Όταν στη Γερμανία οι Ναζί ήρθαν στην εξουσία το 1933, είχαν δηλώσει ξεκάθαρα τι ήθελαν: Να ξανακάνουν τη Γερμανία ισχυρή, να κατακτήσουν ζωτικό χώρο στις σλαβικές χώρες, να κάνουν τους Εβραίους «αβλαβείς». Η πλειοψηφία του πληθυσμού δεν είχε κανένα πρόβλημα με αυτό. Μετά από τον πόλεμο είπαν: «Όχι, δεν θέλαμε τον πόλεμο. Ολοκαύτωμα των Εβραίων; Δεν ξέραμε τίποτα γι' αυτό».

Στη σημερινή Ελλάδα, ο Μητσοτάκης υποσχόταν από το 2019, ότι θα εμποδίζει τους πρόσφυγες να εισέρχονται στη χώρα. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει, ενώ μαίνονταν πόλεμοι στη Μέση Ανατολή, παρά μόνο με βασανιστήρια, εξευτελισμούς και μαζικές παραβιάσεις δικαιωμάτων σε βάρος αυτών που θα προσπαθούσαν να φτάσουν μέσα από την Ελλάδα στην (έτσι κι αλλιώς σχετική) ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο Μητσοτάκης δεν έχει αθετήσει την υπόσχεσή του: Από τότε που ανέβηκε στην καρέκλα του πρωθυπουργού, συνοριοφύλακες, στρατός και παραστρατιωτικές συμμορίες έχουν αναπτυχθεί παντού, στον Έβρο επεκτείνεται ο ντροπιαστικός φράχτης, ενώ το Λιμενικό αναχαιτίζει τους πρόσφυγες με επικίνδυνους τρόπους μέσα στη θάλασσα, σπρώχνοντάς τους στην Τουρκία, αλλά και όταν ακόμη πατούν στην ακτή, τους ξαναρίχνει στο ανοιχτό πέλαγος και τους εγκαταλείπει εκεί χωρίς εφόδια. Και δεν είναι μόνο στα σύνορα, καθώς πρόσφυγες περισυλλέγονται από παντού μέχρι την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη, οδηγούνται στα σύνορα του Έβρου και σπρώχνονται παράνομα και εγκληματικά στην Τουρκία.

Στα τελευταία τρία χρόνια έγιναν χιλιάδες επαναπροωθήσεις με εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να στέλνονται πίσω παράνομα. Υπάρχουν πρόσφυγες που έγιναν θύματα pushbacks έως και δώδεκα φορές μέχρι να μπορέσουν να κάνουν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα. Η ίδια η κυβέρνηση καυχιέται ότι απέτρεψε την «παράνομη» είσοδο εκατοντάδων χιλιάδων το 2020 και το 2021. Ο όρος «λαθραίος» έχει ξαναμπεί στο δημόσιο λόγο, καθώς αγνοείται και αποσιωπάται ότι είναι ικέτες άσυλου και κουρελιάζεται η Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες. Και δεν αρκεί η επαναπροώθηση. Τα θύματα της εγκληματικής αυτής πρακτικής ξυλοκοπούνται και τραυματίζονται, κακοποιούνται και εξευτελίζονται, συχνά ξεγυμνώνονται, ακόμα και οι γυναίκες, ενώ τους αφαιρούνται με βία χρήματα και τιμαλφή, διαβατήριά και έγγραφα. Πλούσια η τεκμηρίωση τέτοιων περιστατικών.

Οι πολιτικές της ασφάλειας με αδιαπέραστα σύνορα και σκληρές επαναπροωθήσεις έχουν αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς κάθε χρόνο. Πληθαίνουν τα ναυάγια στο Αιγαίο και πτώματα ξεβράζονται στον Έβρο. Οι πρόσφυγες σπρώχνονται σε όλο και πιο επικίνδυνες διαδρομές και ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται. Είναι χαρακτηριστικός αυτής της βάρβαρης αποτρεπτικής πολιτικής ο αριθμός των κρατούμενων στις ελληνικές φυλακές για «παράνομη διακίνηση μεταναστών»: 3.000 άνθρωποι, στη συντριπτική πλειονότητά τους πρόσφυγες, εκτίουν πολυετείς ποινές επειδή οδήγησαν την εγκαταλειμμένη βάρκα στις ελληνικές ακτές, σώζοντας τις ζωές χιλιάδων απελπισμένων!

Η Ελλάδα έχει την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ για τις συστηματικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, λαμβάνει πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τηv ΕΕ για να οχυρώνει τα σύνορα, να κάνει απελάσεις και να κτίζει κλειστά στρατόπεδα στα νησιά του Αιγαίου και όχι μόνον. Βέβαια, η κυβέρνηση απορρίπτει θρασύτατα τις καταγγελίες με τη στήριξη των δικών της ΜΜΕ και τις πλάτες της ΕΕ.

Ήδη σήμερα, μπροστά στις εκλογές, ο Μητσοτάκης θέτει πάλι το προσφυγικό ως ένα από τα κεντρικά σημεία της ατζέντας του. Αφού η κυβέρνηση έχει ξεπουλήσει τις υποδομές της χώρας, έχει καταστρέψει την παιδεία και την υγεία, έχει καταβροχθίσει εκατομμύρια από τα διαφορά Ταμεία της ΕΕ, έχει μπουκώσει τις πολεμικές βιομηχανίες των συμμάχων με άχρηστους εξοπλισμούς, αφού η οικονομία ανθεί για τους πλουσίους, ενώ οι τιμές αυξάνονται ραγδαία και οι εργαζόμενοι επιβιώνουν με τα κάθε λογής pass και φτωχοποιούνται, ο Μητσοτάκης δεν έχει παρά να πουλήσει law&order, τάξη και ασφάλεια, στοχοποιώντας και περιθωριοποιώντας τους πιο ευάλωτους, τους πρόσφυγες.

Η αξιωματική αντιπολίτευση; Σωπαίνει. Και όσο ο Μητσοτάκης μοιάζει να κερδίζει από την αντιπροσφυγική ρητορεία, ο Τσίπρας επιμένει στη θλιβερή προσήλωσή του στο Φράχτη του Έβρου, διεξάγει την αξιοθρήνητη καμπάνια κατά της Turkaegean (λες και η Τουρκία δεν βγαίνει στο Αιγαίο…) και σε τακτά διαστήματα εκστομίζει την πομφόλυγα για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων σε 12 ναυτικά μίλια. Τελικά, για χάρη του ανύπαρκτου Κέντρου πνίγεται στη θάλασσα του καιροσκοπισμού η όποια αντιρατσιστική και αντιεθνικιστική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ…

Θεωρούμε ότι κανείς δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια, τα αυτιά και το στόμα του μπροστά στους θανάτους, τις κακοποιήσεις και τις επαναπροωθήσεις στα σύνορα. Καλούμαστε όλοι και όλες να μην κάνουμε τους τρεις πίθηκους, αλλά να αγωνιζόμαστε ενάντια σε αυτές τις βαρβαρότητες. Στους πρόσφυγες πρέπει να δοθούν ασφαλείς διαδρομές προς τους τόπους καταφυγής της επιλογής τους. Ο περισσότερο ή λιγότερο ανοιχτός εκφασισμός της κοινωνίας πρέπει να σταματήσει όσο αυτό είναι ακόμα δυνατό. Αλλιώς θα απλωθεί σαν καρκίνος σε όλο το σώμα της κοινωνίας. Η αντίσταση αυτή είναι καθήκον προπαντός της Αριστεράς, αλλά και όλων των δημοκρατικών και δίκαια σκεπτόμενων ανθρώπων.

 

Άχιμ Ρολχόιζερ, Νίκος Γιαννόπουλος Ο Άχιμ Ρολχόιζερ και ο Νίκος Γιαννόπουλος είναι μέλη του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet