Η απεργία στη φάμπρικα της φαντασίας του αμερικανικού ονείρου, του Χόλυγουντ και των παραφυάδων του, φρέναρε ένα από τα πιο παραγωγικά και δημιουργικά γρανάζια του μηχανισμού αποδοχής του μοντέλου της χώρας, δείχνοντας ότι σε συνδυασμό με την αύξηση των απεργιών, των ανισοτήτων και των κοινωνικών αντιθέσεων μπορεί να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε μια μεγαλύτερη αντιπαράθεση σε σχέση με το πολιτικό διχασμό που αντιμετωπίζουν και που αυξάνεται από τις πιέσεις των Ρεπουμπλικάνων για περαιτέρω παραχωρήσεις από τον Μπάιντεν για να αποφύγει τη στάση πληρωμών. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν επιβάλλει ήδη σκληρές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες για τα επόμενα χρόνια, ενώ αυξάνονται οι αντιδράσεις και οι απεργίες των εργαζομένων, που απαιτούν ουσιαστικές αυξήσεις μπροστά στην αύξηση του πληθωρισμού και τις ανατιμήσεις, και το τέλος των ελεεινών συνθηκών εργασίας σε πάρα πολλούς τομείς του ανεξέλεγκτου ιδιωτικού τομέα, με άξονα τα ωράρια και τους ρυθμούς εργασίας, τις ασφαλιστικές παροχές και το δικαίωμα του συνδικαλισμού στους χώρους εργασίας.

Η κινητοποίηση 30.000 αστυνομικών και στρατιωτών στα σύνορα με το Μεξικό αποτελεί πλήγμα για την εικόνα του Δημοκρατικού προέδρου, ενώ παραμένουν οι ανησυχίες για τις τράπεζες.

 

Το Χόλυγουντ ξέμεινε από σενάρια

 

Η απεργία των 11.500 συγγραφέων σεναρίων κινηματογράφου και τηλεόρασης του συνδικάτου Writers Guild of America (WGA) στις Δυτικές και Ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, για πρώτη φορά μετά τη μεγάλη απεργία των 100 ημερών του 2007-2008 και μάλιστα με ποσοστό 98%, έδειξε ότι η ανοχή των εργαζομένων έφθασε στα όριά της. Σύμφωνα με την WGA, η μέση αμοιβή των συγγραφέων και παραγωγών μειώθηκε τα τελευταία χρόνια κατά 4% ή κατά 23% αναπροσαρμοσμένη με τον πληθωρισμό, ενώ οι μεγάλες εταιρείες του Χόλυγουντ χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες και την Τεχνητή Νοημοσύνη για να απειλήσουν τις θέσεις εργασίας των σεναριογράφων.

Οι συγγραφείς της WGA ύψωσαν το ανάστημά τους και οδήγησαν στην πράξη στη διακοπή της παραγωγής πολλών προγραμμάτων, σειρών, τηλεοπτικών και κινηματογραφικών ταινιών προκαλώντας την οργή της Συμμαχίας Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (AMPTP), στην οποία συμμετέχουν οι πιο στυγνοί εργοδότες του τομέα, από την Paramount, τη Sony, την Universal, την Walt Disney και την Warner Bros., έως τα δίκτυα εκπομπών ABC, CBS, FOX και NBC, τις υπηρεσίες ροής προγραμμάτων της Netflix, της Apple TV+ και της Amazon και μιας σειράς μεγάλων καλωδιακών καναλιών.

Ο αγώνας των συγγραφέων της WGA δεν είναι εύκολος γιατί τα μεγάλα στούντιο έχουν δυστυχώς στο πλευρό τους την ηγεσία του συνδικάτου SAG-AFTRA, που προειδοποίησε τα μέλη του ότι οι ρήτρες περί «μη απεργίας» στα συμβόλαια εργασίας των περίπου 160.000 ηθοποιών, εκφωνητών, τραγουδιστών, κασκαντέρ και άλλων εργαζομένων του τομέα απαγορεύει στην πράξη οποιαδήποτε απεργία ή κινητοποίηση αλληλεγγύης προς τους συγγραφείς.  

Τη στιγμή που οι συγγραφείς πολιορκούν τα γραφεία και τα στούντιο της Νetflix στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες, της Paramount, της Universal και της Warner Bros. στην Καλιφόρνια, η ΑΜΡΤΡ προσφέρει αυξήσεις μόλις κατά 86 εκατ. δολάρια στους πιο χαμηλόμισθους εργαζόμενους, σε σχέση με τα 429 εκατ. δολάρια που διεκδικεί η WGA, ενώ οι κολοσσοί της Disney, της Amazon, της Showtime, της Warner Bros., του Netflix και των άλλων μεγάλων στούντιο έχουν απολύσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους τους τελευταίους μήνες, παρόλο που συνεχίζουν να καταγράφουν υπέρογκα κέρδη, όπως αυτά της Netflix που είδε τα μικτά κέρδη της να πλησιάζουν τα 3,5 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο, της Disney που κατέγραψε μικτά κέρδη 12,5 δισ. δολαρίων το 2022, με ετήσια άνοδο 12,5% ή την Amazon, που το 9μηνο του 2022 είχε έσοδα 26 δισ. δολάρια, υψηλότερα από τα έσοδά της για όλο το 2020. 

 

Κινητοποιήσεις και νίκες στην Παιδεία

 

Οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια σχολεία του Λος Άντζελες κατάφεραν να πετύχουν μια πρώτη νίκη μετά την απεργία τους, που μπλόκαρε τη λειτουργία των σχολείων που φιλοξενούν περίπου 500.000 μαθητές. Οι εκπαιδευτικοί κατάφεραν να αποσπάσουν αυξήσεις 30%, με αποτέλεσμα ο μέσος ετήσιος μισθός τους να φθάσει στα 33.000 από τα 25.000 δολάρια, στα 27.800 από τα 23.200 ευρώ, τη στιγμή που το μέσο ενοίκιο κυμαίνεται στα 3.000 δολάρια ή τα 2.787 ευρώ το μήνα.

«Φέτος, περίπου το 36% των μαθητών έκαναν χρόνιες απουσίες, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν χάσει περισσότερο από το 10% της σχολικής χρονιάς. Το έτος πριν την πανδημία το ποσοστό αυτό κυμαινόταν από το 15% έως στο 30% των μαθητών», προειδοποίησε συνδικαλίστρια εκπαιδευτικός ψηφίζοντας υπέρ της απεργίας για τη διεκδίκηση αυξήσεων κατά 23%, που άφησε χωρίς δασκάλους περίπου 34 χιλιάδες μαθητές στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας. Την ίδια στιγμή στην πρώτη τους απεργία από το 1979 ετοιμάζονται να κατέβουν και οι δάσκαλοι της περιοχής του Σαν Φραγκίσκο, ακολουθώντας αυτούς του Όκλαντ και του Λος Άντζελες,  ενώ ένα μπαράζ απεργιών έχει σημειωθεί  στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Πολιτείας της Καλιφόρνιας μετά το τέλος της πανδημίας.

Στο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο του Νιού Τζέρσεϊ, το Rutgers University, 9.000 καθηγητές και μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού προχώρησαν σε απεργία, για πρώτη φορά στα 257 χρόνια της ιστορίας του πανεπιστημίου, διεκδικώντας αυξήσεις και ασφάλεια στην εργασία τους, ενώ  περίπου 1.300 βοηθοί καθηγητές στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν απεργούν εδώ και ένα μήνα αψηφώντας τις δικαστικές εντολές κατά της απεργίας.

 

Οι γιατροί της Νέας Υόρκης

 

Στο νοσοκομείο Έλμχερστ του Κουίνς της Νέας Υόρκης, όπου την περίοδο της πανδημίας χρησιμοποιούσαν φορτηγά - καταψύκτες ως προσωρινά νεκροτομεία για τις σωρούς των θυμάτων του κορονοϊού, οι γιατροί ψήφισαν υπέρ της διοργάνωσης απεργίας, με τους γιατρούς δύο άλλων νοσοκομείων της περιοχής  να είναι έτοιμα να τους ακολουθήσουν.

 

Από την American Airlines έως την  Coca Cola

 

Στην American Airlines το 96% από τους 15.000 πιλότους της εταιρείας συμμετείχε στην ψηφοφορία για τη διοργάνωση απεργίας με περισσότερους από το 99% από αυτούς να ψηφίζουν υπέρ, παρόλο που απαγορεύεται από την αμερικανική νομοθεσία, εξαναγκάζοντας το Εθνικό Συμβούλιο Διαμεσολάβησης να πιέσει περισσότερο τη διοίκησης της εταιρείας να ικανοποιήσει ορισμένα αιτήματα των πιλότων. 

Στη Φιλαδέλφεια στην Liberty Coca Cola, που αποτελεί το μεγαλύτερο προμηθευτεί προϊόντων της Coca Cola σε τρεις Πολιτείες, οι 400 εργαζόμενοι  της εταιρείας συνεχίζουν να απεργούν σχεδόν επί ένα μήνα.

 

UPS: «Η Αμερική της μερικής απασχόλησης δεν θα λειτουργήσει»

 

Οι εργαζόμενοι στις εταιρείες διανομής και ταχυμεταφορών των ΗΠΑ επαναλαμβάνουν διαρκώς τους τελευταίους μήνες ένα σύνθημα άλλων εποχών, που δείχνει και την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων στον τομέα τους, αλλά και την χώρα: «Η Αμερική της μερικής απασχόλησης δεν θα λειτουργήσει».

Οι 340.000 εργαζόμενοι στην United Parcel Service (UPS) ετοιμάζονται να απεργήσουν για να διαμαρτυρηθούν εναντίον των απάνθρωπων ωραρίων εργασίας, που φθάνουν και τις 14 ώρες την ημέρα επί επτά ημέρες την εβδομάδα, και να διεκδικήσουν ουσιαστικές αυξήσεις στις νέες συλλογικές συμβάσεις που διαπραγματεύονται με την εταιρεία.

Με αιχμή τους εργαζομένους στο Σικάγο, το Ντιτρόιτ, το Σολτ Λέικ και τη Σάρλοτ οι διανομείς της UPS σχεδιάζουν μια απεργία που ενδέχεται να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την αμερικανική οικονομία, αφού με τα φορτηγά τους μετακινούν κάθε ημέρα το 6% του ΑΕΠ των ΗΠΑ ή περισσότερα από 6 δισ. πακέτα το χρόνο.

Η απεργία των 185.000 εργαζόμενων της UPS Teamster το 1997, μια από τις μεγαλύτερες στην αμερικανική ιστορία των ΗΠΑ, είχε κοστίσει τις 15 ημέρες της διάρκειας της 850 εκατ. δολάρια στην εταιρεία.

Η UPS έχει μετατραπεί στην πράξη σε φάμπρικα μερικής απασχόλησης, αφού στα χαρτιά εγγυάται τουλάχιστον 3,5 ώρες εργασίας την ημέρα στους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, με τα ωράρια εργασία τους να είναι πολύ μεγαλύτερα.

Το συνδικάτο International Brotherhood of Teamsters, από τα μεγαλύτερα στις ΗΠΑ με 1,3 εκατομμύρια μέλη, απείλησε ήδη με απεργία στην UPS  εάν δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων για την ανανέωση της συλλογικής τους σύμβασης, αφού ο κολοσσός διανομής και ταχυμεταφορών κρατά σκληρή στάση παρόλο που το 2022 είχε ρεκόρ πωλήσεων, που πλησίασαν τα 100 δισ. δολάρια. Οι εργοδότες στηρίζουν τις αντιστάσεις της διεύθυνσης της UPS γιατί φοβούνται ότι μια νίκη των εργαζομένων της UPS θα ενισχύσει την επιρροή του συνδικάτου ασκώντας πιέσεις στις άλλες μεγάλες εταιρείες του τομέα, ξεκινώντας από τις αποθήκες της Amazon, που προσπαθεί να καταστείλει το κύμα συνδικαλιστικοποίησης της εργαζομένων της.

 

Αύξηση απεργιών

 

Σε μια χώρα με χαμηλή συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων και μικρή έως ελάχιστη ταξική αντιπαράθεση, οι εργοδότες φοβούνται την περαιτέρω αύξηση των απεργιών, μετά την άνοδό τους κατά 52% το 2022, σύμφωνα με το Cornell-ILP Labor Action Tracker, αφού ο αριθμός των απεργών αυξήθηκε κατά 60% στους 224.000 εργαζόμενους το 2022, από τους 140.000 απεργούς του 2021.  Στην πράξη, οι εργοδότες φοβούνται ότι ο ακτιβισμός των εργαζομένων μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση του συνδικαλισμού, που βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αφού μόλις το 10,1% των εργαζομένων ανήκει σε κάποιο συνδικάτο, ενώ το αποτέλεσμα έρευνας ότι το 71% των πολιτών υποστηρίζουν από θέση αρχής τα συνδικάτα, τα υψηλότερα ποσοστά από το 1960, ενόχλησε τους εργοδότες γιατί κατανοούν ότι έχουν απέναντί  τους του σύνολο της κοινής γνώμης.  

Στην Amazon, στα Starbucks, στη Google και σε πολλές άλλες μεγάλες εταιρείες καταγράφεται ένας πυρετός συνδικαλιστικής οργάνωσης, που μέσα από νίκες και ήττες, έχει δημιουργήσει για πρώτη φορά στην ίδρυση σωματείων στους χώρους εργασίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργήθηκε και η Οργανωτική Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης σε Χώρους Εργασίας (EWOC), στοχεύοντας στην οργάνωση σωματείων και συνδικάτων μέσα στις εταιρείες. Το σίγουρο είναι ότι στην Amazon και στην Starbucks θα δοθεί πραγματικός πόλεμος για τις συμβάσεις εργασίας. Τη στιγμή που οι Ρεπουμπλικάνοι μπλοκάρουν στη βουλή κάθε νόμο ή κανονισμό υπέρ της προστασίας της εργασίας η κυβέρνηση του Μπάιντεν κρατά υποστελεχωμένο το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων (NLRB), την ανεξάρτητη υπηρεσία της κυβέρνησης που είναι αρμόδια για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

 

Αμερική προνομιούχων μάνατζερ

 

Στην Αμερική του Μπάιντεν φαίνεται να ευημερούν διαρκώς και περισσότεροι οι μεγάλοι μάνατζερ, αφού οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγάλων εταιρειών είδαν τις αποδοχές τους να αυξάνονται με υψηλότερα από τον πληθωρισμό επίπεδα το 2022, με άνοδο 7,7% στα 22,3 εκατ. δολάρια κατά μέσο όρο, χάρις στα μπόνους που έλαβαν, ενώ ο πληθωρισμός έφθασε στο 6,5%. Την ίδια περίοδο, οι μέσες αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα σημείωσαν άνοδο μόλις κατά 3,6% για το ίδιο διάστημα, κατά 50% σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτές των μεγάλων μάνατζερ. 

Ο Μπάιντεν πάντως προσπαθεί να εξαργυρώσει το γεγονός ότι η ανεργία υποχώρησε στο 3,4% τον Απρίλιο, από το 3,5%, για να υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1969, ή στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 50ετίας, παραβλέποντας ότι αυτό οφείλεται και στις άθλιες εργασιακές σχέσεις. Σε ετήσια βάση οι μισθοί αυξήθηκαν μόλις κατά 4,4%. 

 

Ιός τραπεζικών πτωχεύσεων

 

Μετά τις καταρρεύσεις της Silicon Valley Bank, της Signature Bank First και της Republic, ο ιός των τραπεζικών πτωχεύσεων έφθασε και στην πόρτα της PcWest Bancorp, ενώ φαίνεται ότι μπορεί να πλήξει και άλλες 186 με 190 τράπεζες, με περιουσιακά στοιχεία 300 δισ. δολαρίων.

Η δέκατη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων από την Fed, στο 5% - 5,25%, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007, αποτελεί εφιάλτη για την οικονομία της χώρας. Ο φόβος να οδηγηθούν οι ΗΠΑ σε ήπια ύφεση μετά από μια υποτονική ανάπτυξη περιορίστηκε μερικώς από την μείωση της αύξησης του πληθωρισμού στο 4,9% τον Απρίλιο, που ενδέχεται να περιορίσει την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από την Fed, με την πτώση της τιμής του πετρελαίου να διευκολύνει αυτά τα αισιόδοξα σενάρια, ενώ οι χρεωκοπίες εταιρειών εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών το 2023, έχοντας υπερδιπλασιαστεί από το αντίστοιχο διάστημα του 2022, σύμφωνα με την S&P Global Markets Intelligence, με την Fitch να αναμένει την αύξησή τους σε ΗΠΑ και Ευρώπη έως και το 2024.

Οι καθησυχαστικές δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, της Κεντρικής Τράπεζας και των ελεγκτικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών της χώρας δεν φαίνεται να περιορίζουν τις ανησυχίες των καταθετών και των επενδυτών για την πορεία των τοπικών και περιφερειακών και όχι μόνο τραπεζών ενισχύοντας την αβεβαιότητα σε μια στιγμή που οι Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν στην πράξη για στάση πληρωμών την κυβέρνηση του Μπάιντεν.

 

Δολάρια δεν υπάρχουν

 

Ο Τζο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του άρχισαν να κινδυνολογούν για οικονομική καταστροφή εάν οι ΗΠΑ κηρύξουν στάση πληρωμών για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, με τους σοφούς οικονομικούς συμβούλους του προέδρου στο αποκαλούμενο Council of Economic Advisors να προειδοποιούν για απώλεια 8 εκατ. θέσεων εργασίας, ύφεση τουλάχιστον 6% και βουτιά του χρηματιστηρίου κατά 45%.

H κυβέρνηση του Μπάιντεν υπερέβη από τα μέσα Ιανουαρίου το όριο του χρέους της χώρας στα 31 τρισ. δολάρια, με αποτέλεσμα από την 1η Ιουνίου να αναγκαστεί σε περικοπές κοινωνικών δαπανών εάν δεν υπάρξει κάποια συμφωνία στη βουλή με τους Ρεπουμπλικάνους, που με τις παροτρύνσεις του Ντόναλντ Τραμπ, έχουν σκληρύνει τη στάση τους στο θέμα του ορίου δανεισμού. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ψηφίσει ήδη στο κοινοβούλιο τη μείωση των κοινωνικών δαπανών κατά 4,8 τρισεκ. δολάρια την επόμενη δεκαετία, με τους Δημοκρατικούς να προβλέπουν την κατάρρευση του κράτους πρόνοιας.  Το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ εκτινάχθηκε στα 925 δισ. δολάρια, με άνοδο 157% το τελευταίο 7μηνο, παρά το πλεόνασμα των 176 δισ. δολαρίων για τον Απρίλιο.

Ο Μπάιντεν αποκλείοντας τις τελευταίες ημέρες τη στάση πληρωμών απειλεί ότι δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο της G7 στην Ιαπωνία το Μάιο. Οι Ρεπουμπλικάνοι πάντως τις τελευταίες ημέρες εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις εναντίον μελών της οικογένειας Μπάιντεν και συνεργατών της για μίζες 10 εκατ. δολαρίων από κινέζικες και ρουμάνικες εταιρείες. 

 

Στρατιωτικοποίηση συνόρων

 

Το τέλος των περιορισμών κατά του κορονοϊού και των άμεσων επαναπροωθήσεων μεταναστών, που είχε υιοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ, οδήγησε τον Μπάιντεν να στείλει συνολικά 30.000 αστυνομικούς και στρατιώτες στα σύνορα της χώρας με το Μεξικό, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια οι αμερικανικές αρχές επαναπροώθησαν περίπου 2,8 εκατομμύρια άτομα.

Η στρατιωτικοποίηση των συνόρων από τους Δημοκρατικούς αποτελεί πλήγμα για την εικόνα του Μπάιντεν, που φαίνεται να διολισθαίνει στην πολιτική του προκατόχου του αιφνιδιάζοντας πολλούς από τους ψηφοφόρους του από τις διάφορες μειονότητες, κυρίως της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής και της Κίνας, αφού οι επαναπροωθήσεις αφορούν σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και Κινέζους και Ρώσους.

 

Καταδίκη Proud Boys

 

H δικαστική απόφαση για την ενοχή τριών στελεχών των Proud Boys, συμπεριλαμβανομένου και του ηγέτη τους Ενρίκε Τάριο, για συνωμοσία με σκοπό τη στάση για την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021, στη μεγαλύτερη σε διάρκεια δίκη στις ΗΠΑ, αποτέλεσε μια πολιτική ανάσα για τους Δημοκρατικούς του Μπάιντεν, παρόλο που οι αναμενόμενες πολυετείς ποινές φυλάκισης δεν ανακοινώθηκαν ακόμη, ενώ στην φυλακή με καταδικαστικές αποφάσεις έχουν οδηγηθεί και πολλά μέλη των ακροδεξιών Oath Keepers.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet