Ο Σέικχ Αντνάν Καντέρ (Sheikh Adnan Khadeer), ακτιβιστής και κορυφαίος εκπρόσωπος του κινήματος των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων -που κρατούνται στις φυλακές του Ισραήλ με χαλκευμένες ή κατασκευασμένες κατηγορίες και παραμένουν φυλακισμένοι επ’ αόριστον με τη συνήθη πρακτική της διοικητικής κράτησης-, διαμαρτυρόμενος για την αυθαίρετη σύλληψη και κράτηση του, ξεκίνησε απεργία πείνας. Μετά από 86 μέρες, την Τρίτη 2 Μαΐου, έχασε τις αισθήσεις του και ξεψύχησε αβοήθητος στο κελί του, στερούμενος τη μεταφορά του σε ειδική νοσοκομειακή μονάδα από τη διοίκηση των φυλακών, ενώ ήδη είχε τεθεί σε απομόνωση.

 

Πάνδημος ο θρήνος στις παλαιστινιακές πόλεις. Στην ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας τονίζεται ότι: «Οι ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι ο Σέικχ Αντνάν Καντέρ αρνήθηκε να υποβληθεί σε ιατρική περίθαλψη. Ωστόσο ένας γιατρός που τον επισκέφτηκε κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι οι αρχές δεν επέτρεψαν την πρόσβαση του σε ανεξάρτητη ειδικευμένη ιατρική θεραπεία και παρακολούθηση που χρειαζόταν. Ο Σέικχ Αντνάν Καντέρ είχε ζητήσει να μεταφερθεί σε πολιτικό νοσοκομείο, όμως η διοίκηση των φυλακών τον έστειλε πίσω στο κελί του όπου οι φύλακες έμπαιναν μέσα κάθε μισή ώρα για να δουν αν ήταν ακόμα ζωντανός. Η άρνηση της ενδεδειγμένης ιατρικής παρακολούθησης συνιστά απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση...

Και ενώ έχουν περάσει 24 ώρες μετά τον θάνατο του η οικογένεια του ακόμα δεν έχει παραλάβει τη σορό του για να γίνει η κηδεία του, παρά την αίτηση που υπέβαλε την Τρίτη ο δικηγόρος του. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ισραηλινές Αρχές να επισπεύσουν την παράδοση του σώματος του Σέικχ Αντνάν Καντέρ στην οικογένεια του ώστε να δοθεί η δυνατότητα να γίνει η ταφή του, όπως προβλέπεται σύμφωνα με τις πρόνοιες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

 

 

Η «Εποχή» παρουσιάζει το δελτίο Τύπου για τον φριχτό θάνατο του Παλαιστίνιου κρατούμενου Σέικχ Αντνάν Καντέρ που μας έχει σταλεί από τη Νότια Αφρική, από το γραφείο του βουλευτή του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου και μέλους της Εθνοσυνέλευσης Νκοσί Σβελιβέλιλε Μαντέλα (Nkosi ZMD Mandela), του διάδοχου της βαριάς πολιτικής κληρονομιάς και του έργου του παππού του Νέλσον Μαντέλα. Μη χάσετε στο επόμενο φύλο της εφημερίδας μας, στις 13 Μαΐου, την αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε.

«Απαιτούμε δικαιοσύνη για τον παλαιστίνιο πολιτικό κρατούμενο Σέικχ Αντνάν Καντέρ που μαρτύρησε ενώ διεξήγαγε απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενος για την παράνομη κράτηση του.

Καλούμε όλους τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο που μάχονται για την ελευθερία να απαιτήσουν να καταστεί το κράτος απαρτχάιντ του Ισραήλ υπόλογο για την απάνθρωπη πρακτική που εφαρμόζει της διοικητικής κράτησης εναντίον του Σέικχ Αντνάν Καντέρ και των πολιτικών κρατούμενων στην κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Το αίμα του είναι στα δικά τους χέρια. Πρέπει να απαιτήσουν ο Νετανιάχου να κληθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, να του απαγγελθούν κατηγορίες και να δικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για τον θάνατο του Σέικχ Αντνάν Καντέρ και των 100 αθώων Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από τις αρχές του 2023. Τα δικαιώματα των πολιτικών κρατούμενων προστατεύονται έχοντας περίοπτη θέση στο Διεθνές Δίκαιο και στο ψήφισμα 45/111 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, που εγκρίθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1990, το οποίο προσδιορίζει με αδιαμφισβήτητο τρόπο τα δικαιώματα των κρατούμενων. Ειδικότερα προβλέπεται ότι:

- Όλοι οι κρατούμενοι θα αντιμετωπίζονται με σεβασμό λόγω της εγγενούς αξιοπρέπειας και αξίας τους ως ανθρώπινα όντα.

- Δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις λόγω φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, ιδιοκτησίας, γέννησης ή άλλου στάτους.

- Είναι επιθυμητό να σεβόμαστε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τις πολιτιστικές αξίες της ομάδας στην οποία ανήκουν οι κρατούμενοι, όποτε το απαιτούν οι επιμέρους συνθήκες.

- Η αρμοδιότητα των σωφρονιστικών ιδρυμάτων για τα πρόσωπα που τελούν υπό κράτηση και για την προστασία της κοινωνίας από το έγκλημα θα εκτελείται σύμφωνα με τους άλλους κοινωνικούς στόχους ενός κράτους και τις θεμελιώδεις ευθύνες του για την προαγωγή της ευημερίας και της ανάπτυξης όλων των μελών της κοινωνίας.

- Εκτός από εκείνους τους περιορισμούς που αποδεδειγμένα καθίστανται αναγκαίοι λόγω της κάθειρξης, όλοι οι κρατούμενοι διατηρούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες που ορίζονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επίσης όταν το εμπλεκόμενο κράτος είναι συμβαλλόμενο μέρος, στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα και στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα όπως και στο Προαιρετικό Πρωτόκολλο αυτού, όπως επίσης και άλλα δικαιώματα που ορίζονται σε άλλες Συνθήκες των Ηνωμένων Εθνών.

- Όλοι οι κρατούμενοι έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε πολιτιστικές δραστηριότητες και σε προγράμματα επιμόρφωσης που συμβάλλουν στην πλήρη ανάπτυξη της ανθρώπινης προσωπικότητας.

- Θα πρέπει να υποστηριχτούν προσπάθειες που αναλαμβάνονται με στόχο την κατάργηση της απομόνωσης ως τιμωρία ή τον περιορισμό της εφαρμογής της.

- Θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες που θα δίνουν τη δυνατότητα στους κρατούμενους να έχουν ουσιαστική απασχόληση όπου θα αμείβονται και αυτό θα διευκολύνει μελλοντικά την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας της χώρας και θα τους επιτρέπει να συνεισφέρουν στη δική τους οικονομική υποστήριξη όπως και των οικογενειών τους.

- Οι κρατούμενοι θα έχουν πρόσβαση στις δομές υγείας της χώρας χωρίς διακρίσεις λόγω της νομικής τους κατάστασης.

- Με τη συμμετοχή και τη στήριξη της κοινότητας και άλλων συλλογικοτήτων και οργανώσεων και επίσης λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των κρατούμενων, θα πρέπει να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για την επανένταξη του πρώην κρατουμένου στην κοινωνία, υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

- Οι αναφερθείσες Αρχές θα πρέπει να εφαρμοστούν με απόλυτη αμεροληψία.

Ζητούμε από την υπουργό Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας -και ταυτόχρονα μια πολιτικό με τεράστια εμπειρία- Σντε Ναλέντι Πάντορ (Cde Naledi Pandor) και την κυβέρνηση του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου να καταδικάσουν αυτή τη δολοφονική παραβίαση των δικαιωμάτων του Σ.Α. Καντέρ ως πολιτικού κρατούμενου.

Ζητούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των παλαιστίνιων κρατούμενων από τις φυλακές του κράτους Άπαρντχάιντ του Ισραήλ και τον τερματισμό της πολιορκίας της Γάζας, της μεγαλύτερης υπαίθριας φυλακής του κόσμου. Η απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατούμενων αποτελούσε προϋπόθεση για την έναρξη συνομιλιών και διαπραγματεύσεων από την πλευρά του Νκοσί Νταλιμπχούνγκα (Nkosi Dalibhunga), πρόεδρου Νέλσον Ρολιχλάχλα Μαντέλα (Nelson Rolihlahla Mandela), κατά τη διάρκεια της δικής του κάθειρξης. Πρέπει να υποστηρίξουμε την παλαιστινιακή αντίσταση εντείνοντας την καμπάνια για την απελευθέρωση όλων των φυλακισμένων Παλαιστίνιων.

Πρέπει να διαχειριστούμε αυτό το ζήτημα με κάθε σοβαρότητα καθώς η τωρινή κυβέρνηση Νετανιάχου του κράτους απαρτχάιντ του Ισραήλ είναι αρκετά αιμοβόρα ώστε να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε πρόσχημα για να εξοντώσει περισσότερους Παλαιστίνιους κρατούμενους σε απεργία πείνας, για να εξαλείψει κάθε έκφραση πολιτικής διαφωνίας και να προσπαθήσει να καταστείλει στο μέλλον κάθε δράση/μορφή διαμαρτυρίας.

Χαιρετίζουμε τους γενναίους και θαρραλέους Παλαιστίνιους, γυναίκες και άνδρες, για την αντίσταση τους και τους ενθαρρύνουμε να εντείνουν τον αγώνα, διεκδικώντας την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατούμενων όπως και εκείνων που τελούν υπό διοικητική κράτηση.

Ζητούμε από όλους τους οργανισμούς και συλλογικότητες της διεθνούς κινήματος Αλληλεγγύης να εντείνουν τις προσπάθειες τους για να διεκδικήσουν την απονομή δικαιοσύνης για τον Σέικχ Αντνάν Καντέρ και αυτός ο αγώνας θα πρέπει να έχει την ίδια ευρύτητα και ένταση ανάλογη με την καμπάνια απελευθέρωσης του Νέλσον Μαντέλα, που έλαβε χώρα με τη στήριξη του παγκόσμιου Κινήματος Αντι-απαρτχάιντ. O δικός σας αγώνας που μετουσιώθηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα διαμαρτυρίας ζητώντας την απελευθέρωση του, συνέβαλε καταλυτικά στη μακρά πορεία μας προς την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Ζητούμε από Δικηγορικούς Συλλόγους και άλλους νομικούς φορείς να ασκήσουν προσφυγή για ότι έγινε και να εμπιστευθούν τους δικούς μας νομικούς και συγκεκριμένα την Εθνική Ένωση Δημοκρατικών Δικηγόρων (NADEL) και άλλες συλλογικότητες της Νότιας Αφρικής, ότι θα ορθώσουν το ανάστημα τους και θα αγωνιστούν για την απονομή δικαιοσύνης για τον Σέικχ Αντνάν Καντέρ. Το να είσαι ελεύθερος δεν σημαίνει απλώς να σπάσεις τις αλυσίδες σου αλλά το να ζεις με τρόπο που να σέβεται και να υποστηρίζει την ελευθερία των άλλων.

Πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε σε όλα τα μέτωπα, υποστηρίζοντας την αντίσταση στην κατεχόμενη Παλαιστίνη και το δικαίωμα επιστροφής από ολόκληρο τον κόσμο όλων των Παλαιστινίων της Διασποράς, να ενισχύσουμε την καμπάνια μποϊκοτάζ, αποεπενδύσεις και κυρώσεις και επίσης να παρεμβαίνουμε σε παγκόσμιους και πολυμερείς οργανισμούς απαιτώντας τον τερματισμό της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών και της παράνομης διεύρυνσης των εποικισμών από το κράτος απαρτχάιντ του Ισραήλ.

Διεκδικούμε δικαιοσύνη για τον Σέικχ Αντνάν.
Απελευθέρωση των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων.
Ελεύθερη Παλαιστίνη.

 

Νκοσί Σβελιβέλιλε Μαντέλα (Nkosi ZMD Mandela),

βουλευτής του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου

Μβέζο Κομκούλου, 4 Μαΐου 2023

Πρόσφατα άρθρα ( Μέση Ανατολή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet