Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία η έκθεση της επιτροπής Pega, η οποία περιλαμβάνει ειδικές συστάσεις για 5 χώρες (Ουγγαρία, Πολωνία, Κύπρος, Ισπανία και Ελλάδα) στις οποίες εντοπίστηκε κατάχρηση spyware. Η Ελλάδα κατηγορείται ότι έχει χρησιμοποιήσει το κατασκοπευτικό λογισμικό «ως εργαλείο  πολιτικής εξουσίας και ελέγχου στα χέρια της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας της χώρας». Συγκεκριμένα σημειώνεται πως «οι αποκαλύψεις σχετικά με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού και την παρακολούθηση δημοσιογράφων από την ΕΥΠ σκιαγραφούν μια πολύ ανησυχητική ιστορία ενός περίπλοκου και αδιαφανούς δικτύου σχέσεων, πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, ευνοιών και νεποτισμού, καθώς και πολιτικής επιρροής (…) Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, όπως η Πολωνία, η κατάχρηση του spyware δεν φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας ολοκληρωμένης αυταρχικής στρατηγικής, αλλά μάλλον ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται σε ad hoc βάση για πολιτικά και οικονομικά οφέλη. Ωστόσο, διαβρώνει εξίσου τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και δίνει άφθονο χώρο στη διαφθορά, ενώ αυτές οι ταραγμένες εποχές απαιτούν αξιόπιστη και υπεύθυνη ηγεσία.»

Η επιτροπή Pega καλεί την Ελλάδα «1. Να αποκαταστήσει επειγόντως και να ενισχύσει τις θεσμικές και νομικές διασφαλίσεις, συμπεριλαμβανομένων αποτελεσματικών ελέγχων, καθώς και ανεξάρτητων μηχανισμών εποπτείας. 2. Να ανακαλέσει επειγόντως όλες τις άδειες εξαγωγής και να διερευνήσει τις καταγγελίες για παράνομες εξαγωγές, μεταξύ άλλων στο Σουδάν. 3. Να διασφαλίσει ότι οι αρχές μπορούν να διερευνούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα όλες τις καταγγελίες για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού. 4. Να αποσύρει επειγόντως την τροπολογία 826/145 του νόμου 2472/1997, με την οποία καταργήθηκε η δυνατότητα της ΑΑΔΕ να ενημερώνει τους πολίτες για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. 5. Να αποκαταστήσει την πλήρη ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και όλων των αρμόδιων εποπτικών οργάνων. 6. Να αντιστρέψει τη νομοθετική τροποποίηση του 2019 που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού. 7. Να εφαρμόσει επειγόντως την οδηγία για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. 8. Να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της ηγεσίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ). 9. Να ξεκινήσει επειγόντως αστυνομική έρευνα. 10. Να καλέσει την Europol να συμμετάσχει αμέσως στις έρευνες.»

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει πως την «υπόθεση υποκλοπών» τη διαχειρίστηκε ορθά και αποτελεσματικά. Δεν θεώρησε απαραίτητο να παραιτηθεί ούτε ο πρωθυπουργός ούτε η κυβέρνηση. Αν  αντιλαμβανόταν αυτή την ανάγκη, δεν θα είχε στήσει μηχανισμό παρακολουθήσεων, στην υπηρεσία των πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων. Αν αντιλαμβανόταν το πλήγμα που επιφέρει στη Δημοκρατία, δεν θα το είχε κάνει. Είναι μακριά από τις ιδέες της και τις αντιλήψεις της η έννοια αυτή. Είναι απλώς εμπόδιο στην κυριαρχία της.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet