Συμμετέχουμε με στόχο την αλλαγή

 

 

Ο προοδευτικός χώρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το φυσικό κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον μου. Η συμμετοχή μου στο κάλεσμα για συλλογική δράση προκύπτει αβίαστα κι αναγκαία, καθώς τα διακυβεύματα της 21ης του Μάη είναι εξαιρετικά κρίσιμα.

Η ανησυχητική υποχώρηση του κράτους δικαίου, η συνεχής και στρατηγική περιστολή θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι σοβαρές πληγές στο πολίτευμα, η τρομακτική διόγκωση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, η υποβάθμιση λειτουργιών και δομών του κράτους, το αίσθημα μαρασμού στην κοινωνία από μια περίοδο παρατεταμένης, ασφυκτικής πίεσης, απότοκο μιας σκληρής και κακής εκ του αποτελέσματος διακυβέρνησης.

Ως εδώ. Αξίζουμε και μπορούμε καλύτερα. Και είναι στο χέρι μας.

Η 21η του Μάη μας καλεί να αναλάβουμε δράση, όλους όσους αντιλαμβανόμαστε πως τα παραπάνω δεδομένα απαιτούν αλλαγή. Εμείς ξέρουμε και μπορούμε.

Ως εκφραστές μιας θετικής αλλαγής, εμείς επενδύουμε στην ελπίδα, όχι στον φόβο. Επενδύουμε στην αλληλεγγύη και στο ενδιαφέρον για τον άλλο. Αντιλαμβανόμαστε την κοινωνία στη βάση της ενότητας, όχι των διαχωρισμών. Εμείς προτάσσουμε το όραμα μιας πραγματικά ανοιχτής και συμπεριληπτικής κοινωνίας, με δικαιοσύνη παντού, με ενίσχυση της δημοκρατίας σε όλες τις θεσμικές της εκφάνσεις. Με τη συμμετοχή να αποτελεί δικαίωμα κι όχι προνόμιο. Αυτές είναι οι αδιαπραγμάτευτες αξίες που πρεσβεύει ο χώρος μας κι υπηρετούν οι εκφραστές του.

Εμείς δεν επιδιώκουμε να υψώσουμε τείχη, θερίζοντας φόβο και σπέρνοντας μίση. Πρόταγμα μας είναι το δίκαιο. Για τον άνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη. Για μια κοινωνία που δεν θα χάσει την ανθρωπιά της, το ενδιαφέρον, την έγνοια και την αλληλεγγύη της. Αυτές είναι οι θεμέλιες αξίες της προόδου που καλούμαστε να υπερασπιστούμε και να αντιτάξουμε.

Έχοντας αφιερώσει τη ζωή μου στην κοινωνία των πολιτών και αλληλεπιδρώντας καθημερινά με τον ανθρώπινο πόνο, την αδικία και τις εδραιωμένες ανισότητες, οφείλω να μεταφέρω την αγωνία, τον φόβο και την επισφάλεια των λιγότερο προνομιούχων. Εκείνων που στερούνται της ισότιμης αντιμετώπισης στην καθημερινότητα τους, ανεβαίνοντας, ασθμαίνοντας, τον ανήφορο της ζωής τους. Αλλά κι εκείνων που ως συνοδοιπόροι τους, παλεύουν να τους υποστηρίξουν και στρατηγικά στοχοποιούνται. Η αντοχή κι η ανθεκτικότητα αυτών των ανθρώπων μας δίνει έμπνευση, μας γεμίζει περηφάνια, αλλά κι ευθύνη.

Γι’ αυτό, λοιπόν, συμμετέχουμε κι εργαζόμαστε για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, με πίστη στις προγραμματικές μας θέσεις, με πάθος για τις αξίες μας και στόχο την αλλαγή.

Σας το λέω, στο τέλος, εμείς θα νικήσουμε!

 

Νικόδημος Μάινα Κινύουα,

επικεφαλής Στρατηγικής και Συντονισμού στο Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων
και πρόεδρος της οργάνωσης ASANTE,
υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 

 

Δικαιοσύνη και ασφάλεια, το διακύβευμα

 

 

Η διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ την τελευταία τετραετία και τα πεπραγμένα της θέτουν εκ των πραγμάτων υπαρξιακά για τη χώρα και τον λαό διλήμματα ενόψει των εκλογών. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθορίσει την πορεία της χώρας πολύ πέρα από την επόμενη κυβερνητική θητεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με το πρόγραμμά του κατέθεσε στον ελληνικό λαό εφικτές και κοστολογημένες προτάσεις προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Βλέποντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όχι αποσπασματικά αλλά σαν ενιαίο σύνολο, διαπιστώνουμε πως διέπεται από μεταρρυθμίσεις και ρήξεις με στόχο την άμεση ανακούφιση των λαϊκών τάξεων αλλά και την αλλαγή του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου. Με σημαντικές παρεμβάσεις ταυτόχρονα, σε θεσμικά προβλήματα, ζητήματα διακρίσεων και ανισοτήτων που μέσα από την υπέρβασή τους αναπτύσσεται και βαθαίνει η δημοκρατία.

Καλούμε επομένως την κοινωνική πλειοψηφία να πάρει θέση απέναντι στη διεύρυνση των ανισοτήτων, τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων και συνταξιούχων στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, την απαξίωση της δημόσιας υγείας και παιδείας, τις ιδιωτικοποιήσεις κρίσιμων τομέων, την υπονόμευση τελικά της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Δεν μπορεί να προχωρήσει η κοινωνία εμπρός με τον κοινωνικό κανιβαλισμό των εκατοντάδων χιλιάδων πλειστηριασμών, με οικογένειες πεταμένες στον δρόμο, με δεκάδες χιλιάδες αποκοπές ρεύματος, με άθλιες συνθήκες εργασίας για την πλειοψηφία των εργαζομένων και ειδικά των νέων ανθρώπων.

Μια τυχόν επανεκλογή της ΝΔ θα είναι ο κυριότερος παράγοντας πολιτικής και οικονομικής αστάθειας στη χώρα. Με μια κοινωνία ρημαγμένη, σε συνεχή φτωχοποίηση δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη. Γι’ αυτό καλούμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες σε συστράτευση. Για να μετατρέψουμε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε εφαρμοσμένη πολιτική που δίνει προοπτική ισότητας, ελευθερίας και συλλογικής ευημερίας. Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κρίσιμος παράγοντας η ίδια η κοινωνία μέσα από συμμετοχικές και συνεργατικές διαδικασίες να είναι μέρος της λύσης και όχι απλά ακόλουθος και παρακολουθήτρια των εξελίξεων.

Δικαιοσύνη και ασφάλεια είναι το ζητούμενο και το διακύβευμα σήμερα. Να δώσουμε στον αγρότη και τον κτηνοτρόφο ασφάλεια απέναντι στην κλιματική κρίση αλλά και απέναντι στους μεσάζοντες και στα καρτέλ και δικαιοσύνη στις αποζημιώσεις. Να σταματήσουμε την εξόντωση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών που έχουν μηδενική πρόσβαση στο ταμείο ανάκαμψης την ώρα που όλα τα κονδύλια κατευθύνονται σε ελάχιστους επιχειρηματικούς ομίλους.

Δικαιοσύνη και ασφάλεια στο υπέρτατο αγαθό της υγείας, ώστε κάθε πολίτης να νιώθει σίγουρος και σίγουρη ότι τη δύσκολη στιγμή δε θα εξαρτάται η ζωή του και η ζωή της από το πορτοφόλι τους. Δικαιοσύνη και ασφάλεια στην παιδεία, ώστε σε κάθε παιδί να δίνεται η δυνατότητα να αναπτυχθεί, να μορφωθεί, να σπουδάσει ανεξάρτητα των οικονομικών δυνατοτήτων της οικογένειας.

Δικαιοσύνη παντού! Πάμε μπροστά! Αλλάζουμε τα πάντα!

 

Ερμίνα Μαγαλιού,
υποψήφια βουλεύτρια στον νομό Λάρισης με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 

 

Δημοκρατία στο σχολείο τώρα

 

 

Η συμμετοχή των Συλλόγων Διδασκόντων με μυστική ψηφοφορία στην επιλογή διευθυντών/τριών στα σχολεία, που θεσπίστηκε το 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και καταργήθηκε από τη ΝΔ, αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα στον εκδημοκρατισμό της Π/βάθμιας και Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης. Έπειτα από δεκαετίες αυταρχισμού και πελατειακών σχέσεων, δόθηκε η δυνατότητα -έστω και κατά 33%- οι εκπαιδευτικοί να επιλέγουν τον διευθυντή του σχολείου τους.

Το αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος για αιρετή διοίκηση και στις δύο πρώτες βαθμίδες της Εκπαίδευσης, που χρονολογείται από την πτώση της χούντας και διατυπώθηκε το 1976 σε δημόσια εκδήλωση από τη ενιαία ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης-Κιλκίς-Χαλκιδικής, είναι αίτημα ουσιαστικού εκπαιδευτικού και πολιτικού διαφωτισμού. Είναι αίτημα για «οξυγόνο» Δημοκρατίας και παιδαγωγικής αυτονομίας στο σχολείο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος συνδέθηκαν διαχρονικά με το ζήτημα της Δημοκρατίας – συμβολικά με το «15% στην Παιδεία» και με το «1-1-4».

Αντίθετα, η αγοραία, αντιεκπαιδευτική πολιτική της ΝΔ έχει υποβιβάσει τους Συλλόγους Διδασκόντων σε παρακολούθημα των εκάστοτε εντολών του ΥΠΕΠΘ, με «ιμάντες μεταβίβασης» τους διευθυντές των σχολικών μονάδων. Ο διευθυντής δεν θεωρείται πλέον ένας από τους συναδέλφους, πρώτος μεταξύ ίσων, στον Σύλλογο Διδασκόντων. Αντίθετα, αποκόβεται από το σώμα των συναδέλφων. Απαλλάσσεται πλήρως από διδακτικά του καθήκοντα, αξιολογεί, πειθαρχεί όσους/ες δεν συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις. Μετατρέπεται σε μάνατζερ - δείγμα ότι το σχολείο ακολουθεί τις νόρμες της αγοράς. Οι εκπαιδευτικοί, από την άλλη, χάνουν το δικαίωμα να συμμετέχουν ισότιμα στη λειτουργία της σχολικής μονάδας. Μετατρέπονται σε απλούς διεκπεραιωτές ενός διδακτικού έργου για το οποίο δεν τους πέφτει λόγος.

Γιατί η «πολλή Δημοκρατία βλάπτει», σύμφωνα με τους μηχανισμούς της δεξιάς συντήρησης, που θέλουν το δημόσιο σχολείο αυταρχικό μηχανισμό αναπαραγωγής της αστικής ιδεολογίας, των κάθε λογής ανισοτήτων και διαιώνισης της καθεστηκυίας τάξης. Κομπάζει, μάλιστα, η κ. Κεραμέως ότι μετά από 41 χρόνια νεκραναστένονται οι αξιολογητές, οι αλήστου μνήμης επιθεωρητές, ένας από τους πιο μισητούς και καταδικασμένους στη συνείδηση των εκπαιδευτικών θεσμούς επιτηρήσης της Εκπαίδευσης,

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ήδη δεσμευτεί πως θα καταργήσει όλους τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους του αυταρχικού καθεστώτος Μητσοτάκη, πρώτα-πρώτα αυτόν της εξατομικευμένης αξιολόγησης, και θα επαναφέρει τη δημοκρατική ομαλότητα στα σχολεία, για να ανασάνει, επιτέλους, η Εκπαίδευση.

 

Ευάγγελος (Άκης) Λουκάς - Τριαντάφυλλος Μηταφίδης,

εκπαιδευτικοί,
υποψήφιοι βουλευτές στην Α’ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 

 

Διεκδίκηση και απαίτηση,
η ουσία στην εκπροσώπηση

 

 

Η κρίση εκπροσώπησης που δοκιμάζει εδώ και χρόνια το πολιτικό σύστημα, πιστεύω ότι, μεταξύ πολλών άλλων, έχει να κάνει και με τα κριτήρια και τις διαδικασίες ανάδειξης και επιλογής του πολιτικού προσωπικού. Ιδιαίτερα όταν ολοένα και περισσότερο, κυρίως μέσω αυτών των προσώπων, τα κόμματα απευθύνονται στους πολίτες.

Οι γνήσιες κοινωνικές και ιδεολογικές εκπροσωπήσεις υποχωρούν, ενώ ταυτόχρονα, ενισχύονται εκπροσωπήσεις με τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά ασαφούς και πολλές φορές ασταθούς πολιτικής βάσης, ή πρόσωπα άξια πιθανά στον τομέα τους, αλλά με δημοφιλία που μικρή σχέση έχει με την πολιτική συγκρότηση ή ταυτότητα.

Όσο όμως γίνονται κυρίαρχες τέτοιες επιλογές, τόσο συντηρείται και αναπαράγεται η κρίση της εκπροσώπησης που εθίζει τους πολίτες, σε ένα ιδιότυπο θέαμα της πολιτικής.

Γι’ αυτό, στα ψηφοδέλτια ιδιαίτερα της δικής μας Αριστεράς που μας αφορά άμεσα αλλά και στη νέα Βουλή, όσο περισσότερο συμμετέχουν άνθρωποι που η παρουσία τους συνδέει το όραμα με την καθημερινή πολιτική, τη στρατηγική με την αναζήτηση της διεύρυνσης του εφικτού στο σήμερα και της γνήσιας εκπροσώπησης κοινωνικών ομάδων και ιδεών, τόσο πιο ισχυρή και ρεαλιστική θα γίνεται η πραγμάτωση της προσδοκώμενης νέας αλλαγής στα πολιτικά πράγματα.

Αυτές τις σκέψεις και τους προβληματισμούς που διατυπώνω παραπάνω, τις οποίες ενδεχομένως κάποιοι να θεωρήσουν ανεπίκαιρες, αισθάνθηκα την ανάγκη, χωρίς καμία ιδιοτέλεια να τις εκφράσω. Γιατί η νίκη που θέλουμε και μπορούμε να πετύχουμε στις 21 Μαΐου και η ανάληψη μιας νέας κυβερνητικής ευθύνης από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι βέβαιο κατά τη γνώμη μου, ότι θα τις κάνει υπέρ-επίκαιρες την επομένη των εκλογών. Γιατί το «Δικαιοσύνη Παντού!» απαιτεί και ενεργό κοινωνική στήριξη και διεκδίκηση και απαίτηση, που δίνει βαθύτερη ουσία στην εκπροσώπηση.

Έχουμε ικανούς ανθρώπους στα ψηφοδέλτιά μας, γυναίκες και άνδρες, νέους και παλαιούς, που μπορούν να σηκώσουν αυτή την ευθύνη και αυτό το βάρος. Σε όλες και όλους αυτούς, εύχομαι καλή επιτυχία. Θα νικήσουμε!

 

Αναστασία (Τασία) Χριστοδουλοπούλου,

υποψήφια βουλεύτρια στην Α’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 

 

 

 

Για μια νέα αρχή!...

 

 

Όλα πλέον δείχνουν πως μπορούμε να νικήσουμε. Το δείχνει η δυσφορία ή και ο θυμός μιας μεγάλης πλειοψηφίας πολιτών, απέναντι στην κυβέρνηση. Το δείχνει η αδυναμία του Μητσοτάκη να παρουσιάσει αξιόπιστο θετικό αφήγημα για το μέλλον, όταν αποκρύπτει με όλους τους τρόπους τη βιωμένη από τους ανθρώπους καθημερινότητα και τον κάνει να επιστρέφει συνεχώς στο 2015 και στο 2019. Το δείχνει ακόμα η ανοιχτόκαρδη υποδοχή που συναντάμε. Αυτά και πολλά άλλα σημαντικά, δείχνουν όντως ότι μπορούμε να νικήσουμε.

Οι δημοσκοπήσεις βέβαια επιμένουν. Ας επιμένουν. Αλλά αυτό όμως που όντως αληθώς καταγράφουν, είναι το υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων. Τέτοιους, συναντάμε.

Μπροστά στην τελική φάση, λοιπόν, εκτιμώ ότι η πιο σημαντική υποχρέωσή μας, είναι να ενισχύσουμε την αξιοπιστία μας απέναντι στους πολίτες και να εγγυηθούμε την εφαρμογή του επεξεργασμένου προγράμματός μας.

Εγγυόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε και θα καλύψουμε επείγουσες λαϊκές ανάγκες από την επόμενη κιόλας μέρα. Ότι θα βελτιώσουμε σημαντικά την αγοραστική δύναμη όσων έχουν πληγεί, με όλα τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει. Ότι θα προστατέψουμε την πρώτη κατοικία και άμεσα, θα σταματήσουμε τους πλειστηριασμούς μέχρι να ψηφιστεί ο νέος νόμος προστασίας. Ότι θα αποκαταστήσουμε επίσης δημοκρατικούς κανόνες, τόσο στη δημόσια όσο και στην καθημερινή ζωή.

Το να εγγυάσαι αξιόπιστα την άμεση κάλυψη πρωταρχικών λαϊκών αναγκών σε τόσο δύσκολες συνθήκες, είναι αριστερή πολιτική και ανοίγει ορίζοντες.

Η απλή αναλογική δεν είναι μόνο ένα δικαιότερο σύστημα ισοτιμίας της ψήφου. Στις σημερινές κλονισμένες σχέσεις εκπροσώπησης ανάμεσα στους πολίτες και στα κόμματα, είναι όρος αδιαπραγμάτευτος, για την τόσο αναγκαία νέα πολιτική αλλαγή. Γιατί βάζει τέρμα στον δικομματισμό και αποτυπώνει όσο γίνεται καλύτερα, μία διευρυμένη κοινωνική στήριξη, που επίσης είναι όρος ύπαρξης για τη δημοκρατία.

Μακάρι να τα αναλογιστούν όλα αυτά όσες και όσοι αναζητώντας πιο ριζοσπαστικές διεξόδους, κρατούν επιφυλάξεις. Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι σε αυτές τις εκλογές, η αριστερή ψήφος. Για μια νέα αρχή!...

 

Θοδωρής Δρίτσας,

υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Πειραιά & Νησιών με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet