύο εγκύκλιοι της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα. Η μία εκδόθηκε προκειμένου να φαίνεται ότι καλύπτονται τα κενά στα νοσοκομεία λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού και όριζε ότι όλοι οι γιατροί θα εφημερεύουν ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους, υποχρεώνοντάς τους να αντιμετωπίζουν όλα τα περιστατικά που θα προέκυπταν. Η επικίνδυνη αυτή απόφαση η οποία καταγγέλθηκε από τον ιατρικό κόσμο, αποσύρθηκε άρον άρον, με τις απαραίτητες διευκρινήσεις ότι ο Κ. Μητσοτάκης και ο Θ. Πλεύρης «δεν γνώριζαν». Η δεύτερη εγκύκλιος επιχειρεί μια ρουσφετολογική προκήρυξη για ημέτερους συντονιστές διευθυντές.
Ένα δεύτερο περιστατικό συνέβη σε ασφαλιστική εταιρεία, όπου ο διευθυντής απειλεί ευθέως τους εργαζόμενους να ψηφίσουν την παρούσα κυβέρνηση «αλλιώς…» και ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης στέκεται ως παρατηρητής. Το περιστατικό αυτό εργοδοτικής τρομοκρατίας χαρακτηρίστηκε «πλάκα» από την κυβέρνηση, με τον Α. Γεωργιάδη να στέλνει εξώδικο στον Αλ. Τσίπρα και να απειλεί με αγωγή.
Τρίτο περιστατικό είναι η δημοσιοποίηση από τον πρόεδρο του Σωματείου Μηχανοδηγών του ΟΣΕ ότι η ασφάλεια στον ΟΣΕ παραμένει εξίσου επικίνδυνη, με αποτέλεσμα μηχανοδηγός να αρνηθεί να ξεκινήσει τρένο. Η είδηση αυτή –όπως και πριν από τα Τέμπη- δεν μεταδόθηκε, όπως ούτε δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στη δίωξη του πρώην προέδρου του ΟΣΕ για παράβαση καθήκοντος για την πολύνεκρη σύγκρουση στα Τέμπη.
Τέταρτο περιστατικό είναι τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για τη μείωση του μισθού στην Ελλάδα, με τον Κ. Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει τα στοιχεία «μη ακριβή» και να δηλώνει ότι τα «αμφισβητεί», προσθέτοντας «Κανείς δεν είναι αλάνθαστος. Και οι διεθνείς οργανισμοί μπορεί να κάνουν λάθη. Θα εξηγήσουμε στον ΟΟΣΑ ποια στοιχεία δεν έχουν ληφθεί υπόψη ως προς τη μεθοδολογία της έκθεσης». Αντίστοιχα, αμφισβήτησε και την 107η κατάταξη στην ελευθερία του Τύπου, χαρακτηρίζοντας ο Α. Σκέρτσος τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα ως ρεπόρτερ «που αντίθετα με τον τίτλο τους ζουν μέσα σε κλειστά σύνορα ιδεών».
Τελευταίο ατόπημα της ΝΔ –και μάλιστα επικοινωνιακό- ήταν η δημοσιοποίηση φωτογραφίας του Κ. Μητσοτάκη να χρησιμοποιεί –σαν τον Νίξον- το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για προεκλογική περιοδεία. Ο Α. Σκέρτσος απάντησε πως ο Κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός μέχρι την 21η Μάη, και επομένως… μάλλον μαζί με τον τίτλο πάνε και τα μεταφορικά μέσα. Ο δε Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε το «και εσύ το έκανες» και το πήγε και ένα βήμα παραπέρα, να προλάβει άλλο επικοινωνιακό ατόπημα: «το επόμενο που θα πει είναι να βγω από το Μέγαρο Μαξίμου γιατί το χρησιμοποιώ ως κάδρο», που ακριβώς αυτό κάνει στα προεκλογικά του σποτ.
Συμβολισμοί και σχεδιασμοί
Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, χωρίς να διαφαίνεται μέχρι στιγμής να διορθώνει την προεκλογική του καμπάνια και να δίνει χώρο στην ελπίδα, το όραμα, συνεχίζει με το σύνθημα «Ως εδώ» να παρουσιάζει στο εκλογικό σώμα σποτ που περιγράφουν το τέλμα στο οποίο έχουμε φτάσει, τον βούρκο στον οποίο έχουμε εγκλωβιστεί, την απελπισία που νιώθουμε. Προσθέτει, όμως, ένα νέο στοιχείο, που επιχειρεί να αποκαταστήσει το έλλειμα αξιοπιστίας. «Ξέρουμε και μπορούμε» είναι το νέο σύνθημα, το οποίο περιγράφει την κυβερνητική εμπειρία, η οποία αποτελεί πια οδηγό (χωρίς ακόμα να προβάλλεται ως υπενθύμιση του πρότερου κυβερνητικού έργου) στις τοποθετήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών.
Αυτή η σιγουριά επιχειρήθηκε να αποτυπωθεί και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, μη αφήνοντας έτσι θέση να εκπροσωπηθούν τα κινήματα (πέρα από το κίνημα των καλλιτεχνών), οι ιδέες, οι άνθρωποι του μόχθου, η πολυχρωμία της Αριστεράς. Αυτό επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί με την επιλογή της καθόδου του Αλ. Τσίπρα σε τρεις περιοχές με έντονο συμβολισμό. Θα είναι υποψήφιος στα Δωδεκάνησα, στη μνήμη του Νεκτάριου Σαντορινιού, υπερασπιζόμενος το μεταφορικό ισοδύναμο, μια μεταρρύθμιση που αναδείκνυε τη νησιωτική πολιτική και έχει απαξιωθεί από την παρούσα κυβέρνηση, η οποία τώρα το Πάσχα αποζημίωσε νησιώτες για ταξίδια που έγιναν το προηγούμενο καλοκαίρι. Συμβολίζει έτσι το «ξέρουμε και μπορούμε». Στις Σέρρες είναι ο δεύτερος συμβολισμός, για να μην ξεχαστεί η τραγωδία στα Τέμπη. Αποτυπώνεται το «Ως εδώ». Στην Α Πειραιώς κατεβαίνει για να τιμήσει τον Πειραιά, το λιμάνι, συμβολίζοντας το «βάζουμε πλάτη». Αντίστοιχα ο Κ. Μητσοτάκης επιλέγει τον Έβρο, για να δώσει προτεραιότητα στο μεταναστευτικό και τη ξενοφοβική ρητορική περί ασφάλειας και προστασίας συνόρων, στην Α Θεσσαλονίκης έρχεται ως αντικαταστάτης του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, ο οποίος δεν κατεβαίνει στις εκλογές, επιδιώκοντας συσπείρωση, και στον Δυτικό Τομέα για να δείξει το κοινωνικό του προφίλ.
Χωρίς περιθώρια
Το ντιμπέιτ της επόμενης εβδομάδας έχει βαρύνουσα σημασία, όχι τόσο για αυτούς που θα επιλέξουν να δουν τρεισήμισι ώρες κοφτών μονολόγων, αλλά γιατί η προεκλογική καμπάνια είναι κυρίως στις οθόνες μας, στα δελτία ειδήσεων και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εκεί μπορεί να απομονωθεί το ατόπημα, το οποίο θα επαναλαμβάνεται σε λούπα, μέχρι τις εκλογές. Άλλωστε, καθώς φαίνεται η αρνητική ψήφος είναι αυτή που θα είναι κρίσιμη για το εκλογικό αποτέλεσμα, από τη στιγμή που η εκστρατεία έχει στηριχθεί στο να μαθαίνουμε τα λάθη και τα πάθη του αντιπάλου. Ο χρόνος επομένως πιέζει και δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα λάθη στην αμφίρροπη αυτή προεκλογική μάχη. Στόχος είναι ο κάθε πολιτικός παίκτης να τραβήξει στο γήπεδό του τον αντίπαλό του. Διότι αν παίζεις με τους όρους του αντιπάλου, εκείνος θα το κάνει καλύτερα.